Krijgt Duivelskoppel derde assisenproces?

© KURT DESPLENTER BELGA
Laurens Kindt

Het assisenproces tegen Jean-Claude Lacote (55) en Hilde Van Acker (58) moet mogelijk overgedaan worden. Het zogenaamde ‘Duivelskoppel’ kreeg dit voorjaar 30 en 24 jaar cel voor de moord op een Britse zakenman in 1996 in De Haan, maar het Hof van Cassatie stelt zich vragen bij de manier waarop dat arrest tot stand gekomen is.

In maart kregen Ivoriaan Jean-Claude Lacote en de Sint-Niklase Hilde Van Acker respectievelijk 30 en 24 jaar cel voor de moord op zakenman Marcus Mitchell. Die werd in juni 1996 op professionele wijze afgemaakt met een vuurwapen in een bosje in De Haan. Al in 2011 kreeg het zogenaamde ‘Duivelskoppel’ daar een levenslange gevangenisstraf voor, maar de twee waren toen al op vrije voeten en bleken gevlucht naar het buitenland.

Het FAST-team van de federale politie kon hen echter eind 2019 traceren in Ivoorkust, waar ze opgepakt werden en opnieuw in België in de cel belandden. Na een bijzonder bewogen assisenproces oordeelden jury en hof dat beiden schuldig zijn aan de moord, ondanks hun staalharde ontkenning en de aanvallen van hun raadslieden op het gevoerde onderzoek. Dat het koppel, dat ondertussen gescheiden is, bovendien nog een aanzienlijke celstraf opgelegd kreeg, zat de verdediging eveneens hoog.

Zowel Lacote als Van Acker tekenden cassatieberoep aan tegen het arrest. Bovendien wierpen Filip De Reuse en Bram Casier – de raadslieden van Lacote – de vraag op of alles wel volgens de grondwet verlopen was. Ook Kris Vincke, de advocaat van Hilde Van Acker, sloot zich daarbij aan. Zo stelde assisenvoorzitter Bart Meganck op een voorafgaande zitting een arrest op over de getuigen die moesten komen opdraven op het proces. Heel wat getuigen die de verdediging gevraagd had, werden daarbij geschrapt, zonder enige motivering. Tegen dat arrest over de getuigenlijsten is geen beroep mogelijk, wat volgens de verdediging ongrondwettelijk zou kunnen zijn.

Over die kwestie stelde het Hof van Cassatie dan ook een prejudiciële vraag op die moet beantwoord worden door het Grondwettelijk Hof. Die procedure neemt al gauw een jaar in beslag. Als het Grondwettelijk Hof meegaat in de redenering van de verdediging is de kans niet gering dat het Duivelskoppel een derde assisenproces krijgt. De kwestie kan ook gevolgen hebben voor processen die nog moeten gevoerd worden. “Als het arrest over de getuigenlijst verbroken wordt, dan vervalt alles wat er uit voortvloeit. Dus ook het arrest in het proces zelf. Als dit er toe leidt dat mensen een eerlijker proces krijgen, dan kunnen we daar alleen tevreden over zijn”, zegt meester Bram Casier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier