Glenn Meesseman vraagt vrijspraak voor moord op Sara Laeremans

© (Foto Belga)
© (Foto Belga)

De advocaat van Glenn Meesseman (29) heeft woensdag de vrijspraak gevraagd op basis van artikel 71: zijn cliënt treft volgens hem geen schuld, omdat hij gedwongen werd door een macht waaraan hij niet kon weerstaan en die macht was zijn moeder, Inge Manderick (49). Haar wil was altijd wet en zij wilde Sara Laeremans (21) dood, zodat haar kleinkinderen definitief bij haar konden zijn. Manderick zelf pleit schuldig aan moord, na haar plotse bekentenis van dinsdag. Haar ex-man Patrice Meesseman (54) laat het aan de wijsheid van de jury over.

Sara Laeremans, moeder van twee peuters, werd op 22 oktober 2017 gewurgd aangetroffen in haar appartement aan het Brigandshof in Geel. Inge Manderick, die iedere betrokkenheid bij haar dood altijd ontkend had, ging dinsdag plots tot bekentenissen over.

“Ze zag op het proces de pijn van Sara’s familie en hoorde wat voor een impact haar dood op haar kleinkinderen heeft. Haar geweten begon te knagen en ze besloot om te bekennen. Ook de getuigenis van haar dochter Kelly deed haar mee overstag gaan”, zei haar advocaat Peter Gonnissen. “Inge was inderdaad op de hoogte dat Glenn en Patrice naar Geel gingen om Sara iets aan te doen. Ze is mededader aan moord, maar haar rol was niet doorslaggevend. Haar ex-man en zoon zijn uit vrije wil naar daar gegaan.”

De advocaat van Glenn was het daar niet mee eens. “Mijn cliënt heeft beperkte intellectuele capaciteiten en is zeer manipuleerbaar. Zijn moeder besliste alles in dat gezin, haar wil was wet. Als je deed wat ze wou, dan was je een goeie. Deed je dat niet, dan was je slecht. Glenn leefde in een glazen kooi en durfde niet tegen haar in te gaan. Hij kon niet weerstaan aan haar dwangmatig karakter en daarom vraag ik de vrijspraak”, zei advocaat Luc Verheyen.

Glenn had Sara gewurgd, maar ze was volgens hem niet meteen dood. Hij zegt dat vader Patrice haar uit haar lijden verlost had door een dweil op haar neus en mond te drukken. Patrice ontkent dat: Sara was dood toen hij binnen kwam en hij had de dweil enkel gebruikt om bloed en schuim van haar gezicht te vegen. Patrice blijft er ook bij dat hij niet wist dat Glenn haar wilde doden, toen ze samen op de trein naar Geel stapten en toen zijn zoon het appartement van Sara binnen ging.

“Achteraf gezien had hij bepaalde signalen anders moeten interpreteren en had hij andere keuzes moeten maken. Hij voelt zich daardoor moreel verantwoordelijk, maar dat betekent niet noodzakelijk dat hij mededader is aan moord”, stelde advocaten Pieterjan Heremans en Andy Boermans. “Hij heeft het overlijden van Sara niet rechtstreeks bewerkstelligd. Het is niet bewezen dat ze door een handeling van hem overleden is.” Ze riepen Glenn op om alsnog te zeggen wat er in het appartement écht gebeurd was en laten het aan de jury over om te beslissen of Patrice al dan niet schuldig is aan moord.

Inge Manderick moest tijdens een pauze tussen de pleidooien opnieuw naar het ziekenhuis worden gebracht, omdat de wonde van haar operatie terug open was gegaan. Ze werd de rest van de zitting vertegenwoordigd door haar advocaat. Donderdag worden er nog replieken gehouden en krijgen de beschuldigden het laatste woord. Daarna gaat de jury in beraad over de schuldvragen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.