https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Druk najaar voor assisenhof: ‘Ongeval’, drugs en oudermoord

archief LK
Laurens Kindt

Met zes processen in het voorjaar was het al een ‘boerenjaar’ voor het West-Vlaamse hof van assisen maar ook dit najaar staan er nog twee, en mogelijk zelfs drie, processen op de agenda. Het proces tegen de moordende bodybuilder Alexander Dean wordt alvast verschoven naar 2022. Een overzicht.

Ongeval of laffe moord?

Naar de eerste assisenzaak dit najaar in onze provincie wordt in de wereld van het strafrecht met nieuwsgierigheid uitgekeken. Het gaat dan ook om een juridische primeur. Het is de allereerste keer in de geschiedenis van ons land dat een zaak die initieel startte als een verkeerszaak, uiteindelijk voor het assisenhof beslecht wordt.

Beschuldigde Davy K. uit Poperinge staat vanaf vrijdag 8 oktober terecht op beschuldiging van de moord op zijn ex-vriendin Sharon Gruwez (22) uit Boezinge. De 32-jarige man kon het volgens de familie van Sharon niet verkroppen dat zij hun knipperlichtrelatie definitief had beëindigd en trok op 31 oktober 2018 naar de Paardenmarkt in Poperinge, waar Sharon met vrienden op café zat. In het café kreeg het tot een hevige woordenwisseling.

Op een bepaald moment slaagde hij erin Sharon te overtuigen om in te stappen in zijn zware BMW. Eerst zette het voormalige koppel koers naar de woning van Davy K. in Woesten. Na een korte stop daar ging het met een rotvaart langs de N8 richting kust. In Oostvleteren ging het fout. In een flauwe bocht ging de BMW van Davy K. van de weg af, raakte een boordsteen en sloeg te pletter tegen een geparkeerde schoolbus. Sharon, die haar gordel niet droeg, werd uit de auto geslingerd en overleed ter plaatse.

Zat hij echt op het toilet?

Midden november staat de drugsmoord op dealer Pascal Bauwens uit Kortrijk op de agenda. Daarvoor staat de 48-jarige Tsjetsjeen Ramzes Takaev uit Izegem terecht. De man ontkent de beschuldigingen.

Op 2 februari 2018 werd de 40-jarige Pascal Bauwens dood aangetroffen in zijn woning op Walle in Kortrijk. Het was zijn vader Patrick die de ontdekking deed. Tussen de zetel en de voordeur vond hij het lichaam van zijn zoon, badend in het bloed.

Pascal Bauwens stond in het wereldje bekend als een dealer die altijd gerief had. Uit getuigenissen van klanten van Bauwens en dankzij het accurate werk van vader Bauwens – die in een boekje bijhield wie er bij zijn zoon langskwam – kon de politie Ramzes Takaev arresteren.

De man gaf toe dat hij de bewuste avond aanwezig was in het huis van Bauwens, maar zegt dat hij op het moment van de moord op het toilet zat. “Ik hoorde rumoer en zag even later Pascal zwaar bloedend op de grond liggen. Hij leefde nog, maar ik ben zo snel mogelijk vertrokken”, verklaarde hij.

Speelde cocaïne een rol?

Of er nog een derde assisenzaak behandeld zal worden dit najaar, is nog niet duidelijk. Zeker is wel dat de zaak tegen bodybuilder Alexander Dean uit Varsenare – die in de zomer van 2017 zijn ex-liefje Maïlys Descamps, haar grootouders Géry Capon en Marie-Josée Vanleene en fotograaf Jeroen Verstraete vermoordde – dit jaar niet meer zal doorgaan.

Welke zaak wel nog behandeld wordt, staat nog niet helemaal vast maar de grootste kanshebber is het proces tegen Cédric Vandecasteele (31) uit Boezinge. De jongeman zal terechtstaan voor de moord op zijn eigen vader Ghislain (55) uit Elverdinge. Hij bekent de feiten. Op 25 juli 2019 besloot Ghislain Vandecasteele zijn zoon een handje te helpen bij verbouwingen. De aanleiding is onduidelijk, maar op een bepaald moment nam Cédric een mes en stak zijn vader met minstens zes messteken.

Uit het toxicologische rapport zou gebleken zijn dat de jongeman drugs genomen had in de periode rond de feiten, wellicht cocaïne. Of dat een rol gespeeld heeft, zal moeten blijken.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten