Dé vraag op het assisenproces over de dood van Sofie Muylle: is de ‘man met de blauwe jas’ een moordenaar?

Het laatste beeld van Sofie Muylle op de fatale avond. (gf)© BELGA
Het laatste beeld van Sofie Muylle op de fatale avond. (gf)© BELGA
Laurens Kindt

Het hof van assisen buigt zich vanaf maandag over de dood van Sofie Muylle (27). Een noodlottige ontmoeting met de dolende Roemeen Alexandru Caliniuc (27) op het strand van Knokke kostte de Roeselaarse in januari 2017 het leven. “Maar ik heb haar niet vermoord”, blijft de beschuldigde volhouden. Voor de familie van Sofie wordt het anderhalve week nagelbijten.

De zenuwen bij de diverse burgerlijke partijen in de zaak staan strak gespannen. Vanaf maandag buigen de twaalf leden van de assisenjury zich samen met het hof over de schuld of onschuld van Alexandru Caliniuc. De inzet is hoog: is de moord op Sofie Muylle wel een moord of gaat het om een gruwelijk uit de hand gelopen verkrachting?

Alexandru Caliniuc bekende tijdens zijn eerste verhoor door de Belgische speurders, nadat hij uitgeleverd werd vanuit zijn thuisland, dat hij Sofie had ontmoet op het strand van Knokke in de nacht van zaterdag 21 op zondag 22 januari 2017. “Ze lag op haar buik op de waterlijn. Ik heb ze versleept tot onder een staketsel. Daar heb ik één keer seks met haar gehad en dan ben ik naar huis gegaan”, vertelde hij zonder verpinken. Op zijn gsm hadden de speurders ondertussen gruwelijke filmpjes en foto’s gevonden van een stervende Sofie Muylle. “Met haar dood heb ik niets te maken. Ik heb haar niet geslagen of gewurgd. Ik heb de politie niet gebeld omdat ze mij dan zouden verdenken van iets wat ik niet gedaan heb.”

Schermutseling

Die versie van de feiten houdt Alexandru Caliniuc nu al vier jaar vol. Tot frustratie van de speurders want zij vonden elementen in het dossier die wijzen op méér. Zo is er de jas van Sofie. Die wordt gevonden op een stuk strand tussen de Pianobar – waar ze laatst gezien is – en de plaats waar ze uiteindelijk om het leven komt onder het staketsel van strandrestaurant Le P’tit Bedon. “Onmogelijk dat die jas daar door de stroming beland is”, concluderen deskundigen.

Sofie moet op dat stuk strand dus al haar jas verloren zijn, mogelijk in een schermutseling met de dader. Bovendien is op camerabeelden in de buurt van de Pianobar een verdachte man met kaptrui te zien die er rondwandelt op het moment dat Sofie Muylle beslist een luchtje te scheppen. Vermoed wordt dat die man Alexandru Caliniuc is, dat hij zijn slachtoffer volgde tot op het strand om vervolgens daar toe te slaan.

Onderkoeling

Op het lichaam van Sofie Muylle vonden de wetsdokters een hoop blauwe plekken, kneuzingen en krassen. Er zat zand in haar strottenhoofd en een letsel op haar onderlip wees op smoring. “Een plotse hartstilstand door een verstikking en de snelle afkoeling door de vrieskou”, luidt de conclusie. Omdat Alexandru Caliniuc blijft ontkennen en zijn advocaten de doodsoorzaak blijven in twijfel trekken, wordt uiteindelijk een zevenkoppig college van deskundigen aangesteld.

Slachtoffer Sofie Muylle. (gf)©Facebook Facebook
Slachtoffer Sofie Muylle. (gf)©Facebook Facebook

Zij komen tot een ietwat andere conclusie. “De meest waarschijnlijke doodsoorzaak is onderkoeling. Haar natte kleren, haar alcoholgebruik en de vrieskou speelden zeker een rol. Smoring kan niet uitgesloten worden, maar als ze er al was, kan ze niet dodelijk geweest zijn”, besluit het college. De deskundigen wijzen er wel op dat de verdachte Sofie Muylle op geen enkel moment hulp geboden heeft en dat zij al van bij het begin van hun ontmoeting duidelijk in onderkoelde toestand was. Had hij dat wel gedaan, dan was de kans groot dat Sofie het zou overleefd hebben.

Omissie

Ook het parket besefte eerder al dat in dit dossier mogelijks onvoldoende bewijslast zit om de beschuldigde veroordeeld te krijgen voor moord. Daarom werd ook de kwalificatie van verkrachting met foltering van een kwetsbaar persoon opgenomen. Bij moord riskeert een veroordeelde levenslang, bij de andere kwalificatie is dat slechts dertig jaar cel. Voor de getuigenis van het zevenkoppig college is woensdag twee uren uitgetrokken, al zal die tijd volgens vele waarnemers allerminst volstaan.

Voor de burgerlijke partijen is het zonneklaar: Alexandru Caliniuc is een moordenaar. “Moord door omissie, daar zijn wij van overtuigd”, zegt advocate Charlotte Verhaeghe, die optreedt voor Sofies vader Daniël. “Hij zag dat Sofie aan het sterven was en in plaats van haar te helpen, heeft hij haar versleept onder een staketsel zodat ook bijvoorbeeld joggers op het strand haar niet zouden kunnen zien en helpen. Hij heeft haar nog brutaal verkracht én hij heeft filmpjes, foto’s en selfies genomen van een stervende Sofie, alsof ze een mooie wagen was die hij in de Lippenslaan had zien staan”, klinkt het.

Moeilijk leven

Naast de discussie over de kwalificatie leeft er bij de familie Muylle nog een andere vrees. Op een assisenproces wordt met een luizenkam door het leven van dader én slachtoffer gegaan. Uit dit dossier blijkt dat het leven voor Sofie Muylle niet altijd even makkelijk was. Haar moeder verloren toen ze zes was, haar broer Lowie op haar negentiende. Opnames in de psychiatrie en drugsgebruik zijn het gevolg, in combinatie met niet altijd even stabiele relaties. “De familie vreest dan ook dat het hele leven van Sofie, ook de minpunten, in het lang en breed zullen uitgesmeerd worden. Dat zou oneerlijk zijn”, vindt advocate Charlotte Verhaeghe. “Over de dader weten we niets. Zijn omgeving, die hem wel degelijk bezocht in de gevangenis, heeft amper verklaringen afgelegd. Alsof ze hem willen afschermen. Hijzelf is ook gevlucht naar Roemenië, om uit de greep van Justitie te blijven”, klinkt het.

Afgelopen dinsdag werd de jury samengesteld. Maandag start het proces met de voorlezing van de akte van beschuldiging. Na de middag zal voorzitter Willem De Pauw beschuldigde Alexandru Caliniuc voor het eerst ondervragen. Een uitspraak is ten vroegste voorzien voor woensdag 26 mei.

De zaak Sofie Muylle

Beschuldigde : Roemeen Alexandru Caliniuc (27).

Slachtoffer : Sofie Muylle (27) uit Roeselare.

Kwalificaties : moord, verkrachting met foltering van een kwetsbaar persoon.

Plaats-delict : het strand van Knokke in de nacht van 21 op 22 januari 2017.

Advocaten : Pieter Filipowicz en Chantal Van Den Bosch voor de beschuldigde en Luc Arnou, Filip De Reuse en Charlotte Verhaeghe voor de burgerlijke partijen.

Openbaar aanklager : Céline D’havé.

Voorzitter : Willem De Pauw. (LK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier