Assisenproces Pol Mistiaen: verdediging zal moord op Ellen D’hooghe niet betwisten

Pol Mistiaen kon niet verkroppen dat zijn vrouw Ellen D’hooghe wou scheiden. (gf)©Philippe Verhaest
Pol Mistiaen kon niet verkroppen dat zijn vrouw Ellen D’hooghe wou scheiden. (gf)©Philippe Verhaest

Op het assisenproces tegen Pol Mistiaen (46) heeft meester Jan Leysen de akte van verdediging voorgelezen. De Roeselarenaar moet zich verantwoorden voor de moord op Ellen D’hooghe (37) in september 2019 . De verdediging zal niet betwisten dat de beschuldigde zijn echtgenote met voorbedachten rade van het leven beroofde.

“Ik kan u nu al zeggen dat de verdediging schuldig pleit”, legde meester Leysen uit aan de juryleden. “Pol Mistiaen heeft dit gedaan en het is het ergste dat hij in zijn leven ooit heeft gedaan.” De advocaten van de beschuldigde stelden in hun akte ook vast dat hun cliënt dit onmogelijk ooit goed kan maken. “Zijn eerste en zwaarste straf is niet de gevangenis, maar de ondraaglijke last om te leven met de waarheid dat hij de moeder van zijn kind heeft omgebracht. Zijn zelfmoordpoging nadien is mislukt: sommigen kunnen dit betreuren, hijzelf ook soms.”

Dreiging

Het is duidelijk dat meester Tim De Vogelaere en meester Jan Leysen vooral op een milde straf zullen aandringen. Pol Mistiaen dacht van zichzelf dat hij een perfecte gezinsman was, maar die droomwereld dreigde uit elkaar te spatten. “De man die punctueel was en de zaken graag netjes op orde had, de zaken onder controle had, werd plots geconfronteerd met een dreiging die hij niet had zien aankomen. Wat als zijn vrouw hem zou verlaten? Wat als het gezin uit elkaar zou vallen? Wat als hij zijn zoon periodes niet meer zou zien? Wat als alles wat ze hadden opgebouwd, zou moeten worden verdeeld?”

Fatale stap

De verdediging stelde dat Mistiaen wel nog probeerde om zijn huwelijk te redden. Ondanks zijn zelfmoordgedachten deed hij inspanningen om zich zachter en liever op te stellen tegenover Ellen. Mistiaen liet haar toen zelfs eens een namiddag doorbrengen met haar ex-vriend. “Hij weet dan niet, wat wij nu weten uit het dossier: Ellen had al opnieuw een intieme relatie met Kurt.” Toch had het echtpaar in de nacht van de feiten nog seksuele betrekkingen. “Ze had gezegd dat het hem niet zou spijten. Helaas heeft dit de pijn bij Pol Mistiaen niet weggenomen. Integendeel. Hij zag nu helemaal geen einde meer aan de tunnel en zette toen de fatale stap.”

Voogd voor zoon

De familie van Ellen D’hooghe wordt tijdens het assisenproces bijgestaan door meester Luc Arnou. Op de preliminaire zitting besliste voorzitter Antoon Boyen ook om een voogd ad hoc aan te stellen voor de ondertussen 14-jarige zoon van de betrokkenen. De zoon woont nu al anderhalf jaar bij zijn tante. De belangen van de jongen zullen op het proces verdedigd worden door meester Jean-Marie De Meester en meester Mieke Byttebier.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.