Assisenproces Sofie Muylle start met vertraging: eerst coronatest voor beschuldigde

(foto Belga)©KURT DESPLENTER BELGA
(foto Belga)©KURT DESPLENTER BELGA
Laurens Kindt

Het assisenproces over de dood van de Roeselaarse Sofie Muylle (27) is vanmorgen met enige vertraging begonnen. Beschuldigde Alexandru Caliniuc (27) moest eerst een coronatest ondergaan nadat afgelopen weekend een uitbraak van het coronavirus werd vastgesteld in de gevangenis van Brugge.

Met een kwartier vertraging is vanmorgen het assisenproces begonnen over de dood van Sofie Muylle. De 27-jarige Roeselaarse werd eind januari 2017 levenloos aangetroffen op het strand van Knokke. Uit camerabeelden bleek al snel dat een verdachte ‘man met blauwe jas’ mogelijk de dader zou kunnen zijn. Na een maandenlange zoektocht kon de politie in Roemenië Alexandru Caliniuc (27) arresteren, een Roemeen die op het moment van de feiten in Knokke verbleef. De man vertelde dat hij Sofie Muylle had ontmoet op het strand van Knokke, dat hij tegen haar wil seks met haar had maar ontkende dat hij haar vermoord had. Tot op vandaag blijft hij bij die stelling.

Vaccinatie

De vertraging van vanmorgen had alles te maken met een uitbraak van het coronavirus in de gevangenis van Brugge. Afgelopen weekend bleken daar negentien personeelsleden en vijf gedetineerden besmet te zijn. Twee secties van de gevangenis zijn daardoor in quarantaine gegaan. Om zijn proces te kunnen bijwonen, moest Alexandru Caliniuc daarom vanmorgen nog een coronatest ondergaan. Pas toen die negatief bleek te zijn, mocht hij naar het assisenhof vertrekken. Het coronavirus strooit mogelijk nog roet in het eten voor een vlotte verloop van het proces. Er zijn namelijk enkele juryleden die deze of volgende week hun vaccinatie moeten krijgen. “Het is natuurlijk niet de bedoeling dat u benadeeld wordt in uw vaccinatie of dat u moet verzaken aan uw burgerplicht als jurylid. We gaan dit geval per geval moeten bekijken”, zei voorzitter Willem De Pauw.

Slachtoffer Sofie Muylle. (foto gf)© Facebook
Slachtoffer Sofie Muylle. (foto gf)© Facebook

De hele voormiddag is opgehangen aan de voorlezing van de akte van beschuldiging. Procureur-generaal Céline D’havé maakte een samenvatting van het hele dossier en zal die 62 pagina’s nu woord voor woord voorlezen voor de jury. Deze namiddag zal de voorzitter dan beschuldigde Alexandru Caliniuc voor het eerst ondervragen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.