Assisenproces rond fatale ripdeal in Roeselare van start

Een beeld van tijdens de reconstructie. Op de foto zien we familie van het slachtoffer bij advocaat Sven Mary. © Kurt Desplenter Foto Kurt
Redactie KW

Voor het hof van assisen in Brugge gaat vrijdag het proces van start tegen Sacha Brunessaux (22) uit Roeselare. De jongeman moet er zich verantwoorden voor doodslag op Menenaar Agaverdi ‘Agach’ Mahmudov (18), die in februari 2020 werd doodgeschoten tijdens een uit de hand gelopen ripdeal. Brunessaux ontkent dat hij het vuurwapen meebracht en het slachtoffer wou doden.

Op 25 februari 2020 wordt de omgeving van het Geitepark in het centrum van Roeselare omstreeks 20.40 uur opgeschrikt door een schot. Een huisarts die vlakbij woont komt op het rumoer af en ziet op het kruispunt met de Weststraat en de Sint-Sebastiaanstraat een man roerloos op de grond liggen in een plas bloed. De dokter probeert het slachtoffer nog te reanimeren maar alle hulp komt te laat. Bij het lichaam van Menenaar Agaverdi Agach Mahmudov (18) staan enkele van zijn vrienden. Een van hen verklaart dat Sacha Brunessaux het fatale schot heeft gelost. Naar eigen zeggen heeft hij nog gevechtssport gedaan met hem.

Pistool

In de Juffrouw Lamotestraat, op 65 meter van de plaats waar Mahmudov neerzeeg, treft de politie de mountainbike aan van Brunesseaux. Onder het voorwiel ligt een kogelhuls. Er komen speciale eenheden ter plaatse die de schutter kort na 1 uur overmeesteren in zijn woning in de Groenestraat. In een keukenkast treffen de speurders het vuurwapen aan, een half-automatisch pistool waarvan het kaliber overeenstemt met de aangetroffen kogelhuls. In het huis worden ook grote hoeveelheden drugs aangetroffen waaronder 76 gram speed, 75 XTC-pillen, 43 gram cocaïne, ruim een halve kilo cannabis en een twintigtal hallucinogene paddenstoelen. Onderzoek wijst uit dat Brunessaux, die de dag van de feiten zijn twintigste verjaardag vierde, al anderhalf jaar aan het dealen was. Hij deed zijn leveringen meestal per fiets, net als op de dag van de feiten. Voor zijn handeltje kreeg de Roeselarenaar in februari 2021 al een jaar celstraf met uitstel.

“Mijn cliënt blijft erbij dat hij het wapen zelf niet meebracht” – advocaat Johan Platteau

Meteen na zijn arrestatie verklaart Brunessaux dat hij die avond met het slachtoffer had afgesproken om 250 gram cannabis aan hem te verkopen. Maar toen duidelijk werd dat Mahmudov en zijn vrienden niet van plan waren om de drugs te betalen, liep de situatie uit de hand. Volgens Brunessaux haalde Mahmudov een vuurwapen boven dat hij afnam om er vervolgens zelf mee in de richting van het slachtoffer te vuren. Een uit de hand gelopen ‘ripdeal’ (wanneer een van de criminele partijen er bij een drugstransactie vandoor gaat met zowel het geld als de drugs, red.) met fatale gevolgen dus.

Geen moord

In de loop van het onderzoek werd de voorbedachtheid van de feiten geschrapt, waardoor Brunessaux zich niet voor moord maar wel voor doodslag moet verantwoorden. Zijn advocaat Johan Platteau liet eerder al uitschijnen dat hij het oogmerk om te doden zal betwisten. “Mijn cliënt blijft erbij dat hij het vuurwapen zelf niet meebracht maar het tijdens de schermutseling kon bemachtigen van zijn belagers”, stelt hij. “Het wapen ging plots af tijdens het gevecht. Mijn cliënt loste slechts één enkel schot en dan nog in de arm. Dat doe je niet als je iemand wil doden. Ongelukkigerwijze kwam de kogel in de romp terecht en werd de longslagader doorboord. Dat heeft mijn cliënt nooit gewild.”

Of Platteau ook de uitlokking of zelfs de wettige zelfverdediging zal opwerpen, zal blijken tijdens het proces. Naast Johan Platteau zal ook meester Tine Decoster de beschuldigde bijstaan. Roeland Vasseur van het Gentse parket-generaal maakt zijn debuut als openbaar aanklager. De belangen van de ouders en een broer van het slachtoffer worden verdedigd door advocaten Sven Mary en Brian Stuckens. Opmerkelijk: ook twee kompanen van het slachtoffer stellen zich burgerlijke partij. De uitspraak wordt op vrijdag 17 februari verwacht. Brunessaux riskeert 30 jaar opsluiting. (Arne Franck)

Wat is een ripdeal?

We spreken over een ripdeal wanneer een van de criminele partijen bij een drugstransactie er vandoor gaat met zowel het geld als de drugs. Een ripdeal lag in het verleden al vaker aan de basis van gewelddadige feiten met fatale afloop in West-Vlaanderen.

– Gewapend met een stroomstootwapen kwam de de vijftienjarige Milan Meert uit Brugge op 24 september 2021 in de Oostkampse Nieuwenhovewijk een drugsschuld vereffenen met de toen negentienjarige Jordy D. Die laatste had drugs gestolen uit de entourage van Meert. Het kwam tot een schermutseling waarbij Jordy D. de jonge Bruggeling doodstak met een bajonet.

– Op 15 augustus 2016 schoot Tom K. uit Moorslede in Dadizele de 20-jarige Antwerpenaar Elias K. dood. De zogenaamde “fitnessmoord” – het slachtoffer was een fervent fitnesser – kaderde in de verkoop van een kilogram cannabis. Tom K. kreeg voor het hof van beroep in Gent twaalf jaar cel voor doodslag en nog eens veertig maanden cel voor drugsbezit.

– In mei 2013 kwam de 34-jarige Steve De Bouvere door een messteek om het leven tijdens een mislukte ripdeal op een appartement in de Baron Ruzettenlaan in Assebroek. In maart 2014 kreeg dader Kenneth H. voor de Brugse correctionele rechtbank achttien maanden voorwaardelijke celstraf. Volgens de rechtbank was er sprake van uitlokking. Later werd die straf effectief door een nieuwe veroordeling.