Assisenproces Pol Mistiaen: “Ik weet het gewoon niet” (beschuldigde)

Voorzitter Antoon Boyen.© BELGA/KURT DESPLENTER
Voorzitter Antoon Boyen.© BELGA/KURT DESPLENTER

Op het assisenproces over de moord op Ellen D’Hooghe (37) is de beschuldigde uitgebreid verhoord door voorzitter Antoon Boyen. Pol Mistiaen (46) herhaalde meermaals dat hij zich niet kan herinneren hoe en waarom hij zijn echtgenote in september 2019 om het leven bracht. “Ik weet het gewoon niet”, klonk het.

Bij de start van het verhoor werd zoals gebruikelijk stilgestaan bij de levensloop van de beschuldigde. Mistiaen omschreef zichzelf als een ordelijke en rechtlijnige man, bijvoorbeeld op zijn werk.

Leeftijdsverschil

“Als ik ervan overtuigd was dat mijn mening of mijn manier van doen de beste was, ging ik wel proberen door te drijven dat het op die manier gebeurde.” De man uit Oekene was ook erg gefocust op zijn hobby’s, zoals motorcross. Naar eigen zeggen liep zijn eerste relatie daardoor ook op de klippen.

Ellen D’Hooghe was pas 16 jaar toen de beschuldigde haar op café leerde kennen. “Dat leeftijdsverschil van acht jaar was geen probleem, maar haar ouders hadden wel een bedenkelijke mening over mij. Dat is hun volste recht natuurlijk, maar ik probeerde dat te weerleggen.”

Onvoldoende aandacht gegeven

Tegenover hun zoon stelde Mistiaen zich strenger op dan zijn echtgenote. Zo waren hobby’s waar ze niet achterstonden niet toegelaten. “Ik was niet voetbalminded en Ellen ook niet. Wij zagen dat niet zitten om R. meermaals per week naar die activiteit te brengen, mede omdat ik toen in de nacht werkte.”

Tijdens het verhoor verklaarde de beschuldigde meermaals dat hij te laat besefte dat het slachtoffer zich niet helemaal gelukkig voelde binnen hun relatie. “Ik zie ondertussen ook wel waar ik fouten heb gemaakt. Ik heb dat gedrag niet bewust gesteld, maar ik zie wel dat ik steken heb laten vallen. Ik heb niet genoeg aandacht gegeven.”

Joviaal, sociaal, goedlachs

Toen voorzitter Antoon Boyen vroeg om Ellen te omschrijven, somde Mistiaen enkel positieve eigenschappen op. “Zachtaardig, behulpzaam, de ideale vrouw, de ideale vriendin, een goeie mama. Ik kan daar eigenlijk geen verkeerd woord over zeggen. Joviaal, sociaal, goedlachs.”

Uit berichten van maart 2019 is gebleken dat het toen toch al serieus scheef zat binnen hun relatie. De beschuldigde zag zijn vrouw bovendien eens in het gezelschap van haar jeugdliefde. “Ik heb ze niet betrapt dat ze aan het kussen waren. Ze waren aan het praten en ik heb haar het voordeel van de twijfel gegeven.”

Liefde terugwinnen

D’Hooghe gaf aan dat ze haar echtgenoot wilde verlaten, maar daar legde Mistiaen zich niet bij neer. “Ik heb in die periode alles gedaan om zoveel mogelijk de ideale sfeer te creëren en haar liefde terug te winnen.” De voorzitter stelde vast dat Mistiaen toen ook regelmatig met zelfmoord dreigde. “Ik zag maar één uitweg als er definitief gebroken werd.”

Op 7 september maakte het gezin er nog een gezellige dag van. Die avond probeerde de beschuldigde nogmaals zijn partner te overtuigen om hun relatie nog een kans te geven en kwam het zelfs tot seksuele betrekkingen. “Dat was weer zoals vroeger, daar zat liefde en passie in.”

Vrijpartij als afscheid

In het gesprek erna zou D’Hooghe duidelijk gemaakt hebben dat ze het als een afscheid beschouwde. Ze zou ook gesteld hebben dat ze al intiem was geweest met haar jeugdvriend. “Het volgende moment dat ik me glashelder herinner, is dat ik R. hoorde roepen. En dat de feiten gebeurd waren.”

Het slachtoffer werd met een ijzeren staaf doodgeslagen, maar daar vertelde Mistiaen vrijdagnamiddag helemaal niets over. “ Ik heb die feiten gepleegd, daar ben ik 100 procent van overtuigd . Maar als u mij vandaag vraagt waarom en hoe en wat, kan ik u het antwoord niet geven. Ik weet het niet.”

Zelfmoordpoging

De voorzitter wees hem erop dat hij onmiddellijk na de feiten nog perfect functioneerde. De beschuldigde schreef bijvoorbeeld nog brieven voor zijn zoon en zijn vader. “Ik zou het met alle plezier willen vertellen. Maar ik kan niets vertellen wat ik niet weet. Ik weet het gewoon niet.”

Zijn zelfmoordpoging na de feiten omschreef Mistiaen als een logische volgende stap. Hij slikte een grote hoeveelheid pillen en stak de barbecue aan in zijn mancave .

Maandag speurders aan het woord

“Die medicatie is enorm snel ingewerkt. Ik heb nog heel vage herinneringen van een ziekenhuisbed, maar daarna zat ik al in het politiebureau.” Bij zijn arrestatie zou een versufte beschuldigde nochtans aan de politie gezegd hebben dat hij om 3.30 uur zijn vrouw had doodgeslagen, maar ook dat kon hij zich niet herinneren.

Maandagochtend komen de speurders aan het woord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier