Assisenproces over dood Sharon Gruwez in oktober: “We hopen vooral op een rechtvaardige straf”

Sharon Gruwez overleed in de nacht van 31 oktober op 1 november 2018. (gf)©gf
Sharon Gruwez overleed in de nacht van 31 oktober op 1 november 2018. (gf)©gf
Laurens Kindt

Het assisenproces over de dood van Sharon Gruwez (22) uit Boezinge zal van start gaan op 8 oktober. Davy K. (31) uit Vleteren zal er terecht staan wegens moord en riskeert levenslang. “We hopen vooral op een rechtvaardige straf”, zegt Sharons vader James Gruwez.

Na onderhandelingen met alle partijen legde assisenvoorzitter Antoon Boyen de datum voor het assisenproces onlangs vast. Op 5 oktober wordt de jury samengesteld, drie dagen later volgt dan de echt start van het proces met de voorlezing van de akte van beschuldiging door aanklager Serge Malefason. Hij is er, net zoals de familie van Sharon Gruwez, van overtuigd dat de jongedame geen slachtoffer werd van een verkeersongeval maar dat ze moedwillig de dood werd ingejaagd door haar ex-vriend Davy K.

200 per uur

De twee zaten in de nacht van 31 oktober op 1 november 2018 samen in de zware BMW van Davy K. toen ze crashten in Oostvleteren. Even voordien was Davy K. zijn ex-vriendin komen opzoeken in een café in Poperinge. Daar maakten ze ruzie en nam Davy K. op een bepaald moment ook de gsm van het slachtoffer af. Desondanks stapte Sharon Gruwez in de auto van haar ex. Ze reden naar zijn woning, haalden er nog enkele spullen op en zetten toen koers richting kust. In een flauwe bocht van de N8 raakte de BMW een boordsteen, ging van de weg af en crashte tegen een schoolbus. Sharon Gruwez, die haar gordel niet droeg, werd uit de wagen geslingerd en overleed ter plaatse. Davy K. kwam er met enkele schrammen van af. Uit het onderzoek bleek dat hij kort voordien door een rood licht was gereden en dat hij op het moment van de crash minstens 200 kilometer per uur reed. Bovendien had hij gedronken.

Opgelucht

De familie van Sharon was er van in den beginne van overtuigd dat het geen ongeval was en diende klacht in bij de onderzoeksrechter. Ook het parket keerde zijn kar en vroeg de verwijzing van Davy K. naar het hof van assisen. De kamer van inbeschuldigingstelling in Gent oordeelde dat er inderdaad voldoende bezwaren waren tegen Davy K. Daarmee wordt deze zaak de allereerste verkeerszaak ooit die in België voor een assisenhof zal beslecht worden. Op zich is dat al een kleine overwinning, maar de familie van Sharon houdt haar hart vast voor de afloop van de zaak. “Ik ben opgelucht dat er een datum geprikt is, maar veel zal dat niet veranderen. Sharon is er niet meer”, zucht haar vader James.

Milde straffen

Hij volgde de voorbije weken het proces rond de Kruisboogmoord in Schuiferskapelle, waarbij dader Jordy Vande Sompele achttien jaar cel kreeg voor de moord op zijn liefdesrivaal Bjorn De Vrieze. “Achttien jaar is weinig. Zeker als je dat door drie moet delen en de voorhechtenis ervan moet aftrekken. Binnen een paar jaar loopt die kerel weer vrij rond. Dat zijn toch zeer milde straffen die uitgedeeld worden. En dat is dan nog een pure moordzaak waarbij alles duidelijk en bewezen was en de dader het ook toegegeven heeft. In ons geval ligt dat moeilijker”, klinkt het.

Procedurepleiter

Echt uitkijken naar het proces doet de man niet. “Ik zit al anderhalf jaar thuis. Ziek van de stress. Een assisenproces is de enige juiste beslissing voor deze zaak, maar ik weet dat het enorm zwaar en lastig zal zijn. Ik hoop in elk geval dat er een rechtvaardige straf zal volgen. Alles zal afhangen van de jury en de pleidooien van de advocaten”, klinkt het. De familie Gruwez, die bijgestaan wordt door ervaren assisenpleiters als Filip De Reuse, Nina Van Eeckhaut en Jan Leysen krijgt alvast hevig weerwerk. Davy K. nam namelijk de Antwerpse advocaat Omar Souidi onder de arm. De flamboyante raadsman is bekend uit de serie ‘Justice For All’ op Play 4 en staat onder zijn confraters bekend als een bikkelharde procedurepleiter.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten