Assisenproces hervat woensdagnamiddag

Beschuldigde John Vandoolaeghe (links) en bijzitter Paul Gevaert (rechts).© gf/LK
Beschuldigde John Vandoolaeghe (links) en bijzitter Paul Gevaert (rechts).© gf/LK
Laurens Kindt

Het assisenproces tegen John Vandoolaeghe (31) uit Zonnebeke, die beschuldigd wordt van de moord op zijn Vietnamese minnares Nguyen Thi Xuan (28), is momenteel opgeschort. De echtgenote van een van de bijzitters van het hof is ernstig ziek geworden, waardoor bijzitter Paul Gevaert afwezig is. Uit een korte mededeling van voorzitter Antoon Boyen aan enkele aanwezige getuigen blijkt inmiddels dat het assisenproces tegen John Vandoolaeghe deze namiddag kan hervat worden.

Voorzitter Antoon Boyen kwam de assisenzaal vanmorgen binnen met een mededeling. “Bij de echtgenote van een van de bijzitters is een ernstige aandoening vastgesteld waarvoor zij dient gehospitaliseerd te worden. Ik weet ook niet hoe het verder moet, maar deze voormiddag zal de zitting alvast niet kunnen doorgaan. In het beste geval zal dit pas vanaf 14 uur deze namiddag kunnen. In dat geval komen de getuigen van deze voormiddag pas in de namiddag aan bod en zullen de getuigen die gepland stonden voor deze namiddag opgeschoven worden naar morgen. In ieder geval zal de planning wijzigen. Mijn excuses daarvoor maar dit is overmacht. Niemand kan daar iets aan doen. Ik stel voor dat iedereen zich beschikbaar houdt en hier zeker om 14 uur terug is”, klonk het kort.

Getuigenis van ex-partner gepland

Concreet gaat het om de echtgenote van oud-onderzoeksrechter Paul Gevaert, die na zijn pensionering al meerdere keren optrad als assessor of bijzitter in een assisenproces en ook hier opnieuw in die rol ingezet werd. Zonder een van de twee bijzitters is het hof niet regelmatig samengesteld en kan het proces dus niet doorgaan. Een assessor kan midden een proces ook niet zomaar vervangen worden. Als de assessor moet vervangen worden, dan moet het proces van bij het begin opnieuw gedaan worden. Om welke ‘ernstige aandoening’ het gaat, is onduidelijk.

Deze voormiddag stond het getuigenis gepland van S., de ex-partner van de beschuldigde. Met haar heeft hij een zoontje, L. (5) en het voormalige koppel had ook huwelijksplannen. Kort voor dat huwelijk werd de beschuldigde echter gearresteerd. Het getuigenis van S., de voormalige partner van de beschuldigde, staat als laatste van deze zittingsdag gepland. Heel wat andere getuigenissen worden doorgeschoven naar morgen, waaronder de ouders van de beschuldigde.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.