ASSISEN Volksjury bevindt Ramzes Takaev schuldig aan doodslag op Pascal Bauwens in Kortrijk

© KURT DESPLENTER BELGA
Bron: Belga

Ramzes Takaev (48) is door de volksjury schuldig bevonden aan doodslag op Pascal Bauwens (40). Het slachtoffer werd op 31 januari 2018 in zijn woning in Kortrijk met drie slagen op het hoofd om het leven gebracht. De Tsjetsjeense Izegemnaar heeft altijd ontkend dat hij iets te maken had met de dood van zijn dealer. Van voorbedachten rade was volgens de jury geen sprake.

De ouders van Pascal Bauwens hadden al ruim twee dagen niets meer gehoord van hun zoon, die nochtans vlak naast hen woonde. Op 2 februari 2018 besloot Patrick Bauwens daarom een kijkje te nemen in het huis van het slachtoffer. Pascal Bauwens lag in een plas bloed en was duidelijk met geweld om het leven gebracht. Volgens de wetsdokter kreeg de Kortrijkzaan met een zwaar voorwerp drie harde klappen op zijn hoofd.

Ontkent met klem

In de nacht van 30 op 31 januari had zijn vader voor het laatst gehoord hoe de voordeur van de woning dichtsloeg. Bovendien zag hij toen een wagen met gedoofde lichten wegrijden. Die klanten van de Kortrijkse dealer beschreven nog enkele andere mensen die bij Bauwens over de vloer kwamen.

Eén van hen werd dankzij telefonieonderzoek na enkele dagen geïdentificeerd als Ramzes Takaev. De beschuldigde gaf toe dat hij die bewuste nacht in de woning van Bauwens aanwezig was, maar ontkende de moord met klem. Naar eigen zeggen zat hij op het toilet toen onverwachte bezoekers de feiten pleegden.

In het arrest werd opgemerkt dat Ramzes Takaev die nacht samen met het slachtoffer alleen achterbleef in de woning. Na een kortstondig bezoek waren drie potentiële klanten immers rond 3.30 uur vertrokken. Patrick Bauwens noteerde de nummerplaat van hun voertuig. “De juistheid van zijn verklaringen werd bevestigd door het onderzoek”, klonk het.

Niet geloofwaardig

De beschuldigde beweerde dat hij vanop het toilet geluiden van een discussie en stemmen hoorde. Uit het onderzoek blijkt echter dat de woningen in kwestie nogal gehorig zijn. Volgens de juryleden is het dan ook ongeloofwaardig dat een slechte slaper zoals Patrick Bauwens een discussie of een gevecht niet zou gehoord hebben.

Bovendien was de voordeur dicht en was de achterdeur gebarricadeerd met een houten balk. Er werden ook geen sporen van braak vastgesteld. “Er kan niet aangetoond worden dat derden zich zonder toelating toegang zouden hebben verschaft”, aldus voorzitter Willem De Pauw.

De volksjury wees ook op de wisselende verklaringen van de beschuldigde. Zo verklaarde hij eerst dat Pascal niet gewond was toen hij vertrok. Ook aan zijn toenmalige partner en enkele vrienden vertelde hij meerdere versies van zijn verhaal. De ene keer waren de echte daders Marokkanen, terwijl hij op de zitting niet meer zeker was of het om één of meerdere personen ging.

“Op de politionele reconstructie is gebleken dat vanuit het toilet een in de woonkamer normaal gevoerde conversatie goed verstaanbaar was.” Het is met andere woorden ongeloofwaardig dat hij niet kon horen welke taal gesproken werd.

Verrast

In de kleine woonkamer van het slachtoffer wees ook niets in de richting van een gevecht. Ook de wetsdokters bevestigden dat Pascal Bauwens in zijn zetel verrast werd, want er werden geen verweerletsels ontdekt. Uit een bloedplas onder de zetel bleek dat het slachtoffer nog enkele minuten in de zetel moet hebben gelegen, voor hij naar de grond werd verplaatst.

“Ook deze bevindingen zijn niet verzoenbaar met de door de beschuldigde gedane verklaringen.” Het oogmerk tot doden werd afgeleid uit het aantal slagen, waarbij een meervoudige schedelbreuk werd veroorzaakt. Anderzijds zijn er volgens de juryleden geen aanwijzingen dat Takaev met voorbedachten rade handelde.

Diefstal

Ten slotte moest de Tsjetsjeen zich ook verantwoorden voor diefstal van drugs, geld en sleutels. “Pascal was in het bezit van een onbepaalde hoeveelheid heroïne en geld. En van de sleutel van zijn voordeur. Deze zaken werden niet meer aangetroffen op zijn persoon of in zijn woning.” Het is voor de jury dus duidelijk dat Takaev die spullen moet hebben meegenomen toen hij de woning verliet.

De debatten over de strafmaat starten vrijdagochtend om 10 uur. Voor doodslag riskeert Takaev 30 jaar opsluiting.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.