ASSISEN Verdediging wil minder dan 20 jaar voor Ramzes Takaev

© KURT DESPLENTER BELGA
Bron: Belga

Op het assisenproces tegen Ramzes Takaev (48) hebben het hof en de jury zich teruggetrokken voor de beraadslaging over de strafmaat. De verdediging ziet wel verzachtende omstandigheden en vroeg om minder dan 20 jaar opsluiting op te leggen. Het OM vorderde eerder 27 jaar opsluiting voor doodslag op Pascal Bauwens (40).

De beschuldigde heeft altijd ontkend dat hij zijn dealer op 31 januari 2018 in Kortrijk met drie harde slagen op het hoofd van het leven beroofde. Toch toonde meester Kris Vincke begrip voor de schuldigverklaring van zijn cliënt. “Ik had van in het begin tegen Ramzes gezegd dat het geen gemakkelijke klus zou worden.” De jury oordeelde donderdagavond wel dat Takaev niet met voorbedachten rade handelde.

De verdediging pleitte dat Takaev tijdens het proces soms onterecht werd zwartgemaakt. Zo werd beweerd dat hij lid was van de Tsjetsjeense maffia. Het OM trok zelfs fel van leer tegen alle Oost-Europeanen die naar ons land afzakken om gewelddadige feiten te plegen. “Best dat Unia hier niet was, want ik weet niet wat er zou gebeuren. Tsjetsjenen komen misschien wat koeler over, maar je kan op hen rekenen.” De verdediging ergerde zich ook aan de bewering dat een gefrustreerde Takaev misschien een moslimextremist zou worden. “Hij heeft zelf nog aan zijn toenmalige echtgenote voorgesteld om haar hoofddoek niet te dragen, want we leven hier in België.”

Drugsverslaving

Volgens meester Kris Vincke heeft de drugsverslaving veel kapotgemaakt in het leven van Takaev. Anderzijds werd wel opgemerkt dat hij in de gevangenis ondertussen helemaal drugsvrij is. “Hij heeft met veel gelatenheid zijn lot gedragen, want het is niet evident om jaren aan een stuk te wachten op een proces.” In de gevangenis kreeg hij dan ook nog geen tuchtrapporten.

Ramzes Takaev studeerde aan de zeevaartschool en werkte later als stuurman op een schip in Vladivostok. In 2005 kwam hij als politiek vluchteling naar België. “Hij is naar hier gekomen omwille van de enorme repressie van de Russische politie. De Tsjetsjeense mannen hebben daar wat doorstaan hoor. Er zijn er veel afgeknald.” In België probeerde de beschuldigde ook steeds te werken als vrachtwagenchauffeur. Ondanks zijn strafblad voor diefstallen en drugs was hij nooit eerder voor geweld met het gerecht in aanraking gekomen. “Dat is geen agressieveling. Hij heeft geen kort lontje, hij is juist heel gelaten.”

De verdediging vroeg om dus wel rekening te houden met verzachtende omstandigheden een straf van minder dan 20 jaar op te leggen. Ten slotte werd ook nog opgemerkt dat de redelijke termijn mogelijk overschreden is. “Ik zie altijd een groot verschil tussen een gedetineerde die moet wachten op zijn proces en een gedetineerde die zijn straf kent.” Takaev zit ondertussen bijna vier jaar in voorhechtenis.

Geen laatste woord

De beschuldigde kreeg zoals gebruikelijk het laatste woord van voorzitter Willem De Pauw. In tegenstelling tot donderdagavond wenste Takaev nu niets meer te zeggen.

Het hof en de jury hebben zich rond 11.50 uur teruggetrokken voor de beraadslaging over de strafmaat.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.