Assisen: verdediging vraagt vrijspraak: “Hij is een leugenaar, maar geen moordenaar”

Beschuldigde Ramzes Takaev. © BELGA

Op het assisenproces tegen Ramzes Takaev (48) heeft openbaar aanklager Tom Janssens de akte van beschuldiging voorgelezen. De Tsjetsjeen uit Izegem blijft met klem elke betrokkenheid bij de moord op zijn dealer Pascal Bauwens (40) uit Kortrijk ontkennen. Het slachtoffer kwam door enkele slagen op het hoofd om het leven. De verdediging vraagt de vrijspraak.

De ouders van Pascal Bauwens hadden al ruim twee dagen niets meer van hun zoon gehoord, die nochtans vlak naast hen woonde. Op 2 februari 2018 besloot Patrick Bauwens daarom een kijkje te nemen in het huis van het slachtoffer. Pascal Bauwens lag in een plas bloed en was duidelijk met geweld om het leven gebracht. Volgens de wetsdokter kreeg de Kortrijkzaan met een zwaar voorwerp drie harde klappen op zijn hoofd.

Telefonieonderzoek

In de nacht van 30 op 31 januari had zijn vader voor het laatst lawaai gehoord in de woning van het slachtoffer. Bovendien zag hij toen een wagen met gedoofde lichten wegrijden.

Die klanten van de Kortrijkse dealer beschreven nog enkele andere mensen die bij Bauwens over de vloer kwamen. Net als enkele andere klanten beschreven ze ook ‘een Oostblokker’ van ongeveer 40 jaar. Meerdere getuigen vertelden ook dat Bauwens zich onveilig voelde en daarom zijn drugs in zijn onderbroek verstopte. De Oostblokker werd dankzij telefonieonderzoek na enkele dagen geïdentificeerd als Ramzes Takaev.

Nummerplaatherkenning

De Tsjetsjeense Izegemnaar verklaarde aan de speurders dat hij die nacht inderdaad op bezoek ging bij het slachtoffer, maar dat hij van zijn dood niets afwist. Takaev had Bauwens als dealer enkele maanden eerder leren kennen via een Georgische vriendin. Die bewuste nacht zou hij zelf voor 20 euro heroïne gekocht en onmiddellijk ingespoten hebben.

Volgens de beschuldigde kwam er ook veel ander volk over de vloer om drugs te kopen. Takaev beweerde dat hij zelf rond 4 uur naar huis reed, maar zijn voertuig werd een uur later door een camera met nummerplaatherkenning nog gespot in Kortrijk. Op 9 februari 2018 werd de beschuldigde door de onderzoeksrechter aangehouden. Sindsdien zit hij in voorhechtenis.

Op het toilet

Aan zijn partner had Takaev een heel ander verhaal verteld. Hij stelde dat hij op het toilet zat toen Bauwens werd doodgeslagen. Naar eigen zeggen zou Takaev de mannen in kwestie zelfs niet gezien hebben, maar hij vermoedde dat het Marokkanen waren. Toen de politie hem met de verklaring van zijn vriendin confronteerde, veranderde Takaev het geweer van schouder.

De beschuldigde gaf toe dat hij in de woning aanwezig was toen Pascal Bauwens rake klappen kreeg. Na zijn toiletbezoek zou het bloedende slachtoffer al onder een deken gelegen hebben. Op dat moment zou Bauwens nog zwaar geademd hebben.

Intentie om te vluchten

Mogelijk had Ramzes Takaev na de feiten de intentie om naar het buitenland te vluchten. Hij probeerde online immers een afspraak te maken met de Russische ambassade om een nieuw paspoort aan te vragen. In die periode stuurde hij ook een opvallend bericht naar zijn partner. Takaev schreef dat hij haar tegen zijn zin binnenkort zou verlaten.

Het precieze motief voor de moord blijft sowieso onduidelijk. Ramzes Takaev moet zich behalve voor moord ook voor diefstal verantwoorden. Volgens het openbaar ministerie ging hij aan de haal met drugs, geld en sleutels van het slachtoffer. Het is voor de speurders immers ongeloofwaardig dat een dealer helemaal geen geld of drugs in huis zou hebben.

Openbaar aanklager Tom Janssens.
Openbaar aanklager Tom Janssens. © BELGA

Uit het onderzoek bleek dat zijn drugsverslaving als een rode draad door het leven van het slachtoffer liep. Drank en drugs maakten hem opvliegend, waarbij hij verbaal en fysiek geweld niet schuwde. Bauwens stond er ook om bekend dat hij zijn klanten het leven zuur kon maken.

Sinds 1995 werd hij veertien keer veroordeeld, meestal door de correctionele rechtbank van Kortrijk. Het gaat om acht veroordelingen voor drugsfeiten, maar het slachtoffer liep ook tegen de lamp voor diefstal, slagen, heling en een verboden wapen. Pascal Bauwens verbleef ook jarenlang in de gevangenis.

Vijf veroordelingen

Ook Ramzes Takaev was al lang verslaafd aan drugs. Naar eigen zeggen begon hij sinds zijn aankomst in België in 2005 heroïne en cocaïne te gebruiken tegen hardnekkige tandpijn. Op zijn strafregister staan vijf veroordelingen voor drugsbezit, verboden wapens, diefstal, vluchtmisdrijf en inbraak.

Door zijn zogenaamde vrienden en zijn schoonfamilie werd Takaev tijdens het onderzoek omschreven als een leugenaar als een profiteur. De gerechtspsychiater stelde bij de beschuldigde veel kenmerken van psychopathie vast.

Leugenaar, geen moordenaar

Meester Kris Vincke stelde geen akte van verdediging op, maar richtte zich vrijdagnamiddag wel kort tot de juryleden. De advocaat van de beschuldigde stelde dat zijn cliënt niet ontkent dat hij die bewuste nacht in de woning van het slachtoffer aanwezig was.

“Hij ontkent ook niet dat hij daar een aantal dingen gezien heeft. Maar het is niet omdat hij misschien hier en daar liegt, dat hij een moordenaar is”, aldus meester Vincke.

Meester Kris Vincke.
Meester Kris Vincke. © BELGA

De verdediging schetste ook het milieu waarin de feiten zich afspeelden. Beide betrokkenen kampten immers met een hardnekkige drugsverslaving. “U zal vaststellen welke ravage drugs kunnen aanbrengen. Het enige wat ze op de duur nog doen, is hollen en crossen om de drugs. Zonder drugs kunnen ze niet leven, maar met drugs kunnen ze eigenlijk ook niet leven.”

Ook de advocaat van de ouders van het slachtoffer stond stil bij zijn drugsprobleem. “Die mensen hebben eigenlijk gevochten voor hun zoon. Ze hebben alles gedaan om hun zoon op het rechte pad te krijgen. Net toen het een beetje de goede kant uitging, werd hem het leven ontnomen”, aldus meester Randall Huysentruyt. De ouders van Pascal Bauwens hopen tijdens het proces vooral te weten te komen wat er die bewuste nacht precies gebeurd is.

44 getuigen

Meester Filip De Reuse verdedigt de belangen van de 12-jarige dochter van het slachtoffer. Ook zij zal ooit willen weten hoe en waarom haar vader precies om het leven kwam.

“Hopelijk denkt meneer Takaev in het weekend eens goed na en krijgen we volgende week antwoorden. Maar ik vrees dat het ijdele hoop is”, stelde meester De Reuse. Ten slotte stelde meester Marc Decramer zich burgerlijke partij voor de 22-jarige dochter van Pascal Bauwens.

Maandagochtend zal de beschuldigde verhoord worden door voorzitter Willem De Pauw. Daarna komen de eerste van in totaal 44 getuigen aan het woord. De uitspraak wordt ten vroegste op donderdag 18 november verwacht. Voor moord riskeert Ramzes Takaev levenslange opsluiting.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier