https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Assisen: Vandoolaeghe stond goed aangeschreven bij zijn collega’s

Beschuldigde John Vandoolaeghe (links) staat terecht voor de moord op Thi Xuan Nguyen (rechts).© gf
Beschuldigde John Vandoolaeghe (links) staat terecht voor de moord op Thi Xuan Nguyen (rechts).© gf
Bron: Belga

Op het assisenproces over de moord op Thi Xuan Nguyen (28) hebben tien collega’s van de beschuldigde hun getuigenis afgelegd. Bij Valvan Baling Systems stond John Vandoolaeghe (31) bekend als een behulpzame en vriendelijke man, die nooit agressief uit de hoek kwam.

De arrestatie van Vandoolaeghe kwam voor zijn collega’s dan ook als een donderslag bij heldere hemel. “Ik was zwaar ontgoocheld, als ik dat mag zeggen. Ik vond het spijtig dat zo’n jonge gast zijn toekomst vergooit. Ik had dat zeker niet verwacht van hem”, aldus P.V.. Ook I.H. omschreef de beschuldigde als een loyale werkkracht. “Hij was rustig en gedienstig, maar niet altijd de snuggerste. Hij zegt soms dingen waar hij beter eerst over had nagedacht.”

Enkel met de ervaren K.A. durfde het op professioneel vlak wel af en toe eens botsen. “Hij kon moeilijk iets aanvaarden van mij. Hij was regelmatig slordig en dat moest nu en dan wel eens gezegd worden, maar hij deed altijd zijn gedacht. En soms botste dat wel een keer.” Anderzijds werden de plooien volgens de getuige altijd snel gladgestreken. Volgens de meeste andere collega’s was Vandoolaeghe bovendien wel leergierig en steeds behulpzaam.

Programmeren

De getuigen verklaarden dat de beschuldigde zelfs tijdens zijn werk vaak met zijn gsm bezig was. Vandoolaeghe was ook erg geïnteresseerd in allerhande gadgets op vlak van elektronica. Niemand had echter in de gaten dat hij zijn gsm gebruikte om in contact te komen met vrouwen. “In Japan is hij wel eens naar een massagesalon geweest dat bekend was voor happy ending. John had toen nek- en rugklachten”, aldus F.W.

Bij Valvan was Vandoolaeghe actief als elektricien, maar hij had de intentie om door te groeien tot programmeur. “John hield zich graag bezig met computers en wilde inderdaad ook graag onze job uitoefenen. Hij heeft een opleiding gevolgd bij Syntra West, maar uiteindelijk is het er niet van gekomen”, aldus D.C. Meerdere collega’s bevestigden dat de beschuldigde graag alles wilde weten over programmeren. “Hij was elektricien, maar hij kon ook andere werken aan. Dat is één van de redenen dat hij naar het buitenland mocht om machines te gaan plaatsen”, aldus productieverantwoordelijke F.H.

Dezelfde getuige ging Vandoolaeghe kort na de feiten al opzoeken in de gevangenis van Ieper. “Ik had mezelf voorgenomen om niet te spreken over het voorval. Ik geloofde het eigenlijk nog niet wat er verteld werd. Ik dacht in het begin dat ze de verkeerde vast hadden, want het is een doodbrave mens die geen vlieg kwaad doet.” De beschuldigde vroeg aan H. onmiddellijk of hij nog bij Valvan kon werken. “Hij dacht dat ik kwam om hem zijn ontslag te geven.”

Vriendelijke reus

In totaal gingen een vijftal collega’s langs in de gevangenis. “Dat ging meer over het dagelijks leven, want ik wilde hem niet confronteren met wat hij gedaan had”, aldus F.D. “Hij zei wel dat hij een grote domme kloot geweest was, omdat hij nu alles kwijtgespeeld is.” Over de feiten vertelde Vandoolaeghe vooral dat het tijdens een ruzie zwart werd voor zijn ogen. “Ik herinner mij enkel nog dat hij dat meisje naar België wilde laten komen om België te laten zien. En dat ze ging slapen bij zijn ouders”, aldus A.L. Door M.V. werd de beschuldigde tijdens het onderzoek omschreven als een grote, vriendelijke reus. “Ik was heel hard geschrokken van de feiten. Ik kon me wel inbeelden dat de situatie uit de hand loopt bij zo’n grote sterke kerel.”

Tijdens een studentenjob als afwasser in een restaurant maakte Vandoolaeghe eveneens een goede indruk. “Dat was iemand waar je altijd op kan rekenen. In mijn geval was dat goud waard”, aldus M.L. Door veel getuigen werd de beschuldigde als een vrij introverte man beschouwd. “Ik kan alleen maar zeggen dat hij zeer bedeesd is binnengekomen, maar dat hij met de tijd opengebloeid is bij ons.”

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.