ASSISEN Vader van slachtoffer getuigt: “Ik weet zeker dat daar hamers lagen, want die had hij van mij gekregen.”

© KURT DESPLENTER BELGA

Op het assisenproces over de moord op Pascal Bauwens (40) heeft de vader van het slachtoffer zijn getuigenis afgelegd. Patrick Bauwens hoorde op 31 januari 2018 rond 3.30 uur een laatste keer hoe de voordeur van zijn zoon dichtgetrokken werd. Op dat moment bleef volgens andere getuigen Ramzes Takaev (48) als enige achter in de woning van zijn dealer.

“De voordeur was een keer ingestampt geweest, waardoor je het goed hoorde als ze toegetrokken werd”, verklaarde de vader en buurman van het slachtoffer. Patrick Bauwens zag uit het raam hoe een Peugeot met gedoofde lichten vertrok. Naar goede gewoonte noteerde hij ook de nummerplaat van het voertuig, waardoor de inzittenden snel geïdentificeerd werden.

De vader van het slachtoffer is ervan overtuigd dat hij het zeker zou gehoord hebben als er achteraf nog iemand op bezoek zou gekomen zijn bij Pascal. Twee dagen later ontdekte Patrick Bauwens ook het levenloze lichaam van zijn zoon, maar daar werden hem geen vragen over gesteld. De burgerlijke partijen polsten wel naar hamers die uit de woning van het slachtoffer verdwenen zouden zijn. “Ik weet zeker dat daar hamers lagen, want die had hij van mij gekregen.”

Een vreemde persoon

Luc D. verklaarde dat hij de namiddag voor de moord naar Pascal Bauwens ging om drugs te kopen. “Ik heb daar met mijn dochter de afwas gedaan en eten gemaakt. We hebben daar dan met drie kaasburgers en spaghettisaus gegeten.” In de loop van de nacht keerde D. met twee kennissen terug naar het huis van het slachtoffer. “Gino was bij mij thuis geweest. Hij was juist terug uit Marokko en hij wou aan cocaïne geraken.”

Ter plaatse werd de deur opengedaan door “een vreemde persoon”, die later Ramzes Takaev bleek te zijn. Bauwens had geen cocaïne, maar volgens de klanten kon de beschuldigde wel iets regelen. De deal sprong af toen Takaev 500 euro zou gevraagd hebben, terwijl Gino B. naar eigen zeggen slechts twee gram wilde. Na een vijftal minuten vertrok het drietal opnieuw, wat gezien werd door Patrick Bauwens.

“Nee, daar was geen gespannen sfeer. Zij zaten gewoon te praten en zo. Het was gelaten”, getuigde Luc D. nog. Pascal Bauwens had hem wel verteld over problemen die hij eerder met een zekere P.B. zou gehad hebben. Iemand zou ook eens langs de achterdeur binnengekomen zijn en een snoer rond de hals van het slachtoffer gedaan hebben. “Hij heeft altijd vijanden gehad, omdat het een babbelaar was”, verklaarde Gino B. daarover. Na de moord legde B. onmiddellijk de link met de vreemdeling die hij die nacht gezien had. “Plots zit er een gast in huis die niemand ooit heeft gezien en dan wordt Pascal vermoord. Hij is daar gebleven toen wij vertrokken.”

Plots toch details

Onderzoeksrechter Marc Allegaert liet Ramzes Takaev arresteren nadat Gino B. hem formeel herkend had op een foto. Tijdens het verhoor door de onderzoeksrechter liet de beschuldigde niet onmiddellijk het achterste van zijn tong zien. “Stelselmatig moet hij bijkomende zaken toegeven, bijvoorbeeld over zijn tijdsgebruik. Als de politie aandringt, kan hij plots toch wel bijkomende details geven.” Allegaert besliste na afloop van het verhoor om de Tsjetsjeense Izegemnaar aan te houden. “Ik heb niemand vermoord, maar ik begrijp dat er inderdaad ernstige bezwaren zijn tegen mij”, reageerde Takaev toen.

De beschuldigde blijft beweren dat hij gewoon op het toilet zat toen Bauwens werd doodgeslagen door enkele mannen van Arabische origine. “We hebben geen enkel element dan de drie personen die de plaats al verlaten hadden toen hij daar nog was. Achteraf was er niks van ruzies of andere personen die zich daar zouden gemanifesteerd hebben”, aldus onderzoeksrechter Allegaert, die verwees naar de verklaringen van de vader van het slachtoffer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier