ASSISEN Tsjetsjeense Izegemnaar erkent dat hij veel fouten maakte, maar herhaalt dat hij Pascal Bauwens niet heeft vermoord.

© KURT DESPLENTER BELGA
Bron: Belga

Op het assisenproces tegen Ramzes Takaev (48) zijn de debatten over de schuldvragen afgerond. De Tsjetsjeense Izegemnaar erkende tijdens zijn laatste woord dat hij in zijn leven veel fouten maakte, maar herhaalde dat hij Pascal Bauwens (40) niet heeft vermoord.

Tijdens de replieken stelden de burgerlijke partijen dat de verdediging eigenlijk gezwegen heeft over de feiten zelf. “Hij heeft niet gepleit over het ogenblik dat Pascal Bauwens werd vermoord. En dat was toen Takaev daar aanwezig was”, aldus meester Randall Huysentruyt.”

“Meester Marc Decramer stak dan weer de draak met de verklaringen van de beschuldigde. Takaev blijft volhouden dat hij op het toilet zat toen Pascal vermoord werd. “Terwijl anderen hem afslachten als een beest, zit hij op het gemak op het gemak. Hoe is het mogelijk dat men zo’n onzin verkoopt? De mayonaise van meester Vincke pakt niet.”

Weldegelijk bewijzen

Meester Filip De Reuse benadrukte dat er wel degelijk materiële bewijzen zijn tegen Takaev. Zo probeerde hij na de fatale nacht helemaal geen contact meer op te nemen met Bauwens. Van tunnelvisie is volgens de advocaat van de minderjarige dochter van het slachtoffer geen sprake. “Wat moet je als politieagent doen als je de juiste hebt? Er nog 200 verhoren om achteraf geen kritiek te krijgen?” De burgerlijke partijen blijven zich ook ergeren aan de wisselende verklaringen van de beschuldigde. “Ofwel geeft u hem het cadeau van zijn leven en beloont u zijn leugens. Ofwel gebruikt u uw gezond verstand.”

“Ik moet geen mayonaise maken. Ik verwacht dat de mayonaise van bij jullie komt”, reageerde de verdediging. Meester Kris Vincke pleitte nogmaals dat zijn cliënt helemaal geen motief had. “Als hij daar kwam voor drugs te pakken, dan moet het een roofmoord geweest zijn. Maar daar staat hij niet voor terecht.”

Ten slotte stelde meester Vincke nog eens dat Bauwens niet zomaar een junkie, maar wel degelijk een dealer was. Dat element kan betekenen dat meer mensen een mogelijk motief hadden. Volgens een getuige had het slachtoffer bijvoorbeeld 25.000 euro schulden bij een leverancier. “De hoofddealer zal wel een keer om zijn geld willen komen zijn”, klonk het.

Bedankje voor politie

“Alles wat in 2018 gebeurd is, is heel erg. Het is iets dat ik zelf met mijn hoofd niet kan begrijpen. Ik heb heel lang gewacht op deze dag”, aldus Takaev in zijn laatste woord. De beschuldigde erkende dat hij drugsverslaafd was en veel leugens vertelde. “Daar ben ik schuldig aan. Het is ook waar dat ik door mijn gedrag mijn ex-echtgenote en mijn kinderen zo’n zwaar leven bezorgd heb.”

Takaev voelde zich ook verantwoordelijk voor het overlijden van zijn moeder. “Ik ben ook schuldig dat ik geen medewerking heb getoond aan de politie. Maar Pascal Bauwens heb ik niet vermoord.” Takaev bedankte de juryleden nog voor hun werk van de afgelopen week. De politie werd dan weer bedankt voor de menselijke manier waarop ze met hem omgingen tijdens het proces.

Het hof en de juryleden zullen zich rond 20.45 uur terugtrekken voor de beraadslaging over de vijf schuldvragen. Takaev staat immers niet enkel terecht voor moord, maar ook voor het stelen van drugs, geld en sleutels van het slachtoffer. Hij riskeert levenslange opsluiting.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.