Assisen Tommy Jonckheere: “Beschuldigde begreep er niets van” (politie)

©KURT DESPLENTER BELGA
©KURT DESPLENTER BELGA
Laurens Kindt

Op het assisenproces tegen Tommy Jonckheere (32), die beschuldigd wordt van de doodslag op Will Deweerdt (55) in Oostende in oktober 2018, hebben de politieagenten die als eersten ter plaatse waren hun getuigenis afgelegd. “De beschuldigde was duidelijk in de war”, klonk het.

Eerste getuigen van de dag waren de politiemensen die op 6 oktober 2018 als eersten ter plaatsen waren in het appartement van Tommy Jonckheere aan de Jules Peurquaetstraat in Oostende. “In het appartement zagen we Tommmy Jonckheere op blote voeten lopen. Hij was duidelijk overstuur en begreep er niets van. Hijvroeg alsmaar aan ons of hij iets mocht eten of drinken. Er zat opgedroogd bloed op zijn handen en hij had duidelijk een droge mond. Het slachtoffer lag op zijn rug op de grond en had een open wonde ter hoogte van het hart. We vonden ook het mes, van het type ‘Laguiole’, met bebloed lemmet”, schetste inspecteur Sven Vandierendounck van de lokale politie Oostende. Zijn collega Fabrice Rosseel nam over. “We stelden heel wat wonden vast op Tommy Jonckheere, vooral op zijn handen maar er was ook een bijtwonde in zijn buik. We hebben zijn handen verpakt in papieren zakken om de sporen te bewaren”, klonk het.

Hondenmand

Wachtofficier Luc Deceuninck schetste vervolgens alle stappen die genomen werden om het onderzoek in deze aanvangsfase goed te laten verlopen. “Nog voor we hem geboeid hadden, vroeg hij om goed voor zijn hond te zorgen. Dat was precies zijn hoofdbekommernis”, antwoordde inspecteur Vandierendounck nog op vraag van openbaar aanklager Serge Malefason. “Op de foto’s zien we een hondenmand in de woonkamer, maar ze zit vol spullen. Daar kon geen hond meer bij”, stelde aanklager Malefason vast. “Maar er wás wel een hondenmand”, repliceerde advocaat Kris Vincke, raadsman van de beschuldigde.

Bebloed t-shirt

Twee leden van het afstappingsteam legden vervolgens aan de jury uit welke sporen ze aantroffen op de plaats-delict. “Op de deurklinken en in de hal zagen we al bloedsporen. Het appartement was één wanorde. We zagen ook messen, de meeste met etensresten maar ook één met bloed. Op de salontafel lagen vooral attributen voor drugs- en alcoholgebruik. In de hoek van de kamer stond een wasmand met daarin een bebloed t-shirt”, schetste Kevin Hosdey. Hij overliep ook de verwondingen bij slachtoffer Willy Deweerdt. Bij het tonen van de schokkende beelden keek beschuldigde Tommy Jonckheere weg en richtte zijn blik naar de grond.

Pita of frieten

De twee leden van het afstappingsteam kregen na een korte pauze nog enkele vragen. “Stonden er ramen open?”, wou procureur-generaal Malefason weten, maar het afstappingsteam moest het antwoord schuldig blijven. Ook op de vraag of er resten van pita of frieten gevonden waren, konden ze niet antwoorden. Opnieuw kwam de procureur terug op de hondenmand. “Wat zat daar allemaal in?”, wou hij weten. “Twee grote winkelzakken en een zak met daarin wellicht hondenvoer”, aldus de deskundige. “De ambulanciers hebben mij gevraagd om plaats te maken. Daarom heb ik die zakken in de mand gezet, maar voordien was ze leeg”, legde beschuldigde Tommy Jonckheere uit.

Deze namiddag komen de drie politiemensen aan het woord die het tactisch onderzoek voerden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.