Assisen: “Tijd om de waarheid te zeggen” (voorzitter)

Laurens Kindt

Op het assisenproces tegen John Vandoolaeghe (31) uit Zonnebeke, die beschuldigd wordt van de moord op zijn Vietnamese minnares Nguyen Thi Xuan (28), hebben een aantal politiemensen hun getuigenis afgelegd. Voorzitter Boyen kwam ook nog eens terug op de ondervraging van vrijdag. “Het is tijd om de waarheid te zeggen”, klonk het.

De eerste getuigen van de in totaal 55 getuigen die deze week de revue zullen passeren, waren inspecteurs Tim en Joke van de politiezone Arro Ieper. “Op de laatste dag van 2016 werden we gevraagd om eens te gaan kijken in de Beselarestraat in Geluwe”, vertelden ze. “Een collega van ons had daar iets gezien dat mogelijk menselijke resten waren. Toen we ter plaatse kwamen, had onze collega het lichaam al gevonden. Dat was een geraamte dat daar lag, een skelet eigenlijk, in een gracht. De begroeiing errond was weg. De takken boven het lichaam waren verbrand. Die vertakking van de Beselarestraat is eigenlijk een doodlopend stuk asfalt, dat uitmondt in een weiland. Het dichtstbijzijnde huis is op de splitsing van de Beselarestraat, op zo’n 260 meter”, klonk het.

Condooms

“Die plek stond in de gemeente bekend als liefdesplekje”, vulden hun collega’s van het labo aan. “Het lag er vol zwerfafval, waaronder tientallen gescheurde verpakkingen van condooms. We hebben een aantal sporen aangeduid op de plaats-delict maar veel leverden die niet op”, vertelden ze. Eén van de laboranten toonde daarop foto’s van het verkoolde lichaam van Xuan Thi Nguyen. “Dat zijn gruwelijke beelden. We willen daarmee niet choqueren, ze dienen louter ter informatie”, waarschuwde ze. Bij het zien van de foto’s van het verkoolde lichaam van zijn minnares, sloeg beschuldigde John Vandoolaeghe de ogen neer. Om even later toch weer op te kijken toen er een foto van het polshorloge van het slachtoffer getoond werd.

Doorbraak

De mensen van het Labo voor Technische en Wetenschappelijke Politie, zoals ‘het labo’ officieel heet, benadrukten hoeveel – achteraf fout gebleken – pistes ze volgden in het onderzoek. “Twee kartons vol. Een gezichtsreconstructie, de overdracht van de DNA-gegevens aan Interpol, noem maar op. Er is gezocht in het prostitutiemilieu, de champignonteelt, de massagesalons, de schoonheidssalons, noem maar op. Nergens werd een link gevonden en het lichaam bleef dus lange tijd onbekend”, klonk het. Tot in augustus 2018 de doorslaggevende tip binnenliep uit de Vietnamese ambassade. “Dan kregen we te horen dat er een dame, Thi Xuan Nguyen, in Japan verdwenen was en met een Belg naar zijn thuisland was gevlogen. Er werd DNA afgenomen van haar ouders en vergeleken met het lichaam en dan hadden een link. Daarna kregen we ook een kopie van het paspoort van die Belg te zien: een zekere John Rosiers”, vertelden ze. Er werd een foto getoond van de bewuste identiteitskaart, waarop zelfs voor een leek heel duidelijk te zien was dat de familienaam nogal amateuristisch vervalst was.

Seks, meneer

Na die getuigenis onderbrak voorzitter Boyen de volgorde van het getuigenverhoor en richtte zich opnieuw tot de beschuldigde. “Hebt gij nog iets te zeggen, na vrijdag?”, vroeg hij. “Ja. Dat ik de dader ben van de moord op Xuan, de schuldige. Dat S. (zijn ex-partner) er ook schuld aan heeft omdat ik een tekort had aan seks, dat wil ik niet gezegd hebben”, antwoordde die. “Moord? Weet gij wat ge zegt? Dat is dus doodslag met voorbedachten rade”, stelde de voorzitter. “Ik ken het verschil niet tussen moord en doodslag”, beweerde de beschuldigde. “Nadat ge aangehouden zijt, hebt ge daarover nochtans een hele uitleg gedaan aan de politie”, wist de voorzitter.

Beschuldigde John Vandoolaeghe. (GF)
Beschuldigde John Vandoolaeghe. (GF)

“Goed, u hebt dus geen seks gehad met haar en daar niet over aangedrongen. Maar waarom spreek je dan in de chat, tweehonderd bladzijden lang, over baby’s maken? Dat gaat niet zonder seks hé, meneer!”, drong de voorzitter aan. “Neen, we hebben nooit seks gehad. Zij wou niet. En zij is naar België gekomen voor de bezienswaardigheden en ik wou haar daarbij helpen. Ze wou Antwerpen, Gent, Bergen en de Westhoek zien. Voor mij was dat niet het belangrijkste. Wel de seks, meneer”, klonk het. “De seks, meneer”, herhaalde de voorzitter.

Bedelen

“U hebt gezegd dat u dat niet durfde toegeven, de seks als motief, uit schaamte. Maar nu vertelt u het wel in volle zittingszaal? Waarom?”, liet de voorzitter niet los. “Omdat ik de waarheid wil spreken”, klonk het antwoord. Voorzitter: “Hoe moest zij trouwens aan geld geraken voor haar vliegtuigticket? Hoe hebt ge haar dat uitgelegd? Dat ze moest ‘bedelen’? Bedelen om bij u te geraken?”, vroeg hij door. Beschuldigde haalde zijn schouders op en knikte van ja. “U hebt haar één keer gezien in Japan, had er geen seks mee en probeert haar dan maandenlang, tweehonderd bladzijden lang in de chat, te overtuigen om naar hier te vliegen en er seks mee te hebben. Waarom al die moeite eigenlijk?”, vroeg de voorzitter. “Ik was er beter mee gestopt”, antwoordde de beschuldigde. Om zich vervolgens in het spervuur van vragen van de voorzitter opnieuw vast te rijden in een onsamenhangend verhaal. “Meneer”, riep de voorzitter hem tot de orde. “Ik heb het u al gezegd: als je de waarheid vertelt, is het heel eenvoudig. Dan moet je niet nadenken over wat je gaat zeggen. Het is tijd om de waarheid te zeggen, anders blijft er hier een beeld van u hangen dat misschien niet met de realiteit overeenstemt. En dat zou jammer zijn”, klonk het fijntjes.

Licht uit

“Wat ging u S. eigenlijk wijsmaken over de periode dat Xuan bij u in België zou verblijven?”, wou de voorzitter zeggen. “Dat ik naar het buitenland moest voor het werk. Overdag zou ik met Xuan dan dingen in België bezoeken en ’s avonds seks met haar hebben”, klonk het. “Dus Xuan werd kwaad in de auto omdat u geen verblijf voor haar had en dat vindt u voldoende om haar zo zwaar te slaan? Iemand die haar dromen ziet uiteenspatten door uw toedoen?”, bleef voorzitter Boyen vasthouden. “Ja, ik ben de controle verloren. Het licht ging uit”, antwoordde de beschuldigde. “Uit ervaring weet ik dat het licht al eens vaker uitgaat bij mensen in uw positie, als het over de cruciale momenten gaat”, besloot voorzitter Boyen.

Na een korte pauze gaan de getuigenverhoren straks verder.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.