ASSISEN Takaev: Slachtoffer knoopte in de gevangenis relatie aan met vrouw die haar baby vermoordde

© (Foto Belga)
Bron: Belga

Op het assisenproces tegen Ramzes Takaev (48) zijn woensdag enkele ex-partners van het slachtoffer aan het woord gekomen. Slachtoffer Pascal Bauwens (40) had in de gevangenis opvallend genoeg een relatie aangeknoopt met een vrouw die in de cel zat voor de moord op haar pasgeboren dochter. Ook zijn drugsverslaving kwam uitgebreid aan bod.

De ouders van Pascal verklaarden hoe hij als 18-jarige op school al werd opgepakt door de politie. “Dan is dat begonnen met die drugs. De xtc-pillen zaten in zijn pennenzak”, vertelde mama Corinne Moreau. Over zijn drugsverslaving sprak het slachtoffer eigenlijk niet met zijn ouders, die nochtans erg close waren met hem. “Hij was misschien bang dat we zouden reclameren. En het was ook om ons te beschermen.”

In hun pogingen om hem op het rechte pad te helpen, kochten de ouders van Pascal Bauwens vlak naast hun eigen woning zelfs een huis voor hem. “Hij had een beetje toezicht nodig. En dat hebben we gedaan, maar het mocht helaas niet baten”, aldus papa Patrick. De problemen van hun zoon zorgden voor veel stress bij de getuigen. “Maar hij had goede momenten ook, het was niet dagelijks drugs. Hij was vriendelijk en hulpvaardig. Hij kon goed werken ook. Dat sierde hem.”

“Hij was vriendelijk en stond altijd klaar als je iets nodig had. Op het laatste was dat meer zoals vrienden. Ik kon alles vertellen tegen hem en hij toonde dat hij van me hield”, bevestigde dochter Cheyenne (22). Ook zij ondernam pogingen om het slachtoffer uit het drugsmilieu te halen. “Toen hij in de gevangenis zat, heb ik veel brieven geschreven om te vragen om ermee te stoppen. Ik wist dat het hem eens zou kapotmaken.”

Miranda V. herinnerde zich dat Pascal en hun dochter het steeds goed met elkaar konden vinden. “Cheyenne en Pascal waren twee handen op één buik. Hij heeft altijd alles geprobeerd om een goeie, mooie relatie te hebben met haar. Ze lijkt van karakter ook heel goed op haar papa.” Na een lange onderbreking knoopte de getuige opnieuw een relatie aan met het slachtoffer, waaruit opnieuw een dochter voortkwam. “A.(12) heeft de feiten van heel dicht meegemaakt en heeft veel vragen gesteld. Alles is beginnen mislopen op school. Ze lachte wel nog, maar het was een ander meisje geworden.”

Ondanks de problemen door zijn drugsverslaving hield Miranda V. goede herinneringen over aan Pascal Bauwens. “Hij was charmant, hij was een goede werker. Hij deed voor iedereen goed en ging iedereen helpen. Maar hij was soms te goed en liet hem soms meeslepen.” Ze zag het slachtoffer ook niet echt als een dealer. “Dat is een groot woord. Ik zou het eerder beschrijven dat hij een beetje verkocht om zijn eigen gebruik te kunnen financieren.”

Tijdens het uitzitten van een lange celstraf leerde Bauwens in de gevangenis Lieselot D. kennen. De vrouw werd in 2011 door het West-Vlaamse hof van assisen tot vijftien jaar opsluiting veroordeeld voor de moord op haar pasgeboren dochtertje. “Onze ouders zaten samen in de bezoekzaal. Zo zijn ze aan de praat geraakt en dan zijn we elkaar beginnen schrijven”, verklaarde ze op de zitting. Na hun vrijlating herviel het slachtoffer blijkbaar in zijn oude gewoontes. Bauwens zou toen ook met psychoses gekampt hebben. “In de gevangenis was hij kalm, maar buiten de gevangenis ging het niet goed. Hij was agressief en het moest altijd zijn gedacht zijn. We hadden een mooi leven als hij niet gebruikte, maar dat gebeurde niet vaak.” Aan de relatie kwam een einde toen D. van de strafuitvoeringsrechtbank het verbod kreeg om nog contact te hebben met Bauwens.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.