Assisen Sofie Muylle: “Sleepspoor startte op het strand, niet aan het water” (getuigen)

© Simon Mouton
© Simon Mouton
Laurens Kindt

Op het assisenproces van Alexandru Caliniuc (27), die beschuldigd wordt van de moord op Sofie Muylle (27) uit Roeselare, hebben de mensen van het labo van de federale politie hun getuigenis afgelegd. “Wij hebben geen sleepspoor gevonden aan het water”, klonk het.

De drie leden van het zogenaamde plaatsdelict-team van het labo van de federale politie kwamen samen getuigen. “Wij hebben meteen twee perimeters ingesteld: eentje rond het lichaam en één ruimere perimeter tot aan het strand, tot waar een sleepspoor te zien was. In dat sleepspoor zijn twee omwoelingen te zien en we zien dat het sleepspoor door de opening van een houten strandhek loopt, tot aan het staketsel. We zagen ook schoensporen, telkens met de tenen in de richting van het strand en de hielen in de richting van de dijk”, vertelden ze.

Vijf schoensporen

De getuigen toonden ook foto’s van het lichaam van Sofie Muylle. Beschuldigde Alexandru Caliniuc, die zijn felblauwe polo van gisteren verwisseld had voor een wit exemplaar, wendde daarbij zijn blik af en keek star naar beneden. De getuige somde alle verwondingen op die bij Sofie Muylle op het eerste zicht waarneembaar waren, net als de sporen die gevonden en onderzocht werden. “We vonden onder het staketsel in totaal vijf schoensporen, telkens van een klassieke herenschoen. De sporen op het strand waren minder duidelijk. Zand is geen ideale ondergrond”, klonk het. Op vraag van procureur-generaal D’havé bevestigden de getuigen dat de schoensporen niet overeenstemden met de schoenen die de vriend van Sofie Muylle op de avond van de feiten droeg. “Een vergelijking met de schoenen van de beschuldigde is niet kunnen gebeuren, want die schoenen zijn niet teruggevonden”, klonk het.

Het labo aan het werk op de plaats-delict.©Simon Mouton Simon Mouton
Het labo aan het werk op de plaats-delict.©Simon Mouton Simon Mouton

“Waarom is er niet naar schoensporen gezocht aan de waterlijn? Onze cliënt heeft gezegd dat hij mevrouw Muylle daar gevonden heeft”, vroeg de advocaat van Alexandru Caliniuc. “Er zijn daar duizenden schoensporen, want er wandelen daar heel veel mensen. Wij hebben alleen de sporen weerhouden die we gevonden hebben langsheen het sleepspoor. Alleen die vonden we relevant”, antwoordde de getuige. “Er is ook geen sleepspoor gevonden aan die waterlijn. Terwijl de beschuldigde zegt dat hij daar Sofie heeft gevonden en dat hij haar van daar is beginnen verslepen. Zijn versie kan dus niet kloppen met jullie vaststellingen?”, vroegen advocaten Charlotte Verhaeghe en Filip De Reuse maar daar wilden de getuigen zich niet over uitspreken. “Er was daar geen sleepspoor, meer kunnen wij daar niet over zeggen”, klonk het.

Alle sporen die het labo vonden, werden vervolgens doorgestuurd naar de specialisten van het NICC, het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie. Zij komen zo meteen getuigen.

Aan de vindplaats van het lichaam werden bloemen neergelegd. archief Jan Van Maele© archief Jan Van Maele
Aan de vindplaats van het lichaam werden bloemen neergelegd. archief Jan Van Maele© archief Jan Van Maele

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.