Assisen Sofie Muylle: “Kleren van Sofie waren nat” (NICC)

© BELGA
© BELGA
Laurens Kindt

Op het assisenproces van Alexandru Caliniuc (27), die beschuldigd wordt van de moord op Sofie Muylle (27) uit Roeselare, hebben de experts van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) hun getuigenis afgelegd. “De kleren van het slachtoffer waren wel degelijk vochtig”, vertelden ze.

De vier leden van het NICC legden samen hun getuigenis af. “Op basis van de informatie van de wetsgeneesheer, die zei dat er aanwijzingen waren dat de mond en neus van het slachtoffer werden afgesloten, hebben wij in die zone een onderzoek gedaan. Er werden echter geen interessante vezels aangetroffen op het gezicht van het slachtoffer. Geen vezels van een handschoen, een sjaal of iets anders dat zou kunnen gebruikt worden bij een smoring. Maar er zijn ook stoffen die amper vezels afgeven dus we konden ook niet uitsluiten dat er geen intens contact was geweest”, klonk het.

DNA

Ze deden ook onderzoek naar mogelijk seksueel geweld. “Uit alle stalen die genomen zijn op het lichaam bekwamen we een DNA-profiel dat later bleek volledig overeen te komen met dat van de verdachte. Ook op de panty vonden we drie spermavlekken waarvan het profiel overeenkomt met dat van de verdachte. Aan de onderzijde van de rok van het slachtoffer vonden we opnieuw sporen die overeenstemmen met de beschuldigde”, klonk het. Ook op de blouse en andere kledingstukken van het slachtoffer vonden de deskundigen sporen die wijzen naar de beschuldigde.

Blauwe jas

De jas van Sofie Muylle, die gevonden werd door een wandelaar op enige afstand van de vindplaats van het slachtoffer, bleek minder bruikbaar. “Die jas is blijkbaar gestofzuigd, te drogen gehangen en vervolgens naar de politie gebracht. Niet echt spoorvriendelijk. Daarom hebben we die niet prioritair behandeld”, legden de deskundigen uit. Na zijn arrestatie verklaarde Alexandru Caliniuc dat hij Sofie Muylle aantrof zonder jas. Om dat te checken, werd het kledingstuk nogmaals onderzocht maar er werden geen vezels van de blauwe jas gevonden op de zwarte jas van Sofie Muylle. “Maar men mag daaruit niets afleiden over eventueel contact tussen beide kledingstukken gezien de blauwe jas amper vezels afgeeft”, aldus de deskundigen.

Sofie Muylle en haar broer Stan. (foto GF)©Facebook Facebook
Sofie Muylle en haar broer Stan. (foto GF)©Facebook Facebook

“Klopt het dat er geen sperma van de vriend van Sofie gevonden is?”, wou de procureur-generaal weten, waarop de getuigen dat bevestigden. DNA van de jongeman werd er wel gevonden. “Zij hadden een relatie dus dat is op zich niet vreemd. Ook het feit dat er DNA van hem bij het nagelvuil van Sofie werd gevonden, hoeft niet te betekenen dat er een schermutseling moet geweest zijn”, legden de deskundigen uit. “Klopt het dat jullie de kledij van Sofie moesten drogen omdat ze nat waren?”, wou Chantal Van den Bosch – advocate van beschuldigde Alexandru Caliniuc – weten. “De jas was doornat en zat vol zand, maar ook de kledij van het slachtoffer was vochtig”, bevestigde de deskundige.

Na de middagpauze komen straks de hoofdonderzoeker en de onderzoeksrechter getuigen. Dan zullen ook de filmpjes en foto’s getoond worden die beschuldigde Alexandru Caliniuc maakte van het slachtoffer.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.