Assisen Sofie Muylle: “Ik voel me soms nog schuldig” (vriend van Sofie)

© BELGA
© BELGA
Laurens Kindt

Op het assisenproces van Alexandru Caliniuc (27), die beschuldigd wordt van de moord op Sofie Muylle (27) uit Roeselare, heeft Wouter Casselman zijn getuigenis afgelegd. De vriend van Sofie Muylle was de laatste die haar in de fatale nacht levend gezien heeft, behalve de dader. “Ik heb me al duizend keer afgevraagd waarom ik haar niet achterna gelopen ben”, getuigde hij.

De getuige en Sofie Muylle leerden elkaar kennen via een gemeenschappelijke vriend. “Het was grote liefde van in het begin. Sofie is vrij snel bij mij komen wonen, kort na Nieuwjaar 2017. Ze was werk aan het zoeken, ik werkte fulltime als kelner. In het weekend gingen we uit. Sofie was haar leven opnieuw aan het opbouwen. Ze had wat brokken gemaakt met ex-vriendjes en ze probeerde daar een lijn in te krijgen”, vertelde Wouter Casselman. “Na het werk heb ik thuis met Sofie nog een glas wijn gedronken. Zij had plots een blokkeermomentje, dan zat ze stil en zei niets meer. Ze wou liever thuis blijven, ze had precies een slecht voorgevoel over de avond. Maar ik had echt wel zin om uit te gaan. We zijn dan met een taxi naar Brugge gegaan. Daar hebben we allebei serieus gedronken. Te veel”, klonk het.

Handtas

Eenmaal in Knokke installeerden ze zich in de Pianobar. “Sofie ging buiten een sigaretje roken, ik bleef in de bar zitten. Ik ben een drietal keer naar buiten gegaan om te zien waar Sofie was. Ik heb een paar keer haar naam geroepen, ook naar het strand. Ik heb haar ook gebeld. Ik heb haar ook twee sms’jes gestuurd. Toen ik de Pianobar verliet, zag ik dat haar gsm in haar handtas zat die ze had laten staan. Wat haar overkomen is, was het laatste wat ik had kunnen vermoeden. Ik dacht dat ze misschien iemand was tegengekomen die ze kende”, vertelde de man.

Friemelen

Zijn advocaat Luc Arnou nam vervolgens het woord. “De taxichauffeur die jullie naar Knokke bracht, was niet echt blij”, stelde hij vast. “Dat klopt, de pita van Sofie is op de grond gevallen in de taxi en we hebben daar ook aan elkaar zitten friemelen. Zo waren wij. Twee filous . Wij wilden niemand kwaad doen, we wilden gewoon plezier maken”, zei Wouter Casselman. “Die avond hadden wij geen ruzie. Er was ook geen bepaalde reden waarom Sofie naar buiten ging, ze wou gewoon een frisse neus halen. Ik heb niet meteen de politie verwittigde omdat ik me van geen kwaad bewust was. Ik ging niet van iets ergs uit. Pas toen het sluitingsuur van het café naderde en de zon opkwam, ben ik beginnen panikeren”, vertelde Wouter Casselman.

Ingestort

Bij de politie kreeg hij niet meteen gehoor. “Dat is hier ieder weekend zo. Mevrouw had goed gedronken. Ze zal wel met iemand meegegaan zijn en ze zal wel weer opduiken”, zeiden de agenten volgens de getuige. Pas toen hij thuis kwam en de tv opzette, zag hij wat er gebeurd was. “Ik ben dan ingestort. De politie belde en vroeg me om me beschikbaar te houden. Het verlies van Sofie kwam heel hard aan. We hadden leuke plannen samen, Sofie en ik zouden er samen aan werken. We zaten allebei in de euforie van de prille liefde”, klonk het. Dat hij zelf een tijdje verdachte was, zat hem hoog. “Ik ben bedreigd geweest, ik kreeg brieven thuis, er zijn mensen op mijn raam komen kloppen. Ik heb dat proberen van mij af te slaan en ik ga nog altijd naar een psycholoog. Het weegt ook door in mijn nieuwe relatie”, vertelde Wouter Casselman.

 © Facebook
© Facebook

“Wat mij nu het meest kwetst, is hoe alle vuile was van Sofie en mij uitgehangen wordt. Wij hebben niets verkeerd gedaan. Dat is niet correct. Ik heb het daar heel moeilijk mee, vooral voor de familie van Sofie”, klonk het verder. De feiten hebben nog altijd een enorme invloed op de jongeman. “Ik voel me zelf soms ook schuldig. Ik kan me duizend keer de vraag stellen waarom ik er niet achter gelopen ben, waarom ik die kerel niet bij zijn keel heb kunnen pakken, waarom ik haar naar buiten heb laten gaan. Moet je elke vrouw die eens naar buiten gaat achtervolgen? Nu doe ik dat wel. Mijn huidige vriendin ging op reis in Tenerife eens een sigaretje halen terwijl ik met mensen aan het praten was. Ik ben er als een gek achteraan gelopen. Het is een litteken, voor de rest van mijn leven. Ik ga er moeten mee leren leven”, klonk het stil.

Nonchalant

De verdediging van Alexandru Caliniuc had ook enkele vragen. “De politie noteerde in de aangifte van verdwijning dat u niet meteen ongerust was. Hoe verklaart u dat?”, vroeg advocaat Filipowicz. “Goh, ik was al geïntoxiceerd en ik heb het niet zo voor de politie. Ik heb al een paar keer akkefietjes gehad met de politie, vandaar”, klonk het. “U deelt al eens graag wat lappen uit?”, drong de raadsman aan. “Ik heb één keer een man in elkaar geslagen omdat hij mijn vriendin lastig viel. Een struise kerel, een beetje uw postuur. Hij heeft geen aangifte gedaan”, repliceerde Wouter Casselman fijntjes. “Ik heb toch moeite met uw houding wanneer Sofie verdwijnt. Ze verdwijnt daar in een koude nacht en u reageert nonchalant”, stelde advocaat Filipowicz, die meteen weerwerk kreeg van de voorzitter. “Dat is geen vraag, meester”, tikte voorzitter Willem De Pauw hem op de vingers.

De rest van de namiddag staan nog een rist getuigen op de planning. De getuigenis van Daniël en Stan Muylle is uitgesteld naar morgenochtend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier