Assisen Sofie Muylle: “Ik verdien een straf, maar niet voor wat ik niet gedaan heb” (beschuldigde)

BELGA PHOTO JANNE VAN WOENSEL KOOY©JANNE VAN WOENSEL KOOY BELGA
BELGA PHOTO JANNE VAN WOENSEL KOOY©JANNE VAN WOENSEL KOOY BELGA
Laurens Kindt

Op het assisenproces van Alexandru Caliniuc (27), die beschuldigd wordt van de moord op Sofie Muylle (27) uit Roeselare, heeft de beschuldigde het laatste woord gekregen. “Ik verdien een straf, maar niet voor wat ik niet gedaan heb”, zei hij.

In de replieken nam advocaat Filip De Reuse, de raadsman van Sofies broer Stan, eerst het woord. “De verdediging zegt dat het parket hier op twee paarden gokt. Maar er is hier maar één iemand die gokt. Hij zit in het casino van zijn leven en hij gaat all-in . Zijn verdedigingsstrategie wijst erop dat hij emotioneel dood is. Uw leven is een aaneenschakeling van plat opportunisme”, klonk het. Hij verwees ook naar de Roemeense gemeenschap in Knokke. “Die wisten ervan, al veel langer. Maar men heeft het potje toegedekt en Alexandru weggesluisd naar Knokke. De schaamte voorbij. Al denk ik niet dat meneer Caliniuc in staat is om schaamte te voelen. Mispak u niet aan zijn plotse emoties van vanmorgen. Het is hier money time . Die emoties kwamen er omdat hij door het requisitoir van het parket heeft beseft dat het game over was. Doe het niet voor mij, beste jury, doe het voor de familie Muylle. Wij hebben er het volste vertrouwen in”, pleitte hij.

Mistgordijn

Luc Arnou, advocaat van Sofies vriend Wouter Casselman, nam over. “Meneer Caliniuc heeft zich meteen op zijn zwijgrecht beroepen. Dat is zijn goed recht. Maar kijk eens wat mijn cliënt gedaan heeft toen hij gearresteerd werd? Hij heeft meteen alles verteld. Dát is de houding van een onschuldige. Hier probeert men een mistgordijn op te trekken. ‘Los van de beelden’, zegt men. Maar de beelden zijn een deel van de moord. De verdediging vraagt om ervan uit te gaan dat hij de waarheid zegt. Staat er idioot op mijn hoofd misschien?”, vroeg hij zich af. Het gaat in dossier niet om schuldig hulpverzuim, meent advocaat Arnou. “Bij schuldig hulpverzuim is er geen intentie om te doden. Hier wel. Hij heeft met zekerheid Sofie Muylle laten creperen. Waarom filmt hij het anders?”, pleitte Luc Arnou.

Minachting

“Ik had gehoopt dat Alexandru Caliniuc alsnog de waarheid zou vertellen. Maar hij gunt dat de familie niet”, begon procureur-generaal Céline D’havé haar repliek. Ook voor haar ging het hier niet om schuldig hulpverzuim. “In dat geval zouden we hier niet zitten want dan zou Sofie nog leven. Dan had hij haar laten liggen en had een andere wandelaar haar wel gevonden. Die zouden wél gebeld hebben naar de hulpdiensten. Meneer heeft een antisociale persoonlijkheid. De minachting is inherent daaraan. De minachting voor Sofie heeft hij nog altijd”, zei de procureur.

Excuses

Pieter Filipowicz nam het laatste woord voor de verdediging. Hij citeerde alleen maar uit het rapport van de deskundigen. “’Indien de smoring zich heeft voorgedaan’, schrijven de experts. Met de nadruk op indien ”, zei hij. Alexandru Caliniuc kreeg het laatste woord. “Ik heb niets toe te voegen aan de pleidooien van mijn advocaten. Ik wil mijn excuses aanbieden aan de ouders. Ik heb een fout gemaakt. Dat weet ik. Ik moet gestraft worden. Maar alleen voor de feiten die ik gepleegd heb, niet voor de feiten die ik niet gepleegd heb. Dat is alles”, zei hij, met de blik naar beneden gewend.

De jury trekt zich nu terug om te beraadslagen over de schuldvraag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier