Assisen Sofie Muylle: “Ik smeek jullie om vergiffenis” (beschuldigde)

©KURT DESPLENTER BELGA
©KURT DESPLENTER BELGA
Laurens Kindt

Op het assisenproces van Alexandru Caliniuc (27), die schuldig verklaard is aan de moord en verkrachting van Sofie Muylle (27) uit Roeselare, heeft de verdediging haar pleidooi over de straf gehouden. Alexandru Caliniuc smeekte in zijn laatste woord om vergiffenis.

Meester Chantal Van den Bosch nam als eerste het woord voor de verdediging. “Hij is opgegroeid in de vrij strenge Pinkstergemeenschap. Voor het huwelijk mag niets, alles is heel strikt. Roken is taboe, net als drank en drugs. Ze werken hard. Zijn ouders zijn diepgelovige mensen die hebben geprobeerd hun kinderen normen en waarden bij te brengen. Zijn vader is met hem meegegaan naar de politie, zoals het hoort”, schetste de advocate. “De gevangenissen in België zijn luxeresorts in vergelijking met de gevangenissen in Roemenië. Ik heb gisteren nog contact gehad met zijn familie. Ze willen zich verontschuldigen bij de familie Muylle voor hetgeen hun zoon hen heeft aangedaan. Alexandru zal hen ook in de ogen moeten kijken. U moet de straf bepalen en uw straf zal de juiste zijn”, klonk het kort.

Schavot

Ook haar medepleiter Pieter Filipowicz was kort. “Van zodra dit dossier in de pers kwam, werd er al aan het schavot getimmerd. Dat men hier levenslang vraagt, stond in de sterren geschreven. Het openbaar ministerie zegt hier dat er geen plaats meer is voor hem in de samenleving. Dat men hem in de vergeetput moet gooien. Maar hoe ver zijn we gekomen als samenleving als er voor een jongeman geen plaats meer is? Is er nu werkelijkheid niets meer te zeggen voor zijn toekomst? Ik heb het daar moeilijk mee”, pleitte hij. Meester Filipowicz wees op de strafuitvoering. “Ook in België zou hij na vijftien jaar in aanmerking komen voor een voorwaardelijke invrijheidsstelling. Als hij een reclasseringsplan heeft. En dat is in Roemenië ook zo”, pleitte hij.

Alexandru Caliniuc kreeg het laatste woord. (Belga)©KURT DESPLENTER BELGA
Alexandru Caliniuc kreeg het laatste woord. (Belga)©KURT DESPLENTER BELGA

De advocaat zag toch verzachtende omstandigheden. “Ik zie hier toch twee verzachtende omstandigheden: zijn jonge leeftijd en zijn blanco strafblad. In veel assisenzaken wordt daar rekening mee gehouden. Waarom zou dat hier niet kunnen? Ik ga niet uit de weg dat zijn seksuele beleving in de gevangenis de spuigaten uit liep. Het is wat het is. Het verslag van de psychiaters dan. Anderhalf uur hebben ze met hen gepraat. Het beangstigt mij dat na amper anderhalf uur gesprek men beweert te weten hoe iemand in elkaar zit. Ze hebben hem niet eens gevraagd waarom hij zoveel masturbeerde na de feiten”, klonk het. Alexandru Caliniuc kreeg het laatste woord. “Ik wil eerst en vooral mijn excuses aanbieden aan de familie en aan iedereen die hier aanwezig is. Ik smeek jullie om me te vergeven. Ik heb niet gehandeld zoals een barmhartige Samaritaan. Ik wil ook mijn advocaten bedanken omdat ze mij altijd gesteund hebben”, zei hij, hevig wenend.

De jury en het hof gaan nu beraadslagen over de straf.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.