Assisen Sofie Muylle: “Het lijden van Sofie is zijn genot” (burgerlijke partij)

Meester Luc Arnou.© BELGA/KURT DESPLENTER
Meester Luc Arnou.© BELGA/KURT DESPLENTER

Op het assisenproces tegen Alexandru Caliniuc (27) hebben de burgerlijke partijen gepleit dat de beschuldigde wel degelijk moet veroordeeld worden voor moord. Meester Luc Arnou benadrukte dat Sofie Muylle (27) na de verkrachting nog perfect gered kon worden.

De advocaat van de vriend van het slachtoffer wees eerst op de vele leugens van de beschuldigde. “Veel verklaringen van Caliniuc kan je gebruiken om op de achterkant te schrijven. Ze zijn minder waard dan het papier waar ze op gedrukt zijn.” Tijdens het onderzoek bekende hij immers enkel wat de speurders ook effectief konden bewijzen.

Roofdier van Knokke

Meester Luc Arnou gelooft alleszins niet dat Sofie Muylle weerloos werd aangetroffen op het strand. Daarbij werd verwezen naar het sleepspoor van 43 meter. “Sofie heeft daar kennisgemaakt met het roofdier van Knokke en ze heeft zich verzet. Daarom is dat bevroren zand omgewoeld.”

Volgens de wetsdokter was er op een bepaald moment zeker sprake van smoring. “Hij heeft er zich opgezet en hij heeft haar de mond gesnoerd. Het stond hem niet aan dat ze riep, want zijn prooi was weerbarstig. De strijd is niet eerlijk, ze raakt inderdaad geïmmobiliseerd door het zuurstoftekort en die onderkoeling die begint op te treden.”

Alexandru Caliniuc had tijdens en na de feiten urenlang de tijd om de hulpdiensten te verwittigen. “En Caliniuc zou de redder in nood geweest zijn. De Roemeense redder, het is bijna Suske en Wiske. Hij zou als held in de Krant van West-Vlaanderen gekomen zijn. Maar hij heeft liever de nationale pers en is een harteloze, satanische sadist geworden.”

Grijns tot achter de oren

Ook de beelden en de selfies die de beschuldigde bij het slachtoffer maakte werden opnieuw aangehaald. “Je moet hem hier zien staan, met een grijns tot achter zijn oren. Het is alsof hij bij de Eiffeltoren of bij Machu Picchu staat. Het lijden van Sofie is zijn genot. Hij geniet met volle teugen van elke seconde.”

Sofie Muylle stierf door onderkoeling, maar dat pleit Caliniuc volgens meester Arnou niet vrij van moord. Hij vergeleek het met iemand die bewust zijn hulpbehoevende ouders liet verhongeren op hun erfenis op te strijken. Bovendien had Caliniuc het slachtoffer zelfs in die hulpbehoevende positie gebracht. Het lichaam werd ook onder een staketsel verstopt, waardoor de jonge vrouw heel moeilijk gevonden kon worden.

Ten slotte hekelde de advocaat van Wouter Casselman het feit dat de verdediging de schuld richting zijn cliënt probeert te verschuiven. Caliniuc zelf wees in een verhoor naar een Roemeense huisgenoot. “Je hebt u gedragen als een beest en dan probeer je het nog op een ander te schuiven. Je bent geen lelijke mens, geen slechte mens. Je bent gewoon een onmens, je verdient het niet om mens genoemd te worden.”

Amerikaanse politieseries

Alexandru Caliniuc moet zich ook verantwoorden voor verkrachting met foltering, maar verbloemt het steeds door over seks met het slachtoffer te spreken. “Ik vind dat verschrikkelijk storend, irritant. Seks impliceert een wederzijdse toestemming. Twee mensen die ervoor kiezen om met elkaar seks te hebben”, pleitte meester Lore Arnou. De burgerlijke partij wees op het gebruikte geweld en de onderkoeling van Sofie Muylle. “Als iemand niet meer kan reageren, dan kan er ook geen toestemming meer gegeven worden.”

In haar pleidooi verwees meester Lore Arnou ook naar de woorden van een van haar professoren aan de universiteit. “Die zei altijd dat de werkelijkheid nog veel gruwelijker is dan Amerikaanse politieseries. Na deze week denk ik dat we hem gelijk moeten geven.”

De foltering blijkt uit de urenlange lijdensweg van het slachtoffer, die bovendien alles bewust moet hebben beleefd. “Je denkt dat het klaar is, het is afgelopen. En dan draait hij u om. Het is een van onze ergste nachtmerries om zo iemand tegenover u te krijgen. Sofie was geen persoon voor hem, maar een object. Hij kickt op haar lijden.”

Alle stukken over het assisenproces lees je hier

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.