Assisen Sofie Muylle: burgerlijke partijen zien Caliniuc als een kernpsychopaat

Advocates Lore Arnou en Charlotte Verhaeghe.© BELGA/KURT DESPLENTER
Advocates Lore Arnou en Charlotte Verhaeghe.© BELGA/KURT DESPLENTER

Op het assisenproces tegen Alexandru Caliniuc (27) heeft de advocaat van de broer van Sofie Muylle (27) hard uitgehaald naar de beschuldigde. In zijn pleidooi bestempelde meester Filip De Reuse de Roemeen als een kernpsychopaat en een seksuele sadist.

De advocate van de vader van het slachtoffer stond eerst stil bij het leven van Sofie Muylle. “Ze is amper drie jaar als haar mama ernstig ziek wordt en dat verlies heeft een stempel gedrukt op haar leven”, pleitte meester Charlotte Verhaeghe.

Psychische kwetsbaarheid

“In de puberteit komt dat gemis van de mama en de psychische kwetsbaarheid meer en meer naar boven.” Haar eerste vriendjes zorgden niet voor een positieve evolutie. “Het waren speciale sjarels die niet werkten of studeerden. Ze profiteerden van haar geld en op het einde van de rit kwam Sofie bedrogen uit.”

Sofie Muylle incasseerde een nieuwe zware klap toen haar oudste broer uit het leven stapte. Meester Verhaeghe vroeg daarom aandacht voor het vele leed dat de familie trof.

“Die beelden van de stervende Sofie zijn levenslang op hun netvlies gebrand. De oogappel van papa en mama, de lieve goedlachse zotte meid is verkracht, gefolterd en vermoord door Caliniuc. Hopelijk Sofietje, kan je hierboven met uw mama en uw broer nog eens uit volle borst een liedje zingen, zoals je zo graag deed.”

Emotieloos

Meester Filip De Reuse merkte op dat de beschuldigde tijdens de debatten nagenoeg emotieloos bleef. “Toen de tolk bij het zien van de beelden naar lucht moest happen, heeft hij een glaasje water gegeven. Voor de rest niks, nada, noppes, nougatbollen. Maar toen zijn Roemeense vrienden kwamen, werd hij plots wakker en kon hij zelfs knipogen.”

De advocaat van Stan Muylle maakte de vergelijking met zijn vorige assisenzaak rond het zogenoemde duivelskoppel. “Wat die mensen gedaan hebben, verbleekt in het niets bij wat we hier gezien hebben. Ik heb dit nog nooit gezien. Niet bij meneer Lacote, niet bij de diaken des doods, niet bij de slijpschijfmoordenaar.”

Advocaat Filip De Reuse.© BELGA/KURT DESPLENTER
Advocaat Filip De Reuse.© BELGA/KURT DESPLENTER

De gerechtspsychiaters stelden bij Caliniuc een totaal gebrek aan empathie vast, maar beschikten over te weinig gegevens om te onderzoek of hij een psychopaat is. Meester De Reuse overliep tijdens zijn pleidooi dan maar zelf de kenmerken uit de meest gebruikte test om psychopathie vast te stellen.

“Op elk punt is het een check. Maar hij is niet alleen een kernpsychopaat, hij is bovenal een sadistische verkrachter. Hij maakte die filmpjes om zijn seksuele perversie keer op keer te herbeleven.” Caliniuc werd ook vergeleken met een roofdier dat ‘s nachts op zoek ging naar zijn prooi.

Meester De Reuse hamerde ook op het gevaar dat de beschuldigde als seksuele sadist zal blijven vormen voor de maatschappij. Zelfs in de gevangenis kan hij zich niet aan de regels houden.

Narcistische triomf

“We zien het sadisme ook in het nagenieten. Dokter Lodewyck vergeleek het met een pyromaan die naar zijn eigen vuur gaat kijken.” Volgens de burgerlijke partij genoot Caliniuc ook van de macht die hij over zijn zieltogende slachtoffer had. “De narcistische triomf en seksuele opwinding zijn proportioneel met het lijden van het slachtoffer.”

Ten slotte werd benadrukt dat Caliniuc zich schuldig maakte aan moord, ook al stierf het slachtoffer door onderkoeling. “Sofie moest zwijgen en hij heeft haar het zwijgen opgelegd op de meest gruwelijke en op de meest laffe manier. Hij heeft haar later doodvriezen, zonder zijn handen vuil te maken.”

De beschuldigde sleepte zijn slachtoffer ook tot onder een staketsel, waardoor ze pas uren later gevonden werd. “In het bevroren zand werd door dit monster een sleepspoor getrokken. Ik hoop dat jullie morgen ook een streep trekken in het zand. Tot hier en niet verder.”

Vrijdagochtend zal procureur-generaal Céline D’havé haar requisitoir houden.

Alle stukken over het assisenproces lees je hier

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.