Assisen Sofie Muylle: Alexandru Caliniuc schuldig aan moord en verkrachting

Belga©KURT DESPLENTER BELGA
Belga©KURT DESPLENTER BELGA
Laurens Kindt

De jury van het West-Vlaamse assisenhof heeft de 27-jarige Alexandru Caliniuc zopas schuldig verklaard aan moord en verkrachting van Sofie Muylle (27) uit Roeselare.

Daarmee ging de jury na nog geen twee uren beraad in op de vraag van het parket en de burgerlijke partijen om de man over de hele lijn schuldig te verklaren. De vraag van de verdediging, om de feiten te herkwalificeren naar schuldig hulpverzuim, werd afgewezen. De vraag van het parket en de burgerlijke partijen om de man ook te veroordelen voor foltering als verzwarende omstandigheid bij de verkrachting werd eveneens afgewezen.

Voorzitter Willem De Pauw las de omstandige motivering van de jury voor. “De beschuldigde heeft op de bewuste ochtend gewacht tot er voldoende daglicht was en heeft Sofie Muylle verschillende keren vanonder het staketsel gesleept en weer terug om foto’s en filmpjes te maken. Uit die beelden komt naar voren dat het slachtoffer duidelijk in een zeer kritieke toestand verkeerde, dat hij zich er bewust van was dat ze stervende was en dat ze zeker zou sterven zonder hulp. Hij verklaart dat overigens zelf op de filmbeelden. Het slachtoffer had gered kunnen worden volgens de gerechtsdokter als op het ogenblik van het maken van die beelden hulp gevraagd werd. Hij heeft haar verborgen onder het staketsel zodat ze volledig onttrokken was aan het zicht van de voorbijgangers op de dijk. Als ze was achtergelaten op het strand of op de plaats voor het staketsel waar hij filmpjes van haar maakte, was ze nog gered geweest”, klonk het.

“Hij heeft het slachtoffer verborgen op de bedoelde plaats zodat ze niet zou gevonden worden en zou sterven vooraleer er hulp kon worden verstrekt. Die handeling werd gesteld met het oogmerk om de dood van Sofie te bewerkstelligen en heeft ook haar dood veroorzaakt. Dat hij met voorbedachten rade handelde, valt niet te betwijfelen. Hij heeft haar verschillende keren vanonder het staketsel gesleept om filmpjes te maken. Hij heeft dus overwogen wat hij met haar zou doen. Dat hij haar op die plaats definitief verstopt, bewijst dat hij met voorbedachtheid handelde”, motiveerde de jury.

De foltering werd niet weerhouden. “Het is niet bewezen dat hij opzettelijke handelingen stelde om hevige pijn of ernstig geestelijk letsel wou veroorzaken bij Sofie Muylle”, klonk daarvoor de korte motivering.

Dinsdag gaat de zaak voort. Dan zal gepleit en beslist worden over de straf.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.