Assisen Sofie Muylle: aanklager vordert levenslang

©KURT DESPLENTER BELGA
©KURT DESPLENTER BELGA
Laurens Kindt

Op het assisenproces van Alexandru Caliniuc (27), die schuldig verklaard is aan de moord en verkrachting van Sofie Muylle (27) uit Roeselare, zijn de pleidooien over de straf begonnen. Openbaar aanklager Céline D’havé vorderde een levenslange gevangenisstraf. “Alleen de zwaarste straf is hier op zijn plaats”, vond ze.

Terwijl Alexandru Caliniuc huilend en snikkend in de beschuldigdenbank plaatsnam, begon openbaar aanklager Céline D’havé aan haar requisitoir over de straf. “De straf moet ontradend zijn, niet alleen voor hem maar ook voor iedereen zodat wie er maar aan denkt zulke feiten te plegen, weet wat er volgt. De straf moet ook rechtvaardig zijn, niet in het minst voor de familie en vrienden van Sofie. Enkel een rechtvaardige straf kan hen helpen bij de verdere verwerking van hun verlies. Alleen een rechtvaardige straf kan hen helpen om de zinloosheid van haar dood te verwerken. Er is geen zwaardere misdaad binnen onze samenleving dan moord. Maar hij heeft zich niet enkel schuldig gemaakt aan moord, maar ook aan verkrachting op een kwetsbaar persoon. Twee heel ernstige misdrijven. Maar hij kan maar één straf krijgen. Op moord staat maximum levenslang, op de verkrachting met verzwarende omstandigheden tien tot vijftien jaar”, legde openbaar aanklager D’havé uit.

Onmens

Dat de beschuldigde amper 22 jaar oud was toen hij dergelijke feiten al pleegde, baarde de openbaar aanklager zorgen. “Zijn jonge leeftijd kan niet meespelen om de brutaliteit van de feiten ten verzachten. De doodsangsten die Sofie heeft moeten doorstaan, de urenlange lijdensweg die haar lot is geweest, het zal ons levenslang bijblijven”, zei de procureur-generaal. “Iemand doden door die te verbergen om het slachtoffer te laten bevriezen is een bijzonder gruwelijke moord. Hij heeft van de dood van Sofie een ware veldslag gemaakt, een lijdensweg puur voor zijn eigen genot. Hij heeft zich op een beestachtige manier gedragen. De brutaliteit waarmee hij Sofie behandelde, is oneindig en onmenselijk geweest. Een onmens. Maar het raakt zijn koude kleren niet”, klonk het.

Seksueel roofdier

Van oprechte spijt bij de beschuldigde is er volgens haar geen sprake. “Integendeel: na de feiten raakte hij nog meer bezeten van seks. Dun, dik, blond, bruin, man of vrouw, het kon hem niet schelen. En dan vlucht hij nog weg naar Roemenië, nadat zijn vrienden de filmpjes op zijn gsm hadden gezien. Als hij dan hier in de cel belandt, zwijgt hij. En zit hij naar porno te kijken en te masturberen. En probeert hij zijn celgenoot aan te randen. Gebruikt hij drugs. Pleegt hij diefstallen. Beweert hij dat hij incest pleegde met zijn zus. Dát is zijn houding over de feiten”, beet de aanklager de beschuldigde toe. Dat de man volgens haar ook de waarheid nooit vertelde, zegt veel over de spijt die hij zou hebben. “Achter de kleine gestalte van Alexandru Caliniuc gaat een seksueel roofdier schuil dat geen scrupules kent. Hij zal nooit enige verantwoordelijkheid voor zijn daden nemen”, zei ze.

Openbaar aanklager Céline D'havé. (Belga)© BELGA
Openbaar aanklager Céline D’havé. (Belga)© BELGA

Ze verwees nog eens naar het verslag van de psychiaters. “Zij schrijven dat hij parafiel is. Dat hij mensen als voorwerpen, als instrumenten ziet die alleen nuttig zijn voor zijn eigen gebruik. Parafilie is ongeneeslijk. Er bestaat geen behandeling voor. Niemand is veilig voor hem. Dat Sofie uren heeft geleden en gestreden, raakt hem totaal niet. De psychiaters zijn duidelijk: de maatschappij kan niet beschermd worden tegen hem. Ze noemen hem een regelrecht gevaar voor de maatschappij”, klonk het. “De vraag is ook of de maatschappij nog gebaat is met een persoon als Alexandru Caliniuc. Een roofdier dat ronddoolt en toeslaat als hij een prooi ziet. Het risico op nieuwe slachtoffers is veel te groot”, klonk het.

Levenslang

Ze kwam ook nog eens terug op het feit dat Alexandru Caliniuc zijn straf zal uitzitten in Roemenië. “Dat is beslist bij zijn uitlevering. Hij zal dus vallen onder de regels van de strafuitvoering in Roemenië. Moord kan in Roemenië ook bestraft worden met levenslange opsluiting. Het Roemeens recht bepaalt wel dat hij vervroegd kan vrijkomen. Na drie vierden van de straf, met een grens van 20 jaar. Concreet: geven jullie hem 27 jaar, dan kan hij na 20 jaar vrijkomen. Maar hij heeft al vier jaar gezeten, dus dan zou hij na 16 jaar al weer vrijkomen. Zelfs als jullie hem levenslang geven, wat overeenkomt met 27 jaar in Roemenië, zal hij 43 jaar zijn als hij weer vrij kan komen. Ik vind dat bijzonder choquerend en ik maak me nu al grote zorgen over de dag waarop hij weer in vrijheid komt. Dan zal hij nog altijd een gevaar zijn voor de maatschappij”, klonk het.

Zware straf

“Jullie kunnen hem ook nog een bijkomende straf geven: de terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank voor een duur van maximum vijftien jaar”, gaf de procureur de jury mee. “Die straf zal heel belangrijk zijn voor mij om mijn taak te kunnen doen: het beschermen van de maatschappij. Alleen: ik weet niet of Roemenië een dergelijke bijkomende bestraffing kent. We tasten in het duister daarover”, lichtte de procureur toe. Ze sloot af. “Ik ben verplicht om een bijzonder zware straf te vervoeren. Tegenover zoveel sadisme kan maar één straf staan: de zwaarste. Ik zie geen enkele verzachtende omstandigheid”, zei de procureur. Ze eiste een levenslange gevangenisstraf en een terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank voor 15 jaar. “Helaas betekent dit dat hij in Roemenië zal vrijkomen na zestien jaar”, aldus de procureur.

Na een korte pauze komt straks de verdediging aan het woord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier