Assisen Sharon: “Ik zie Sharon nog altijd graag” (beschuldigde)

foto LK
Laurens Kindt

Op het assisenproces tegen Poperingenaar Davy K. (32), die beschuldigd wordt van de moord op zijn ex-vriendin Sharon Gruwez (22) in 2018, is de beschuldigde ondervraagd door voorzitter Antoon Boyen. “Ik hield van Sharon en ik hield van mijn auto’s. Ik zou noch Sharon noch mijn auto’s ooit opzettelijk iets aandoen”, klonk het.

Zoals gebruikelijk begon de voorzitter zijn ondervraging met vragen over de jeugd en persoonlijkheid van de beschuldigde. “Een fijne jeugd”, noemde de beschuldiging dat. Ondanks het feit dat hij zijn biologische vader nooit gekend heeft. “Die man heeft mijn moeder gevraagd om abortus te plegen. Daarom wil ‘die persoon’ niet kennen. Toen mijn moeder me op een dag kwam wekken en me zei dat hij zelfmoord gepleegd had, heb ik me nog eens omgedraaid en verder geslapen. Die man interesseert mij niet”, klonk het. Op schoolvlak ging het allemaal goed. “Toch in het lager. Daar heb ik zelfs eens honderd procent gehaald voor godsdienst. Ze dachten toen dat ik een priester zou worden. Later, in het middelbaar was het minder goed. Op school in Poperinge heb ik eens gevochten met een medeleerling die drugs in mijn drankje gemengd had. Ik ben dan buiten gevlogen. In mijn volgende school ging alles weer beter”, vertelde Davy K.

Ruzies

“050416”, antwoordde hij op de vraag van voorzitter Boyen wanneer hij en Sharon Gruwez een koppel vormden. “Dat is een tijdje de pincode van mijn gsm geweest. Het eerste jaar ging het goed tussen ons, heel goed. We gingen samen sporten en hadden een abonnement bij Bellewaerde. In 2017 begon het al wat te haperen maar we hadden elkaar op reis in Spanje beloofd dat we elkaar nooit zouden laten vallen. Toch kregen we meer en meer ruzies. Zij mocht niet meer binnen bij mijn ouders, ik niet bij de hare. Ik heb eens slagen gekregen van haar vader. Sharon was ook mondig. Agressief soms. Altijd eerst verbaal, soms ook fysiek. Maar ik zag haar graag. En ik zie haar nog altijd graag”, zei hij.

Jaloers type

Dat zijn relatie met Sharon Gruwez een knipperlichtrelatie werd, ontkende hij niet. “Ik denk dat het tussen de vijf en de tien keer ‘af’ geraakt is tussen ons. Om verschillende redenen, waar ik nu niet meteen kan opkomen. Waarschijnlijk omdat ik me agressief opstelde tegen haar. Na een tijdje werd het een sport tussen ons om de eerste te zijn die het zou uitmaken bij een ruzie. Ik geef toe dat ik een jaloers type was, misschien iets meer dan een doorsnee mens. Ik heb in het dossier gelezen dat mensen verklaren dat ik Sharon stalkte, dat ik aan haar huis stond te wachten in mijn auto. Maar dat was om Sharon op te halen. Wij spraken nog vaak met elkaar af, zonder dat andere mensen dat wisten. De mensen vertellen zoveel”, klonk het.

“Klopt het dat u haar controleerde als ze naar haar werk ging?”, wou de voorzitter weten. “Ik kan begrijpen dat mensen dat denken, maar mijn werk was daar vlakbij. Af en toe spraken we af om samen iets te eten. Ik controleerde haar of haar gsm totaal niet”, antwoordde de beschuldigde. “Klopt het dat u Sharon eens opgesloten hebt op reis in Frankrijk?”, vroeg de voorzitter. “Neen, dat kon trouwens ook niet. Je kon die sloten van aan de binnenkant open, dus ik zou haar al niet kunnen opgesloten hebben”, antwoordde de beschuldigde. Ook alle eerdere incidenten en ruzies met Sharon minimaliseerde Davy K., ook wanneer hij geconfronteerd werd met wat getuigen daarover verklaarden. “Misschien zijn ze allemaal boos op mij om wat er gebeurd is”, klonk het. “Dat kan ik me inbeelden, ja”, repliceerde voorzitter Antoon Boyen gevat.

Bullshit

Hij confronteerde de beschuldigde met nog een aantal uitspraken in het dossier, zeer tegen de zin van de beschuldigde. “Ik heb nooit gezegd dat als ik Sharon niet kon hebben, dat niemand dan Sharon zou hebben. Dat is geen spreuk die ik zou gebruiken. Ik hield van haar en ik hield van mijn auto’s. Ik zou haar of mijn auto’s nooit opzettelijk iets aandoen. Ik kan me wel inbeelden dat sommige mensen die zeggen dat ik wel gezegd heb bij hun verhoor bijgestaan werden door een familielid van Sharon. Ik begrijp dat ook wel, ergens. Want het is erg wat er gebeurd is. Misschien zou ik ook wel zo reageren”, vertelde Davy K. In de zaal riep iemand ‘bullshit’.

Kort lontje

Hoe zou hij zichzelf omschrijven, wou de voorzitter weten. “Ik zou mezelf omschrijven als impulsief, maar als ik iemand graag zie, dan doe ik er enorm veel voor. Op mijn werk zet ik me honderd procent in. Ik ben een rustige persoon, tot iemand onrustig doet tegen mij. Agressief? Dat gebeurde wel eens. Een kort lontje, dat ook. Er zijn een paar dingen gebeurd die niet zouden mogen, ik heb dat beseft in de gevangenis en ik wil daar aan werken”, aldus de beschuldigde. De voorzitter verwees naar een incident op 7 februari 2017, de 21ste verjaardag van Sharon Gruwez. Die dag stuurde het slachtoffer een sms’je naar een vriendin, waarin ze schreef dat ze twee klappen op haar hoofd had gekregen. “Ik kan me die ruzie niet zo goed meer herinneren. Ik praat daar niet graag over, omdat ik me daar over schaam”, klonk het. “Sharon zegt in die sms’jes dat ze een domme gans is, maar dat ze u graag ziet”, aldus de voorzitter, waarop Davy K. in snikken uitbarst. “Ik zag haar ook graag”, klonk het stil waarop hij meteen om een pauze verzocht.

Na de pauze zal de voorzitter Davy K. verder verhoren over de feiten.