Davy Kesteman na veroordeling voor moord op Sharon Gruwez: “Harde beslissing, maar ik aanvaard ze”

Advocaten Omar en Mounir Souidi. (foto LK)
Laurens Kindt

Op het proces tegen Davy Kesteman (32) uit Poperinge, die schuldig werd verklaard aan de moord op Sharon Gruwez (22) uit Boezinge, heeft de verdediging gepleit over de straf. Davy Kesteman kreeg het laatste woord. “Een harde beslissing van de jury, maar ik aanvaard ze”, zei hij stil.

Nadat aanklager Serge Malefason 25 jaar cel had geëist voor Davy Kesteman, namen advocaten Omar en Mounir Souidi het woord voor hun pleidooi over de straf. “De gevangenis, dat is geen hotel. Elke keer ik er buiten kom na gesprekken met cliënten ben ik zeer opgelucht. Ik vraag niet om medelijden, maar dat is geen plaats waar je na een jaartje verblijf kan zeggen dat het voorbij gevlogen is. Als men dan 25 jaar vordert, dan had ik mij daar eigenlijk niet aan verwacht”, gaf meester Mounir Souidi toe.

Vervolgens overliep hij mogelijke verzachtende omstandigheden. “De jonge leeftijd, ook al is het openbaar ministerie het daar niet mee eens. Zijn strafregister, ook al is dat niet blanco. Ik noem dat ‘relatief gunstig’. Zijn persoonlijkheid, al zal u daarvan misschien ook denken dat er weinig goeds over te zeggen valt. Er valt veel over Davy te vertellen, maar het feit is dat Davy nu toch al dik twee jaar thuis zit en niemand anders dan zijn moeder en stiefvader ziet. Zonder problemen. Nog een verzachtende omstandigheid: hij is een harde werker. Hij heeft altijd gewerkt en als hij zonder werk zat, bleef hij solliciteren”, pleitte meester Souidi.

Daarop kwam hij op een moeilijk punt: spijt en berouw. “Dat valt altijd op een koude steen en dat is niet correct. Feit is dat hij een brief geschreven heeft en dat hij wel degelijk berouw en spijt heeft. Ook zijn gedrag na de feiten mag een verzachtende omstandigheid zijn. Hij is in die periode van twee jaar en negen maanden dat hij in voorhechtenis zit wel degelijk veranderd. Hij heeft niemand meer geambeteerd, is geen getuigen gaan benaderen”, pleitte de advocaat. Meester Souidi besloot. “25 jaar cel is te zwaar. Die straf houdt geen enkele rekening met verzachtende omstandigheden. Ik ga zelf geen straf voorstellen, ik doe dat nooit. Maar ik vraag u met aandrang om veel milder te zijn dan het openbaar ministerie”, klonk het.

Na het pleidooi van zijn advocaten kreeg Davy Kesteman het laatste woord. “Het is enorm hard wat ik te horen kreeg, wat de beslissing is. Maar ik aanvaard de beslissing van de jury. Dat is alles.”

De jury trekt zich nu samen met het hof terug om te beslissen over de straf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier