Assisen: John Vandoolaeghe: “Ik heb veel spijt, maar ben geen moordenaar”

Beschuldigde John Vandoolaeghe. (gf)
Beschuldigde John Vandoolaeghe. (gf)
Redactie KW

Op het assisenproces tegen John Vandoolaeghe (31) hebben het hof en de juryleden zich teruggetrokken voor de beraadslaging over de schuldvragen. In zijn laatste woord verklaarde de beschuldigde dat hij veel spijt heeft van zijn daden, maar dat hij geen moordenaar is.

Op het assisenproces hebben de advocaten van de verdediging gevraagd om Vandoolaeghe enkel schuldig te verklaren aan doodslag. Meester Hans Beerlandt pleitte dat de beschuldigde niet uit voorbedachten rade handelde, maar wierp ook een procedurefout tijdens de verhoren van de Zonnebekenaar op. De verdediging wierp op dat de rechten van verdediging geschonden zijn. “De bekentenis over de doodslag was al afgelegd voor er sprake was van de ontoelaatbare druk. Maar het is een procedurefout dat men hem forceert om een moord te bekennen.”

Tijdens de replieken stak meester Koen Stubbe, advocaat van de toenmalige partner van de beschuldigde, zijn ergernis over het pleidooi van de verdediging niet onder stoelen of banken. “Men verwijt de FGP intimideringspraktijken, maar hij heeft zijn bekentenissen afgelegd bij de onderzoeksrechter. Zonder dat er druk gezet is, met zijn advocaat erbij.”

Metrokrantje

Ook de advocate van de nabestaanden van Thi Xuan Nguyen herhaalde dat Vandoolaeghe zich wel degelijk schuldig maakte aan moord. Meester Christine Onraet merkte opnieuw op dat de beschuldigde in het station van Kortrijk een Metro-krantje meegraaide, waarmee later de brand werd aangestoken. “Hij is wanhopig aan het wachten op seks met mevrouw Nguyen en toch neemt hij dat Metro-krantje mee. Om het te lezen voor, tijdens of na de seks? ” Daarnaast werd opgeworpen dat Vandoolaeghe bewust de gsm van zijn slachtoffer afnam.

Procureur-generaal Johan Lescrauwaet legde uit dat de procedurele argumenten van de verdediging te laat komen. In de raadkamer en op de preliminaire zitting werd er immers geen melding van gemaakt. De openbaar aanklager benadrukte ook dat Vandoolaeghe op de A19 al klappen uitdeelde aan Nguyen. “Hij rijdt uiteindelijk vijf of zes kilometer naar een rustig plaatsje in Ledegem. Hij heeft er lang genoeg over kunnen nadenken.” Het smoren zelf duurde op de wedersamenstelling ook nog 43 seconden. “Dat wil zeggen dat je elke seconde kan loslaten en denken wat je aan het doen bent. En daarna plakt hij haar mond nog af. Koel en tot in de puntjes uitgevoerd.”

Diepe spijt

De verdediging vroeg aan de juryleden nogmaals om de beelden van eerste politieverhoren te bekijken. “Oordeel zelf, durf onafhankelijk te zijn”, klonk het opnieuw. Meester Hans Beerlandt bleef erbij dat essentiële rechten van verdediging geschonden werden.

Zoals gebruikelijk kreeg de beschuldigde het laatste woord. Hij vertelde dat hij woensdag voor het slapengaan een spiekbriefje had gemaakt. “Het woord sorry is hier niet op de juiste plaats, maar hoe moet ik het anders zeggen.” Vandoolaeghe drukte zijn diepste spijt uit tegenover de familie van het slachtoffer. “Ik ben er kapot van, iedere dag en iedere nacht denk ik eraan.”

“Geen moordenaar”

De beschuldigde verontschuldigde zich ook tegenover zijn ex-partner, zijn eigen familie en zijn collega’s. “Ik wens Sofie te bedanken om hem (zijn zoontje, red.) iedere maand te brengen naar het kinderbezoek, zodat ik hem eens kan vastpakken”, vertelde hij. Ten slotte richtte hij zich rechtstreeks tot de juryleden. “Ik kan enkel hopen dat u mij gelooft dat ik geen moordenaar ben en dat u mij nog een kans kan geven voor de toekomst.”

Het hof en de juryleden hebben zich donderdagavond om 21 uur teruggetrokken voor de beraadslaging over de schuldvragen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.