Assisen: Beste vrienden getuigen: “Pol kon Ellen niet loslaten”

Laurens Kindt

Op het assisenproces tegen Pol Mistiaen (46), die beschuldigd wordt van de moord op zijn echtgenote Ellen D’hooghe (37) op 8 september 2019 in Oekene, hebben de beste vrienden van het voormalige koppel getuigd. “Pol kon Ellen niet loslaten maar haar besluit stond vast: ze wou weg”, vertelden ze.

Als eerste getuigen van de dag kwamen de buren en beste vrienden van beschuldigde Pol Mistiaen en slachtoffer Ellen D’hooghe getuigen. Kurt Verstraete en Claire Soete kenden het koppel al jaren en waren er zeer goed mee bevriend. “Ik leerde Pol kennen in de fietsclub waar we beiden in zaten, na de geboorte van de kinderen is het contact dan zeer goed geworden. Onze dochter zat samen met hun zoon in de klas. Wij gingen samen uit, gingen op weekend. Hij was een aangename man, een leutemaker . Ellen was een zeer genereuze vrouw, op alle vlakken: in de liefde, in de vriendschap. Een aangenaam persoon”, vertelden ze.

Groen licht

In april 2019 merkten ze dat er een kink in de kabel zat in de relatie van Pol Mistiaen en Ellen D’hooghe. “Ellen had haar beslissing gemaakt. Ze moest hem altijd helpen bij een bepaald klusje, zij moest een schroevendraaier halen en ze had de verkeerde mee. Hij heeft haar dan uitgemaakt voor alles wat mooi en lelijk is en dan is het bij haar geknakt. Het is dan nog maanden blijven duren, telkens stelden ze het uit. Het einde van het schooljaar, een uitstapje, R. die op kamp ging, alle redenen waren goed”, vertelde Claire Soete. “Ellen was ook bang dat hij R. iets zou aandoen. Pol heeft ook vaak gezegd dat hij zelfmoord zou plegen als ze zou weggaan. Weinig mensen geloofden dat, ik wel. Hij heeft ook tegen Ellen gedreigd om R. iets aan te doen. Dat doe je niet. Ik denk dat Ellen haar moment goed wou kiezen, een moment waarop ze zeker zou zijn dat hij geen zelfmoord zou plegen of R. zou meenemen. Ik denk dat ze wachtte op een soort ‘groen licht’ van Pol”, vulde haar man Kurt Verstraete aan.

Slachtoffer Ellen D'hooghe. (gf)
Slachtoffer Ellen D’hooghe. (gf)

De vrijdag voor de feiten waren Pol Mistiaen, Ellen D’hooghe en hun zoon R. nog op bezoek. “Pol zat heel diep. Hij had een grauwe kleur, zat veel te wenen. Een wrak. Zij was dezelfde als anders. Voor hem was het duidelijk dat het niet meer goed zou komen. Ellen maakte zelfs stekelige opmerkingen en dat deed hem pijn. Dat hij de zaterdag daarop niet mee ging naar de Kazoudag, terwijl hij anders vasthing aan Ellen, dat vond ik vreemd. Hij zegt dat hij wou slapen maar naar foto’s heeft zitten kijken. Ik denk dat hij toen al voorbereidingen heeft getroffen”, vertelde Kurt Verstraete.

Dubbele tong

Hij kreeg op zondag 8 september telefoon van R., de zoon van het koppel. “Die jongen was helemaal in paniek. “‘Ge moet komen, papa loopt hier rond, hij zit vol bloed, hij is dronken’. Ik ben direct gegaan, R. stond aan de voordeur. Ik ben mee binnen gegaan. Ik zag Pol staan aan het schuifraam, met bebloed voorhoofd en bloed aan zijn lip. Ik vond het al raar dat ik Ellen niet zag. Ik liet Pol binnen in huis, waarna hun zoon R. naar ons huis is gelopen. Pol was een sleutel aan het zoeken in een lade. Ik heb hem mee naar buiten geholpen, naar zijn kotje. Hij zei twee keer, met een dubbele tong, ‘het is erg’. Ik heb hem de sleutel afgenomen zodat hij het kotje niet kon dichtdoen want ik zag daar de smeulende barbecue staan”, aldus Kurt Verstraete.

Slachtoffer Ellen D'hooghe. (gf)
Slachtoffer Ellen D’hooghe. (gf)

Hij ging verder. “Ik ben terug naar binnen gegaan en ben boven rondgegaan. Eerst heb ik al alle andere deuren opengedaan, de slaapkamer van Pol en Ellen was dicht. Twee keer duwen met mijn schouder en ze was open. Ik zag Ellen eerst niet liggen, maar plots zag ik haar rechterhand op bed liggen. Ik ben in paniek geschoten en ben naar buiten gelopen. Ik twijfelde of ik Ellen nog kon helpen, maar eerlijk: ik durfde niet. Ik heb dan de hulpdiensten gebeld en gewacht tot de politie er was”, vertelde hij. Of het koppel de avond van de feiten nog passionele seks had, zoals de beschuldigde beweert, lijkt de getuige wel aannemelijk. “Ondanks hun problemen hadden ze blijkbaar nog elke dag seks. Ik heb Pol bezocht in de gevangenis en hij vertelde me dat Ellen hem die avond dingen heeft laten doen die hij anders niet mocht doen”, klonk het.

Psycholoog

De man is er wel van overtuigd dat de beschuldigde liegt over zijn geheugenverlies. “Ik vind dat eigenlijk erg. Ik heb hem bezocht in de gevangenis en hem gezegd dat het niet kon. Dat hij zich zeker nog dingen kan herinneren”, klonk het. Voor de feiten zocht de man nog hulp voor zijn vriend Pol Mistiaen. “Ik heb een psycholoog gebeld en ik heb ook naar de politie gebeld. Maar die zegden me dat ze niets konden doen. Dat er eerst feiten moesten zijn vooraleer ze konden ingrijpen. Helaas heeft niemand ons kunnen helpen”, aldus Kurt Verstraete. “Dan heeft de politie u daar slechte raad gegeven. Dat klopt totaal niet”, repliceerde Jan Leysen, advocaat van beschuldigde Pol Mistiaen.

Na de pauze komt ook de jeugdliefde van Ellen D’hooghe getuigen, met wie ze in de maanden voor de feiten terug contact had.

Denk je aan zelfdoding en heb je nood aan een gesprek, dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.