Assisen: “Ouders houden geest van Xuan levend” (politieman)

Laurens Kindt

Op het assisenproces tegen John Vandoolaeghe (31) uit Zonnebeke, die beschuldigd wordt van de moord op zijn Vietnamese minnares Nguyen Thi Xuan (28), zijn de laatste getuigen van de voormiddag gehoord. “Haar ouders proberen haar geest levend te houden”, getuigde Pascal Wautelet, de verbindingsofficier van de federale politie in Azië.

Op de getuigenstoel namen politiemannen Laurent Libeert en Pascal Wautelet plaats. De eerste was op het moment van de feiten lid van de Cel Vermiste Personen, de tweede is de verbindingsofficier van de federale politie in Azië. Inspecteur Libeert, momenteel aan de slag bij de politiezone Vlas, overliep de eerste fases van het onderzoek, voornamelijk gericht op de identificatie van het slachtoffer. “Op 13 augustus 2018 kregen we dan een telefoontje van iemand van de lokale recherche van de politie Brussel Hoofdstad-Elsene. Daarin werd ons gemeld dat er een brief was geschreven door de ouders van een vermist Vietnamees meisje naar de ambassade van Vietnam in Brussel. Dat deed meteen een belletje bij me rinkelen”, vertelde de inspecteur. Hij kreeg ook screenshots van de gsm van de ouders van Xhi Thuan Nguyen met daarop sms-berichten van ene ‘John Rosiers’ waarin die schreef dat de vliegtickets al betaald waren en dat het zonde zou zijn van het geld mocht Thi Xuan Nguyen niet naar België zou mogen reizen.

Twee dossiers

“Op het paspoort stond de naam Rosiers ook met één ‘s’ geschreven, terwijl er op de achterkant twee stonden. Die naam was in ieder geval niet gekend bij ons. Het vermoeden rees dus al snel dat het paspoort vervalst was”, klonk het. “Zolang het slachtoffer niet geïdentificeerd was, bleven er echter twee dossiers bestaan: een moorddossier in Ieper en een verdwijningsdossier in Brussel. Ik bleef op het verdwijningsdossier werken, tot we konden overgaan tot identificatie. Daarvoor is collega Wautelet, de verbindingsofficier ingeschakeld”, vertelde inspecteur Libeert. “Op 18 oktober 2018 was er een positieve identificatie dankzij het DNA van de ouders. Dan stopt het voor de Cel Vermiste Personen, het verdere onderzoek is voor andere diensten”, klonk het.

Beschuldigde John Vandoolaeghe. (GF)
Beschuldigde John Vandoolaeghe. (GF)

“Ik heb die mensen ontmoet, maar zij waren financieel niet in staat om naar België te reizen”, vertelde verbindingsofficier Pascal Wautelet. “Daarop hebben zij vrijwillig DNA afgestaan voor het Belgische onderzoek. Ze hebben me ook een oude smartphone van Xuan gegeven, me foto’s van hun dochter gegeven, een foto van de Belg ‘John Rosiers’ getoond en screenshots getoond van communicatie met die Belg. Toen er een positieve DNA-match was, kreeg ik ook de opdracht om de ouders het slechte nieuws te brengen. Ik heb die mensen de tijd gegeven om hun emoties te uiten en ik heb ze meer informatie gegeven, al was dat beperkt tot wat er al in de Belgische pers verschenen was”, vertelde hoofdcommissaris Wautelet. Uit zijn informatie bleek dat slachtoffer Xuan Thi Nguyen een vliegtuigticket had geboekt met terugvlucht op 2 december.

Wierook

Het was ook dankzij het onderzoek van de verbindingsofficier dat men aan het gsm-nummer van de Belg ‘John Rosiers’ raakte. “Dat nummer heeft ons geholpen om de echte identiteit van die Belg te achterhalen”, vertelde de verbindingsofficier. Op twee meter van de getuige begon beschuldigde John Vandoolaeghe zenuwachtig met zijn benen te wippen. Op 13 december 2016 heeft de verbindingsofficier op vraag van de ouders wierookstokjes gebrand aan het graf van Xuan Thi Nguyen in Geluwe. “Ik heb ook wat aarde van rond het graf terug meegebracht naar Vietnam. Die grond werd bij een altaartje in het huis van de ouders geïntegreerd. Voor hen was het heel belangrijk om haar geest levendig te houden”, vertelde hij. “Vanaf mijn eerste bezoek aan die mensen was die moeder geschokt. Zij was echt depressief. Er leefde nog hoop bij die mensen, in het begin. Toen ik het slechte nieuws bracht, stopte de moeder niet met huilen. De vader huilde ook, maar gaf ons vrij snel nieuwe elementen waar we verder mee konden”, klonk het.

Na de middagpauze komen straks de rechercheurs van de federale gerechtelijke politie in Kortrijk getuigen. Zij hebben het onderzoek in hoofdzaak gevoerd en ook de verhoren van de beschuldigde gedaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier