ASSISEN Openbaar aanklager eist 27 jaar opsluiting voor Ramzes Takaev

© KURT DESPLENTER BELGA
Bron: Belga

Op het assisenproces tegen Ramzes Takaev (48) heeft procureur-generaal Tom Janssens 27 jaar opsluiting gevorderd. De Tsjetsjeense Izegemnaar werd donderdagavond al schuldig bevonden aan doodslag op Pascal Bauwens (40). De beschuldigde heeft altijd ontkend dat hij zijn dealer op 31 januari 2018 in Kortrijk van het leven beroofde.

Volgens de openbaar aanklager heeft het proces louterend gewerkt voor de burgerlijke partijen, die echter niet op wraak uit zijn. “Als hij die feiten zou gepleegd hebben in een drugsmilieu in Tsjetsjenië zou hij al lang niet meer leven. Oog om oog, tand om tand. Maar dat willen wij hier niet.” Tom Janssens legde uit dat hij een concrete straf zal vorderen. “We staan hier niet in de soeks van Marrakech. Ik ga hier niet marchanderen. Het is geen spelletje van afdingen.”

Geen verzachtende omstandigheden

In de feiten ziet het OM zoals verwacht geen verzachtende omstandigheden. De procureur-generaal benadrukte dat Pascal Bauwens in zijn zetel zonder aanleiding werd aangevallen en met een zwaar voorwerp drie keer hard op zijn hoofd werd geslagen. Ook het strafblad van de beschuldigde werd tijdens het requisitoir gehekeld. “Meneer is hier in 2005 toegekomen als politiek vluchteling en hij is al in 2007 veroordeeld voor verdovende middelen.” Takaev liep onder andere ook veroordelingen op voor diefstallen, verboden wapens en vluchtmisdrijf.

Door een werkgever werd Takaev omschreven als een goede werkkracht, maar dat moet volgens het openbaar ministerie met een korreltje zout genomen worden. Als vrachtwagenchauffeur werd de beschuldigde ontslagen omdat hij de rij- en rusttijden niet respecteerde. Bovendien kampte hij met een drugsverslaving. “Je geeft dat dan een tientonner in zijn handen. Je mag er niet aan denken dat hij op een zebrapad een bende kinderen omverrijdt.” Kort voor de feiten werd Takaev door de politierechter in Dendermonde zelfs rij-ongeschikt verklaard.

Vlucht

Na de feiten zou de Tsjetsjeense Izegemnaar plannen gemaakt hebben om naar zijn thuisland te vluchten. Dat bleek ook uit een afscheidsberichtje naar zijn toenmalige partner. De openbaar aanklager ergerde zich echter het meest aan de hardnekkige ontkenning van de beschuldigde. “Er is dus geen sprake van spijt. Er is geen sprake van berouw. Niets. Hij is emotieloos. Hij heeft zoveel keer de kans gekregen.” Volgens de grechtspsychiaters vertoont hij ook heel wat kenmerken van psychopathie.

Ten slotte stak Tom Janssens de draak met de positieve verklaringen van de ex-echtgenotes van Takaev. Zijn toenmalige partner beweerde zelfs niet te weten dat hij drugs gebruikte. “Hij brengt haar naar het moederhuis en nog voor de bevalling moest hij eventjes weg naar vrienden. En hij is een maand weggebleven. Hij zat bij Nino, bij zijn ander lief. Nee, het is niet zo’n brave jongen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.