Assisen kruisboogmoord: “We doen geen boodschappen meer in Tielt” (vader Vande Sompele)

Beschuldigde Jordy Vande Sompele.©KURT DESPLENTER BELGA
Beschuldigde Jordy Vande Sompele.©KURT DESPLENTER BELGA
Laurens Kindt

Op het assisenproces over de kruisboogmoord hebben de ouders van de beschuldigde hun getuigenis afgelegd. De familie van Jordy Vande Sompele (26) kampt zelf met schuldgevoelens en doet zelfs geen boodschappen meer in Tielt. Ook de discutabele rol van de ex-vriendin van hun zoon kwam aan bod.

Wim Vande Sompele verklaarde dat het binnen de relatie begon mis te lopen tijdens de zwangerschap van Sarita. Anderhalve maand voor de moord vertelde Jordy dat zijn vriendin iemand anders ontmoet had. “Vanaf dan is hij fel beginnen vermageren en veranderen. Dat was mijn zoon niet meer.” Binnen de familie werd gevreesd voor een wanhoopsdaad van de beschuldigde. “Ik heb haar gesmeekt om hem van voor de afgrond weg te halen, maar ze ging er niet op in.”

Blij met breuk

Opvallend genoeg ging de vrouw onmiddellijk na de feiten wel dagelijks op bezoek in de gevangenis. Heel snel werd ook ongestoord bezoek aangevraagd. “We verstonden dat niet”, zei Wim Vande Sompele meermaals. De vader van de beschuldigde was duidelijk blij dat de relatie nu wel definitief afgelopen is. “Ze heeft een nieuwe relatie en ze is zwanger. Ik weet niet wat er in de toekomst nog gaat volgen met die vrouw, maar ik hou mijn hart vast. Ik steek dat niet weg dat ik haar verantwoordelijk acht voor de situatie waar mijn zoon in beland is.”

Weinig buiten

De vader van Jordy verklaarde dat hij zich schuldig voelt tegenover de ouders en de zus van het slachtoffer. “Ook naar de buitenwereld. Het is ook jammer dat we Jordy niet hebben kunnen helpen in die situatie. Ik heb daar ook schuldgevoelens over.” In hun woonplaats Tielt komt het echtpaar sinds de feiten zo weinig mogelijk buiten. “Ik ben niet beschaamd over Jordy, maar ik durf niet meer buiten te komen. We doen elders onze boodschappen, omdat we ons elders veel meer op ons gemak voelen”, verklaarde mama Chantal Bonne.

Zorgzaam

De moeder van de beschuldigde legde ook uit dat de opvoeding binnen het gezin vlekkeloos verliep. “Hij is altijd zeer zorgzaam geweest voor zijn gezin en voor zijn kinderen. Ik kan niets slechts zeggen over mijn zoon. Ik ga altijd verder blijven proberen om mijn zoon hier door te sleuren.” Door de coronamaatregelen kon de getuige al sinds oktober niet meer op bezoek gaan in de gevangenis. “Ik zou hem zo graag een keer willen vastpakken”, snikte ze.

“Naar mijn idee hadden wij een warm gezin, waar wij zeer vrij waren om keuzes te maken. Er werden vaste grenzen gesteld, met gevolgen als je die overschreed”, verklaarde broer Davy Vande Sompele. Ook hij kon eigenlijk niets slechts zeggen over de beschuldigde. “Ik had nooit problemen met Jordy. Hij kwam altijd helpen als ik iets vroeg. Met zijn vrienden maakte hij graag leute. Dat was altijd een goede sfeer.”

De broer van de beschuldigde wist wel dat het behoorlijk scheef zat tussen Sarita V. en Jordy. Zo sliepen ze al een tijdje niet meer samen. “Ze zaten in een wellesnietessituatie , maar het leek mij de positieve kant uit te gaan. Mijn ouders hadden met Jordy en Sarita gesproken. Ik dacht dat ze voor hem had gekozen, want hij leek gelukkiger.”

Wispelturigheid Sarita

Luttele uren na de feiten trok de beschuldigde nog naar een feestje voor het zoontje van zijn broer. Vande Sompele maakte een vermoeide indruk, maar voor de rest gedroeg hij zich volgens alle getuigen normaal. Ten slotte stond Davy Vande Sompele nog stil bij de wispelturigheid van de ex-partner van zijn broer. Tijdens de eerste maanden na zijn aanhouding postte ze op Facebook zowel foto’s van Jordy als van Bjorn De Vrieze. Meester Kris Vincke, advocaat van de verdediging, toonde de bewuste posts ook aan de jury. “Ik vond dat maar iets raars, daarom heb ik Jordy een brief gestuurd met die informatie. Het kon me niet schelen als hij me nooit meer wilde zien, maar hij moest dat weten. Hij heeft het me ook kwalijk genomen, maar nu niet meer.” In die periode zou Sarita V. meermaals gedreigd hebben dat de familie Jordy niet meer zou mogen bezoeken.

Woensdagochtend komt Sarita V. zelf aan het woord.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.