Assisen kruisboogmoord: “Jordy zou nog bij mij mogen werken” (werkgever)

Woensdag waren er getuigenissen over beschuldigde Jordy Vande Sompele.©KURT DESPLENTER BELGA
Woensdag waren er getuigenissen over beschuldigde Jordy Vande Sompele.©KURT DESPLENTER BELGA

Op het assisenproces tegen Jordy Vande Sompele (26) zijn de getuigenverhoren afgerond. De beschuldigde werd onder anderen door zijn oma en zijn werkgever omschreven als een harde werker. De ouders van zijn toenmalige partner Sarita V. schetsten een veel minder positief beeld van de Tieltenaar.

Na zijn opleiding automechanica ging Vande Sompele bijna onmiddellijk aan de slag bij een carrosserie in Wingene. “Hij was een zeer aangename werknemer. Hij was vrij gesloten, maar we hadden daar nooit problemen mee”, vertelde Ludwig Vromman. De werkgever vond de beschuldigde weinig ambitieus, maar wel steeds secuur in zijn werk. “Hij had geen ambitie om zelf het spuiten te doen. Hij deed liever de voorbereidingen, zoals het polieren en het opkuisen.”

“Hij zat diep”

In de periode voor de moord verloor Vande Sompele plots eens het bewustzijn op de werkvloer. “Je zag die jongen zo achteruitgaan. Je zag ook dat hij niet meer gelukkig was. Hij was de focus op zijn werk aan het verliezen. Die jongen zat diep, maar we wisten niet wat er precies scheelde.” Het nieuws over zijn arrestatie kwam voor de werkgever dan ook als een donderslag bij heldere hemel. “Jordy zou nog bij mij opnieuw mogen komen werken”, reageerde Vromman op een vraag van de verdediging.

Vraag om wapen

Ook een werkmakker omschreef de beschuldigde als een kalme kerel. Lorenzo D. kreeg een maand voor de feiten via Messenger wel een vreemd bericht van Vande Sompele. “Hij vroeg of ik aan een wapen kon geraken. Omdat ik een gerechtelijk verleden heb zeker? Maar ik heb daar niet op gereageerd.” D. voegde er nog aan toe dat hij de beschuldigde nooit agressief had gezien.

“Hij vroeg me of ik aan een wapen kon geraken. Ik heb daar nooit op gereageerd” – Lorenzo D

“Ik kan niets slechts zeggen van hem”, getuigde ook oma Mariette Warnez. “Als ik iets nodig had, was hij daar. Het was ook een goeie werker. Na zijn uren ging hij nog auto’s opdoen en kuisen, allemaal voor het welzijn van zijn menage.” Voorzitter Mathieu De Loof polste ook naar haar mening over de toenmalige vriendin van haar kleinzoon. “Sarita? Ze had wel tijd voor schone nagels en voor haar haar, maar om voor hem eten te maken had ze geen tijd. Hij moest boodschappen doen, terwijl ze nochtans een hele dag thuis was.”

“Dikke nek”

Ten slotte kwamen de ouders van Sarita V. nog aan het woord. “We waren gewaar dat Sarita van een heel vrolijk meisje veranderd was in een teruggetrokken meisje”, vertelde haar mama. Volgens zijn ex-schoonmoeder schopte Vande Sompele ooit een stuk uit de kast. “Ik denk dat hij in die tijd een klein beetje agressief was. En hij was ook nogal bezitterig naar Sarita toe.” Ook de vader van Sarita had blijkbaar geen hoge pet op van de beschuldigde. “Ik vond hem een dikke nek en een stuk pretentie. Hij babbelde over niet veel, tenzij het over auto’s ging.”

“Jordy was op de hoogte, want hij heeft een paar keer tegen ons gezegd dat hij hem ging van kant maken.” – moeder van Sarita

Volgens de mama van Sarita wist de beschuldigde dat zijn vriendin een relatie had aangeknoopt met Bjorn De Vrieze. “Jordy was op de hoogte, want hij heeft een paar keer tegen ons gezegd dat hij hem ging van kant maken. Maar dat geloofden wij dus niet.” Na zijn aanhouding hield de relatie van Jordy en Sarita toch nog ruim een jaar stand. “Telkens als Sarita de telefoon niet kon opnemen, belde hij naar mij. Hij moest weten waar ze naartoe was en met wie”, beweerde haar moeder.

Donderdagochtend starten de pleidooien. Meester Luc Arnou, advocaat van de oma van het slachtoffer, zal als eerste aan het woord komen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.