Assisen kruisboogmoord: “Idee voor kruisboog kwam uit The Walking Dead”

Laurens Kindt

Op het assisenproces tegen Jordy Vande Sompele (26) uit Tielt, die beschuldigd wordt van de moord op Bjorn De Vrieze (28) in Schuiferskapelle op 1 mei 2018 , is de beschuldigde voor het eerst ondervraagd door de voorzitter. “Ik had nooit in mezelf gezien dat ik zoiets zou kunnen”, zei Jordy Vande Sompele.

Assisenvoorzitter Mathieu De Loof had maandagmorgen weinig tijd nodig voor de ondervraging van beschuldigde Jordy Vande Sompele. Op een klein anderhalf uurtje was hij al door het leven en de feiten gefietst. Over zijn jeugd had Jordy Vande Sompele weinig te vertellen. “Een bijna perfecte jeugd”, zei hij. Thuis mocht de jongeman alles, “zolang het te verantwoorden viel” en problemen in de gezinssituatie waren er niet. Die waren er wel, toen hij vanaf de zomer van 2016 alleen ging wonen met S. Zij had toen al een dochtertje uit een eerdere relatie, die de beschuldigde als zijn eigen kindje beschouwde. Samen kregen ze in november 2017 nog een dochtertje. “Maar we leefden allebei een beetje boven onze stand. Sparen zat er niet meer in. Al het geld ging erdoor”, vertelde Vande Sompele.

Gevoelens

Ook relationeel kwamen er barsten vanaf de zwangerschap van S. “Ze vond dat ik te weinig aandacht aan haar besteedde. Toen onze dochter geboren was, werd onze relatie kortstondig weer wat beter, in de roes van de geboorte. Maar toen ze weer ging werken, in een brasserie, verslechterde het weer. Ze kwam altijd maar later thuis. Toen ik op haar Facebook keek, zag ik dat ze berichten verstuurde vanop plaatsen waar ze eigenlijk niet had kunnen zijn. Eind februari-begin maart 2018 heeft ze mij dan verteld dat Bjorn (De Vrieze, het slachtoffer, LK) haar gekust had en dat ze gevoelens had voor hem”, vertelde Jordy Vande Sompele.

Vastbinden

“Ik vroeg haar om te vechten voor onze relatie en deed er zelf ook alles aan om het beter te maken. Maar op een avond in maart, toen ik met mijn vriendengroep die van haar vervoegde op een feestje, ging het weer fout. S. had al serieus gedronken en Bjorn was daar ook. Ze moest overgeven en ik vond ze uiteindelijk samen met Bjorn in het toilet terug. Na veel sleuren, kreeg ik haar in de wagen. Onderweg draaiden haar ogen weg. Ik voerde haar naar de spoeddienst maar daar werd ze zo agressief dat ze haar moesten vastbinden. Ze wou me niet zien, Bjorn mocht er wel bij. Achteraf kreeg ik van de verpleging haar gsm en zag ik dat ze pikante foto’s had zitten sturen naar Bjorn”, klonk het.

Slachtoffer Bjorn De Vrieze. (GF)©Philippe Verhaest
Slachtoffer Bjorn De Vrieze. (GF)©Philippe Verhaest

In april werd duidelijk dat de relatie tussen Jordy Vande Sompele en S. geen lang leven meer beschoren was. “We sliepen apart, op haar vraag. Ik kreeg zelfmoordgedachten en vroeg daarom aan twee vrienden of ze niet aan een 9 millimeter konden geraken. Omdat we in de familie ook eens met een zelfmoord geconfronteerd waren en ik de gevolgen daarvan gezien heb, raakte dat plan uit mijn hoofd. Ik ben dan opzoekingen beginnen doen naar een kruisboog. Ik had dat idee uit een serie die ik volgde, The Walking Dead. Daarin schiet het hoofdpersonage met een kruisboog op zombies”, legde de beschuldigde uit.

Schietkraam

De dag voor de feiten, op 30 april 2018, kocht hij effectief een kruisboog in Nederland. “De verkoper was onder de indruk. Je hield je vinger naast de trekker, hield de kruisboog in een veilige richting en zelfs je ademhaling was opvallend toen je schoot”, stelde de voorzitter. “Ik had dat nochtans nog nooit vastgehad. Ik was ook onder de indruk. Ik had dat waarschijnlijk vroeger geleerd op het schietkraam”, antwoordde de beschuldigde. Op de dag van de feiten, 1 mei 2018, zag hij op de dashcam van zijn Chevrolet dat S. de avond voordien weer naar Bjorn De Vrieze was gereden na haar werk.

Op kruistocht

“Ik was bij mijn ouders gaan werken aan een oldtimer en heb de kinderen dan thuis afgezet bij S. Ik heb mijn kruisboog genomen en ik ben naar Bjorn gaan zoeken”, zei hij. “Op kruistocht, eigenlijk”, zei de voorzitter gevat. “Ik vond hem nergens en ben naar zijn huis gereden. Daar heb ik even zitten wachten, tot hij mij passeerde. Ik ben achter hem gereden en ben uitgestapt toen hij zijn sleutel in het slot van zijn voordeur stak. Ik riep hem, hij draaide hij zich. ‘Wat kom jij hier met kruisboog doen?’, vroeg hij en toen heb ik geschoten. Ik mikte tussen zijn hoofd en zijn borst. Hij viel neer en bewoog niet meer. Ik heb de pijl dan uit zijn kaak getrokken en sleurde hem naar binnen. Toen het alarm van zijn huis afging, ben ik weggereden”, vertelde de beschuldigde.

Taart en pistolets

Nadien deed hij alsof zijn neus bloedde. “Onderweg naar een feestje bij mijn broer kreeg S. een sms van de beveiligingsfirma van Bjorns huis. Ze wou daar meteen naartoe. We zetten de kinderen af bij mijn broer en reden naar daar. Ik deed alsof ik de weg niet kende. Toen ze daar hoorde dat Bjorn dood was, hurkte ze neer. Ik wou haar troosten, maar ze nam afstand. Ik ben dan weggereden”, vertelde Jordy Vande Sompele. “Op de dashcam is te horen dat je dan lacht. Dat je zegt: ‘kalm é, vader’. Waarom was dat?”, vroeg de voorzitter. “Dat was op Bjorns vader bedoeld. Ik vond dat hij wel zeer kalm reageerde”, antwoordde de beschuldigde. “Ik ben naar het feestje van mijn broer gereden, heb daar nog taart en pistolets gegeten”, vulde hij aan.

Waarheid

Wat hij nu eigenlijk zelf van de feiten vond, wou de voorzitter weten. “Die feiten zijn niet normaal, dat kan niet door de beugel. Ik had nooit in mezelf gezien dat ik zoiets zou kunnen doen. Ik begrijp dat een straf gepast is en ik wil de waarheid vertellen want er zijn mensen die dat verdienen”, klonk het. “En spijt? Dat hebben we nog niet gehoord”, stelde de voorzitter vast. “Ja, spijt heb ik. Enorm. Ik heb zoveel levens kapot gemaakt”, haastte de beschuldigde zich nog.

In de loop van de dag komen de onderzoeksrechter, de politieagenten die de eerste vaststellingen deden en de leden van de federale gerechtelijke politie die het onderzoek voerden nog getuigen.