Assisen kruisboogmoord: “Bjorn had geen enkele kans” (procureur)

Laurens Kindt

Op het assisenproces tegen Jordy Vande Sompele (26) uit Tielt, die beschuldigd wordt van de moord op Bjorn De Vrieze (28) in Schuiferskapelle op 1 mei 2018, heeft procureur Fien Maddens haar requisitoir gehouden. “Bjorn had geen enkele overlevingskans”, zei de procureur.

De procureur kondigde aan het kort te houden en hield woord. Op amper dertig minuten hield ze haar requisitoir over de schuld. Verwonderlijk is dat niet, gezien de beschuldigde die schuld ook niet betwist. “De dood van Bjorn is niet te relativeren. Zijn dood is definitief. De tijd kan verzachten maar heelt niet. Zijn nabestaanden zullen moeten leven met de leegte en er is daar maar één schuldige voor: Jordy Vande Sompele. Ik ga het kort houden omdat het onderzoek zeer grondig is gevoerd. Het zwaartepunt van dit proces ligt bij de strafmaat, dat debat is voor morgen”, klonk het.

Slachtoffer Bjorn De Vrieze. (gf)©Philippe Verhaest PVH
Slachtoffer Bjorn De Vrieze. (gf)©Philippe Verhaest PVH

Fien Maddens wees nogmaals op de leugens van de beschuldigde. “Het dossier barst ook van de leugens van Jordy. Hij had veel verbeeldingskracht wanneer het ging over de aankoop van de kruisboog of over de plaats waar hij ze gedumpt heeft. Tijdens de reconstructie liegt hij met een gestreken gezicht tegenover de speurders, de deskundigen en de onderzoeksrechter. Zelfs in zijn laatste verhoor liegt hij, bijvoorbeeld over de ochtend van de feiten waar hij verzweeg dat hij eerst naar de slagerij reed. Ook tijdens zijn ondervraging hier heeft hij nieuwe dingen verteld. Als je zo goed kan liegen, dan zou het naïef zijn om te denken dat hij nu de volledige waarheid vertelt. Er blijven blinde vlekken. De jas over het hoofd van Bjorn. Zat Bjorn op zijn knieën? Waar stond Jordy toen hij schoot? Het is nog niet te laat om hier een antwoord op te geven”, riep ze de beschuldigde op. Die bleef echter voor zich uit staren.

Efficiënt

Volgens de procureur handelde Jordy Vande Sompele zeer voorbedacht. “Hij koos een wapen waarmee hij macht had over Bjorn. Het moest efficiënt zijn. Met een mes had hij minder kansen tegenover een fysiek sterkere Bjorn. Jordy heeft duidelijk zijn tijd genomen en handelde zeer voorbedacht. Hij heeft zeer geduldig gewacht, zoals een kat op haar prooi, toen hij in zijn auto zat en wachtte tot Bjorn thuis zou komen. Hij had alle tijd om zich te bedenken, om in te zien dat er andere mogelijkheden waren”, aldus de procureur.

Hans De Vrieze en Gudrun Vanderginste, ouders van Bjorn, met hun advocaat Luc Arnou. (LK)
Hans De Vrieze en Gudrun Vanderginste, ouders van Bjorn, met hun advocaat Luc Arnou. (LK)

Ze stond ook bij het stil bij het menselijke leed dat de beschuldigde veroorzaakte. “Het is een dossier met vele slachtoffers, in de eerste plaats de ouders en zus van de nabestaanden. De ravage die Jordy heeft veroorzaakt, is enorm. Maar ook de ouders van Jordy zijn gebroken mensen. Toen de politie op 1 mei 2018 aan hun deur stond, vreesden ze dat Jordy zelfmoord had gepleegd.”

Na de middagpauze houdt Kris Vincke zijn pleidooi voor de verdediging.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.