Assisen: jury acht ‘Duivelskoppel’ beiden schuldig

© BELGA
© BELGA
Laurens Kindt

Op het assisenproces tegen ‘Duivelskoppel’ Jean-Claude Lacote (54) en Hilde Van Acker (57) heeft de jury beide beschuldigden schuldig verklaard aan de moord op de Brit Marcus Mitchell (44) in De Haan in 1996. Bij de voorlezing van het arrest bleven beide beschuldigden er onbewogen bij.

De jury beraadslaagde amper anderhalf uur, bijzonder kort voor een zaak waarbij er twee beschuldigden zijn. In het arrest motiveert de jury de schuldigverklaring onder andere door te verwijzen naar de diverse verklaringen in het dossier waaruit blijkt dat Jean-Claude Lacote nauwe contacten onderhield met het slachtoffer.

“Bovendien leende het slachtoffer geld aan hem, dat hij zelf ontleend had aan zijn geldschieters. Uit diverse verklaringen is gebleken dat Mitchell beloofd had dat geld terug te betalen. Hij zei hen dat hij die avond iemand zou zien die het geld zou bezorgen. Deze geldkwestie was het motief voor de beschuldigden om de moord te plegen”, klonk het.

Moordwapen

De jury verwees ook naar de verklaring van Ilhame Tekin, die het moordwapen verkocht aan Jean-Claude Lacote en naar het telefonie-onderzoek. “Daaruit blijkt dat Jean-Claude Lacote zich na de aankoop van het wapen naar Knokke begaf waar Marcus Mitchell toen vertoefde. Uit dat telefonieonderzoek blijkt bovendien dat Jean-Claude Lacote en Hilde Van Acker samen naar Knokke reden, gezien ze toen niet met elkaar belden en ze dat anders wel deden”, motiveerde jury.

Hilde Van Acker was duidelijk betrokken in de moord, stelde de jury. “Ze kocht de dag voor de feiten een kruisboog en de dag van de feiten een riotgun met munitie. Dat kaderde in de voorbereiding van de moord, ook al zijn deze wapens uiteindelijk niet gebruikt. Hilde Van Acker werd ook herkend door diverse personen als dezelfde persoon als op de robotfoto, die de avond van de moord bij Marcus Mitchell gezien werd in Knokke.”

“Hilde Van Acker kende ook de plaats-delict in De Haan uit haar jeugd, gezien haar nonkel en tante daar woonden. Uit dit alles blijkt dat Marcus Mitchell werd meegenomen in Knokke en vermoord in De Haan”, klonk het. Dat geen van de beschuldigden nog telefonisch contact opnam met Marcus Mitchell na de moord, speelde eveneens mee in de beslissing.

Na de voorlezing van het arrest reageerden zowel Jean-Claude Lacote als Hilde Van Acker onbewogen. Woensdag om 10 uur gaat het proces voort met het debat over de strafmaat.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.