Assisen: “Je hebt van uw zoon een wees gemaakt en dat is onvergeeflijk” (openbaar aanklager)

Volgens procureur-generaal Tom Janssens hoeft de familie niet te hopen dat de beschuldigde alsnog de waarheid zal vertellen over de feiten.© BELGA/KURT DESPLENTER
Volgens procureur-generaal Tom Janssens hoeft de familie niet te hopen dat de beschuldigde alsnog de waarheid zal vertellen over de feiten.© BELGA/KURT DESPLENTER
Bron: Belga

Op het assisenproces tegen Pol Mistiaen (46) heeft procureur-generaal Tom Janssens zijn requisitoir gehouden. De openbaar aanklager benadrukte dat de beschuldigde zijn echtgenote Ellen D’hooghe (37) op 8 september 2019 duidelijk met voorbedachten rade van het leven beroofde.

Bij de start van het requisitoir stond Tom Janssens uitgebreid stil bij het zorgzame karakter van het slachtoffer. “Ze cijfert zichzelf volledig weg voor haar zoon R., maar ook voor Pol. Ze heeft haar man zeer graag gezien. Ze was lief, ze bediende hem, ze sprong voor hem.”

D’hooghe had al maanden beslist dat ze niet meer met Mistiaen wilde samenleven. “Ze was bang om iemand te kwetsen, bang om iemand pijn te doen. Ze twijfelde niet of ze zou weggaan, maar ook nu wilde ze die scheiding op een correcte, vriendschappelijke manier afhandelen.”

Waarheid

Volgens de procureur-generaal hoeft de familie niet te hopen dat de beschuldigde alsnog de waarheid zal vertellen over de feiten. “Vergeet het, hij zal het nooit zeggen. Omdat hij zichzelf te graag ziet, de lafaard!”

Tijdens het verhoor door de voorzitter vertelde Mistiaen ook meer over zijn zelfmoordplannen dan over de moord op Ellen. “Precies alsof de dood van uw vrouw een bijzaak was, een randverschijnsel van uw geplande zelfmoord.”

Het zit de openbaar aanklager duidelijk hoog dat de beschuldigde vrijdag bleef beweren dat hij zich niets kon herinneren. “Je hebt nul respect voor het hof, nul respect voor uw rechters, nul respect voor de jury, maar vooral nul respect voor de familie. Die mensen hebben recht op een antwoord dat er niet kwam.”

Narcist

Maandagochtend vertelde Mistiaen dan toch dat hij wel zelfmoord wilde plegen, maar in de garage plots overmand werd door woede. “De heilige geest was neergedaald. Halleluja, Pol heeft het licht gezien. Maar na het nemen van de staaf weet hij het weer niet meer. Gaan we weer twintig maanden moeten wachten op de rest?”

Die bijkomende verklaring kan volgens het OM verklaard worden door het narcistische karakter van de beschuldigde. “Zijn verlangen primeert boven dat van anderen. Zijn rode Porsche, zijn verzameling miniatuur-Porsches, zijn motors, zijn BMW, zijn gamestoel, zijn mountainbikes, zijn koersfietsen. En zijn borstvergroting bij zijn vrouw, omdat hij ermee zou kunnen spelen in zijn jacuzzi naast zijn mancave.”

Janssens noemde het ongeloofwaardig dat een perfectionist met die persoonlijkheid uit het leven wilde stappen. “Die komedie met die barbecue moeten we niet beschouwen als een zelfmoordpoging.”

Weerloos slachtoffer

Mistiaen beweert dat hij in de nacht van de moord nog passionele seks had met het slachtoffer. Nochtans werden nergens spermasporen gevonden. “De wetsdokter heeft niet gezocht. Maar als het er was, zou ze het zeker wel gezien hebben.”

In een blinde woede gelooft het openbaar ministerie evenmin. “Hij neemt het juiste wapen uit zijn materiaalkast en slaat zeven keer op het hoofd van een weerloos slapend slachtoffer. Hij slaat zelfs haar oren af!” Mogelijk probeerde Mistiaen zijn vrouw daarna ook nog te wurgen. “Als je kijkt naar dat brute geweld, dan kan je niet anders zeggen dan dat het was met het oogmerk om te doden.”

Ook over de voorbedachtheid bestaat volgens de procureur-generaal niet de minste twijfel. Hij vermoedt dat de beslissing twee dagen voordien genomen werd, toen Ellen duidelijk voor haar jeugdliefde koos.

Voorbedachtheid

“Ik ben wel 100 procent zeker dat er sprake is van een korte voorbedachtheid. Op het moment dat hij die bewuste nacht uit bed stapt om die staaf te gaan halen, had hij duidelijk een plan.” Uit de wedersamenstelling bleek dat Mistiaen toen minstens 2 minuten en 34 seconden de tijd had om zijn plan te staken.

“Een leven zonder Ellen was niet denkbaar. Hij wou haar treffen door R. mee te nemen of door haar te vermoorden. Als ik haar niet kan hebben, dan niemand niet”, werd aangehaald als motief.

Ten slotte verwees het OM naar de gevolgen voor de zoon van de betrokkenen. “Je hebt R. zijn mama afgenomen. Het zou maar normaal zijn dat het tussen u en R. nooit meer goedkomt. Je hebt van uw zoon een wees gemaakt en dat is onvergeeflijk.”

Donderdagochtend komt de verdediging aan het woord.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.