Assisen: “Jaren samen geleefd met iemand die ik niet ken” (ex-partner)

Laurens Kindt

Op het assisenproces tegen John Vandoolaeghe (31) uit Zonnebeke, die beschuldigd wordt van de moord op zijn Vietnamese minnares Nguyen Thi Xuan (28), heeft de voormalige partner van de beschuldigde haar getuigenis afgelegd. Met S. heeft beschuldigde een zoontje van vier jaar oud. Het koppel ging enkele dagen voor de arrestatie van de beschuldigde in het huwelijksbootje stappen. “Hij heeft me zoveel pijn gedaan en hij kan me niet eens uitleggen waarom”, snikte ze.

Normaal gezien had S. vanmorgen al moeten getuigen, maar door de lange schorsing van vanmorgen en het feit dat de planning daardoor opgeschoven is, kwam ze pas als allerlaatste getuige van de dag aan bod. Voor haar waren heel wat ex-collega’s van de beschuldigde bij Valvan Baling Systems, de uitbater van het restaurant in Moorslede waar hij vakantiejob deed en zijn oud-leraars van het VTI in Roeselare komen getuigen. Eén voor één kwamen ze getuigen dat er amper iets slechts te zeggen viel over de beschuldigde. “Een grote, vriendelijke reus”, zei een ex-collega. “Wat introvert misschien, maar voor de rest zeer behulpzaam en aangenaam in de omgang”, klonk het nog. “Hij stond altijd klaar om te werken, was nooit ziek”, vertelde de uitbater van Het Smulhuisje in Moorslede, waar beschuldigde afwaste. “Hij was wel vaak bezig met zijn smartphone en zat veel op sociale media. Achteraf viel het me wel op dat hij het nieuws op de voet volgde”, vertelden zijn voormalige vrienden.

Altijd graag gezien

De teneur over beschuldigde was in het getuigenis van zijn ex-partner S. (30) enigszins minder positief. Verwonderlijk is dat niet. De jongedame was op het moment van de arrestatie van John Vandoolaeghe, op 8 november 2018, al negen jaar samen met hem. Samen hebben ze ook een zoontje, dat ondertussen vier jaar oud is. De moord op Thi Xuan Nguyen, op 21 november 2016, werd gepleegd drie weken na zijn geboorte. Toen de politie op de dag van de arrestatie aanbelde, viel de vrouw uit de lucht toen ze alles vernam over het dubbelleven van de man met wie ze enkele dagen later zou trouwen.

“Het was niet altijd even aangenaam wat ik hier deze week gehoord heb”, antwoordde ze op de eerste vraag van de voorzitter. Hij wou eerst weten hoe ze John Vandoolaeghe had leren kennen. “We zijn in 2009 beginnen praten op Netlog en zijn dan eens naar de film gegaan in Brugge. In 2013-2014 zijn we gaan samenwonen. Waarom ik voor hem gevallen ben? Tja, ik heb hem altijd graag gezien, tot de dag dat de politie aan de deur stond”, snikte ze.

Klets op de kaak

Hun relatie was goed, vertelde de jongedame. “Eigenlijk was hij een stille jongen. De eerste keer dat we afspraken, was hij rood van schaamte alsof hij nog nooit met een meisje afgesproken had. Hij was stil, teruggetrokken, maar ook altijd hulpvaardig. Hij sprong voor iedereen, soms rapper dan voor mij. Discussies ging hij uit de weg of ze escaleerden meteen tot een ruzie. Er was wel eens een discussie en dan kon hij wel eens ontploffen. Meer woede dan ik in hem gezien had. Hij voelde zich snel in het nauw gedreven. Eén keer heb ik een klets op mijn kaak gekregen. Ik heb hem die avond meteen gezegd dat dit nooit meer mocht gebeuren of dat het anders stopte voor mij. Toen ik bevallen ben van ons zoontje L. was hij wel heel lief en behulpzaam”, vertelde de vrouw.

Opvallend, want het is kort na de geboorte van de jongen dat de moord gepleegd werd. “Hij was wel fier dat hij papa was geworden, maar meer dan wat spelen met ons zoontje na zijn werk deed hij niet. ’s Nachts opstaan was alvast niet zijn specialiteit”, zei ze. Het jongetje gaat maandelijks op bezoek bij zijn vader in de gevangenis. “Maar dat is niet uit vrije wil”, huilde de vrouw. “Ik moet dat doen van de rechtbank. Voor dat kind is dat geen mooie omgeving. Ik doe dat niet graag”, klonk het in tranen.

Discussies

Haar eerste contact met de familie Vandoolaeghe was niet meteen warm. “Het eerste jaar hebben ze niet met me gepraat. De eerste keer dat ik er was, zat iedereen in de zetel naar televisie te kijken. Er was koffie, zijn mama had iets gekookt, maar ze zegden niets. Niet tegen elkaar, niet tegen mij. Ik vond dat heel raar. Ik had ook de indruk dat het feit dat ik hogere studies had gedaan ervoor zorgde dat ze mij niet moesten. Ze begrepen dat niet. Vanaf de geboorte van L. moeiden ze zich ook meer en meer in ons gezin. Dat leidde wel tot discussies tussen John en mij. Een warm nest vond ik het niet, daar bij hem thuis. Er werd daar geregeld ook heel wat alcohol, ook zelfgestookte dingen, gedronken”, vertelde S.

Beschuldigde John Vandoolaeghe. (gf)
Beschuldigde John Vandoolaeghe. (gf)

Na de feiten nam S. contact op met de ouders van John. “Ik nodigde ze uit bij mijn ouders om eens te spreken met elkaar. Dat is heel raar verlopen. Men begon direct over de verdeling van de huisraad. Jij de frigo, wij de diepvries. Ze wilden voorkomen dat ik dingen uit het huis zou halen zonder dat zij dat wisten. En dan begonnen ze over een regeling voor L. Ik ben weggelopen. Ze zijn dan weggegaan en duidelijk gemaakt dat ze hun contact met L. wel op een andere manier zouden forceren”, klonk het.

Geld

Ook binnen het koppel was er geregeld discussie over geld. “Het geld van zijn buitenlandse opdrachten beschouwde hij als zijn geld. Maar ik had in zijn afwezigheid wel alle rekeningen betaald. Hij verweet mij dat ik te veel geld uitgaf maar persoonlijke uitgaven betaalde ik van mijn eigen loon. Zelf kocht hij allerlei prullaria. Op de foto’s van de huiszoeking zie je alles nog staan, ongebruikt en nog in de verpakking”, vertelde de vrouw. Op seksueel vlak ging het wel goed, zeker voor de geboorte van L. “Hij heeft altijd alles gekregen wat hij wou, ook hetgeen dat hij mij nu verwijt dat hij te weinig gekregen heeft. Na de bevalling was ons seksleven wel wat minder. Hij gaf mij ook opmerkingen over mijn veranderde lichaam. Maar het is niet dat er niets meer gebeurde. Hij heeft mij ook nooit gezegd dat hij iets te kort kwam. Mocht ik ooit zijn ontrouw ontdekt hebben, dan zou ik hem verlaten hebben”, vertelde ze.

“Ik heb nooit gemerkt dat hij dingen voor mij wegstak. Ik heb ooit wel eens twee verdachte chatberichten met andere vrouwen ontdekt in zijn gsm. Ik was zwanger op dat moment en ben heel kwaad geworden. Hij zei me dan dat hij gewoon wou zien hoe ver hij kon gaan, maar dat vond ik geen plausibel antwoord. Maar erover doorvragen durfde ik niet, bang dat er weer potten zouden breken die ik zou mogen opruimen. Zijn gsm plakte aan zijn hand en zijn toegangscodes veranderden geregeld. Ik vond het storend dat hij ’s avonds in de zetel nog berichten kreeg maar hij had er altijd wel een uitleg voor”, klonk het. “Ik heb John drie keer bezocht kort nadat hij gearresteerd was. Bij het tweede bezoek heeft hij mij verteld dat hij mij twee keer bedrogen had op buitenlandse reis. Dat ik dat moest zien als een experiment. Hij heeft dat ook nog eens in een brief aan mij geschreven”, vertelde ze.

Niets gemerkt

Ook na de terugkeer van John Vandoolaeghe uit Japan, waar hij het slachtoffer had leren kennen, merkte de getuige niets vreemds op aan het gedrag van haar partner. “Ook niet toen we samen op reis waren in Thailand kort daarna. Ik begrijp niet hoe hij toen blijkbaar tot vierhonderd berichten per dag naar die dame in Japan stuurde. Ik vermoedde niets, ik had nooit verwacht dat hij andere vrouwen zou aanspreken. Ik heb al duizend keer nagedacht wanneer en hoe en waar hij al die berichten stuurde. Ik kan het me echt niet inbeelden hoe hij dat gedaan heeft”, klonk het emotioneel. Op de dag van de moord, op 21 november 2016, was de getuige thuis. Ze was pas bevallen en dus in zwangerschapsverlof. “Ik heb niets raars aan John gemerkt in die periode. Ik was natuurlijk vooral bezig met onze baby. Idem voor de dagen na de feiten”, zei S. Ze kon niet begrijpen dat haar man ‘iets’ met de Vietnamese Thi Xuan Nguyen was begonnen. “Ik heb ook vastgesteld dat hij redelijk grof tegen haar was. Zo sprak hij alvast niet tegen mij. Geen vuile praat. Dat hij ze dan laat overkomen naar hier begreep ik al helemaal niet. Daarom heb ik het onderzoek zo van nabij gevolgd. Dat is de vraag die ik me al altijd stel: waarom? Het is alsof ik jaren heb samengewoond met iemand die ik niet ken. Twee verschillende mensen. Ik keek ook regelmatig naar een opsporingsprogramma op VTM. Ik had het opgenomen en toen ik de aflevering startte, liep hij naar de koelkast en is hij meteen gaan slapen. Ik vond dat op zich niet zo raar. Ik heb in de jaren na die moord niets aan hem gemerkt. Geen ander gedrag of gelijk wat. Niets.”

De beschuldigde met zijn ex-partner S. na de geboorte van zoontje L. (gf)
De beschuldigde met zijn ex-partner S. na de geboorte van zoontje L. (gf)

Beschuldigde verklaarde eerder dat hij Xuan thuis te slapen zou gelegd hebben nadat hij ze naar België haalde. “Dat zou bij mij alvast niet gepakt hebben. Mijn zoontje was drie weken oud. Dat zou ik niet toegelaten hebben”, klonk het. Na de arrestatie belde beschuldigde talloze keren naar zijn ex-partner en zij bezocht hem ook. “Ik heb hem altijd graag gezien. Tot die deur openging en de speurders daar stonden met een huiszoeking voor moord. Ik zat met zoveel vragen en wou antwoorden. Ik heb hem de maandag, de dinsdag en de vrijdag daarop meteen bezocht in de gevangenis. De eerste keer zei hij me dat hij ons gezin wou beschermen, dat was een heel emotioneel gesprek. De tweede keer was hij veel koeler en bekende hij dat hij met nog twee andere vrouwen overspel had gespeeld. Hij heeft nooit gevraagd hoe het met mij ging. Een deftige uitleg over het hoe en het waarom heb ik nooit gekregen. Na het derde bezoek heb ik besloten dat John iemand was die ik niet meer wilde kennen en heb ik beslist om hem nooit meer te zien. Hij had me zoveel pijn gedaan en kon me niet eens uitleggen waarom”, snikte ze.

Trouwkleed

Sindsdien gaat de getuige één keer per maand naar de gevangenis omdat de familierechtbank vastgelegd heeft dat zoon L. zijn vader moet zien. “Nu met corona is dat via video. Twee keer per maand. Dat gebeurt van bij mij thuis”, vertelde de jongedame. Dat de beschuldigde niet begrijpt dat ze de relatie verbroken heeft, gaat er bij haar niet in. “Ik heb mijn vertrouwen in alles en iedereen verloren. De dag van zijn arrestatie, ik heb het echt moeilijk om daarover te praten. Die mensen kwamen binnen, één van die vrouwelijke agenten zei meteen dat mijn leven nooit meer hetzelfde zou zijn. Ik was de dag voordien mijn trouwkleed gaan passen bij de naaister. Ze toonden mij een huiszoekingsbevel en daar moest ik het mee doen. Plots werd mijn zoontje wakker en moest ik hem klaarmaken met al dat volk in huis. Ik heb daar een zwaar trauma aan overgehouden. Als de deurbel gaat, spring ik recht uit de zetel”, vertelde ze.

“Hoe ziet u de toekomst nu, voor u en uw zoontje, met betrekking tot de beschuldigde”, vroeg een jurylid. “Het blijft zijn papa, dat kan ik niet veranderen. Maar ik wil zo weinig mogelijk contact. L. is nog te jong om zelf te beslissen, voorlopig doen de rechters dat in zijn plaats”, antwoordde de getuige. John Vandoolaeghe stond daarop recht om iets te zeggen, maar de voorzitter snoerde hem de mond. “U krijgt de gelegenheid tijdens de pleidooien”.

Morgen gaan de getuigenverhoren verder in de voormiddag, de pleidooien starten in de namiddag. Een arrest daarover zou ten vroegste donderdagavond vallen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.