Assisen: “Hij vertelde een onsamenhangend verhaal” (speurders)

Laurens Kindt

Op het assisenproces tegen John Vandoolaeghe (31) uit Zonnebeke, die beschuldigd wordt van de moord op zijn Vietnamese minnares Nguyen Thi Xuan (28), hebben de speurders van het onderzoeksteam hun getuigenis afgelegd. “Toen we hem confronteerden met onduidelijkheden in zijn verhaal, kregen we alleen maar een onsamenhangend verhaal te horen”, klonk het.

Omdat de leider van het onderzoek momenteel kampt met de naweeën van een coronabesmetting moesten drie andere leden van het onderzoeksteam een en ander toelichten. Veel nieuwe elementen brachten ze niet aan. “Aan de hand van het Belgische gsm-nummer, dat we kregen via een vriendin van Xuan die een screenshot had van een gesprek tussen Xuan en haar vriendje ‘John Rosiers’, kwamen we uit bij de firma Valvan Baling Systems in Menen. In hun personeelsregister zat geen ‘Rosiers’, maar wel een John. Vandoolaeghe. Zijn foto bleek identiek aan die op het vervalste paspoort”, schetste hoofdinspecteur Joachim Demoor. “Op 30 oktober 2016 zijn we dat gsm-nummer beginnen traceren. Uit het telefonie-onderzoek bleek dat hij altijd rond 5.30 uur ’s morgens naar zijn werk vertrekt. Op 8 november zijn wij dan overgegaan tot arrestatie en huiszoeking. Omdat er in zijn woning ook een vrouw en een klein kindje zijn, hebben we het plan opgevat om een politiecontrole op te zetten langs de openbare weg op een korte afstand van zijn woning. Daar is hij gearresteerd. Zijn partner S. reageerde heel emotioneel en vol ongeloof, zoontje L. lag nog te slapen”, vertelde commissaris Freddy Van Haute.

Herbalife

Zijn collega Demoor overliep vervolgens de talrijke verhoren van de beschuldigde. Daaruit bleek dat die verschillende keren van versie wijzigde. “Meteen na zijn arrestatie legde hij geen bekentenissen af. Dat kwam pas na overleg met zijn toenmalige advocaat. Hij zei dat hij Xuan had afgehaald aan het station van Kortrijk en naar een vergadering van Herbalife (een bedrijf in voedingssupplementen waar beschuldigde voor werkte in bijberoep, LK) was gereden. Toen hij terugkeerde naar de auto, werd ze boos en begon ze hem te slaan. Daarop zou hij zijn beginnen ‘flippen’ en heeft hij haar gesmoord en vervolgens verbrand. Bij zijn verhoor bij de onderzoeksrechter zei hij dat hij alles gepland had maar dat ontkent hij bij zijn volgende verhoor weer. Dan zegt hij dat er geen voorbedachtheid was, maar dat hij wel nerveus was in het station van Kortrijk omdat hij ‘wist wat er zou gebeuren’. Toen we hem om duidelijkheid vroegen over de voorbedachtheid, kregen we een onsamenhangend verhaal te horen”, klonk het.

In deze papieren zak zit de bidon white-spirit waarmee John Vandoolaeghe brand stichtte. (GF)
In deze papieren zak zit de bidon white-spirit waarmee John Vandoolaeghe brand stichtte. (GF)

Daarna lieten ze de video van de reconstructie zien die op 3 april 2019 werd gehouden. Op de beelden was te zien hoe John Vandoolaeghe in tranen uitbarstte wanneer hij 43 seconden lang het slachtoffer aan het wurgen was. Even later, nadat hij stiekem white-spirit en aanmaakblokjes was gaan halen in zijn tuinhuis, handelde hij haast op automatische piloot bij het verbranden van het lichaam. Van enige emotie was op dat moment geen spoor meer. Ook niet toen hij enkele dagen later nog eens ging kijken op het plaats-delict en hij, naar eigen zeggen, per ongeluk op het lichaam trapte in de berm van het stilstaande stuk Beselarestraat. “Ook na de wedersamenstelling bleken er nog heel wat onduidelijkheden, zoals de slagen die Xuan zou uitgedeeld hebben in de auto. Haar zetel zou neergeklapt geweest zijn. Met haar 1,44 meter was het onmogelijk om vanuit die positie slagen toe te dienen aan John Vandoolaeghe, die aan het rijden was”, aldus hoofdinspecteur Demoor.

Zes maanden zwanger

De speurders brachten daarna wat toelichting over de relatie tussen beschuldigde en slachtoffer, aan de hand van hun chatgesprekken. “Meer dan 9.000 boodschappen verstuurden ze. Daaruit bleek dat ze tijdens hun ene ontmoeting seks hadden of dat probeerden maar dat het niet lukte. Het zou haar eerste keer geweest zijn. Er bleek ook uit dat ze tot twee keer toe ontdekte dat hij geen vrijgezel was, maar dat hij haar twee keer kon overtuigen dat hij dat toch was. Dat ze naar België moet komen, met hem moet trouwen en een baby met hem moet maken. Ook tijdens een reis met zijn vriendin S. naar Thailand blijft hij met haar chatten. Meerdere keren dreigt zij ermee om de relatie op te blazen, om met een Vietnamees te trouwen maar hij kan haar telkens opnieuw voor zijn charmes doen vallen. Het is duidelijk dat hij heel wat kansen heeft gehad om alle contacten met Xuan te verbreken. Maar ze bekijken samen haar visumformaliteiten om naar België te komen, op het moment dat zijn vriendin zes maanden zwanger is van hun eerste kindje”, klinkt het.

Morgen komen onder andere de onderzoeksrechter en een reeks deskundigen getuigen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.