Assisen Gerdy Delannoy – Marijsse schuldig aan doodslag op verloofde

Beklaagde Steven Marijsse. © BELGA

Steven Marijsse (46) is door de volksjury van het hof van assisen in West-Vlaanderen schuldig verklaard aan doodslag op zijn verloofde Gerdy Delannoy (53).

Steven Marijsse belde op 28 februari 2020 om 4.19 uur zelf de hulpdiensten. Naar eigen zeggen had hij na een wandeling met de hond het levenloze lichaam van zijn partner aangetroffen in de gang. De beschuldigde suggereerde dat Delannoy mogelijk gevallen was, maar er bleek duidelijk meer aan de hand te zijn. Bij het slachtoffer stelde de wetsdokter immers onder andere een schedelbreuk en meerdere ribbreuken vast. Bovendien werd de beschuldigde eerder al veroordeeld voor partnergeweld.

Tijdens zijn eerste verhoor bleef Marijsse elke betrokkenheid bij de dood van zijn vriend ontkennen. Iets meer dan een maand later ging de beschuldigde toch door de knieën. Volgens de veertiger sloegen zijn stoppen door toen Gerdy Delannoy hem zou geduwd hebben. Door overmatig alcoholgebruik beweert hij zich de precieze aanleiding echter niet meer te herinneren. Marijsse weet wel nog dat hij zijn verloofde zowel in de living als in de gang zware klappen en stampen toebracht. Vervolgens kneep hij ook nog een tot twee minuten de keel van het slachtoffer dicht.

In het arrest werd in eerste instantie gewezen op het massief, stomp geweld dat de beschuldigde gebruikte. “De beschuldigde erkende ter terechtzitting de bedoelde geweldpleging te hebben gepleegd door met zijn vuisten te slaan, door hem hardhandig op de grond te duwen en op hem te schoppen”, aldus voorzitter Willem De Pauw. Het hof en de jury merkten ook op dat bloed van Gerdy Delannoy werd aangetroffen op beide schoenen van Marijsse.

Over het oogmerk tot doden bestond volgens het hof en de juryleden niet de minste twijfel. Dat bleek onder andere uit de bijzonder grote intensiteit van het geweld. In het arrest werd ook opgemerkt dat Marijsse zijn slachtoffer achtervolgde toen hij naar de gang probeerde te vluchten. Delannoy viel echter over het hondenrekje en werd opnieuw zwaar toegetakeld en zelfs gewurgd. De verdediging had ook niet betwist dat er sprake was van doodslag.

Anderzijds werd geoordeeld dat er onvoldoende zekerheid is dat Steven Marijsse met voorbedachten rade handelde. Van een plan vooraf was immers geen sprake. De feiten werden omschreven als een impulsieve aaneenschakeling van zware geweldplegingen na een ruzie na een avond uitgaan. Meester Filip De Reuse pleitte dus met succes dat de beschuldigde zijn partner om het leven bracht tijdens een uit de hand gelopen dronkenmansruzie.

De debatten over de strafmaat starten vrijdag om 10 uur. Steven Marijsse riskeert 30 jaar opsluiting.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier