ASSISEN Ex-partner Takaev: “Hij was een heel goede papa”

© (Foto Belga)

Op het assisenproces tegen Ramzes Takaev (48) zijn de getuigenverhoren afgerond. De beschuldigde werd door zijn ex-partner omschreven als een goede vader, die weliswaar te veel tijd aan zijn vrienden besteedde. Een oom verklaarde dan weer dat Takaev eigenlijk een kalme jongen is.

Zijn ex-partner kreeg drie kinderen tijdens haar relatie met de beschuldigde. “Hij was een heel goede papa. Als mijn oudste dochter ziek was, kon enkel haar papa haar rustig krijgen.”

Ook over zijn houding binnen hun huwelijk had de getuige naar eigen zeggen niet te klagen. “Hij was altijd heel positief, altijd heel vriendelijk. In het weekend kreeg ik altijd bloemetjes van hem. Ik heb van hem niets slechts gezien. Hij gaat meestal weg als een ruzie gebeurt.”

Kinderen

Uiteindelijk kwam het na een zestal jaar tot een breuk tussen de vrouw en Takaev. “Ik was heel boos doordat hij niet veel thuis zat en meer met de vrienden contact had. Ik heb gezegd dat hij moest kiezen tussen zijn gezin en zijn vrienden.”

In eerste instantie hield de beschuldigde nog contact met zijn kinderen, maar dat bleef snel achterwege. Toen hij toch weer contact opnam, ging ze daar niet op in. “Toen hij gestopt is met bellen, waren de kinderen heel boos. Mijn oudste dochter huilde ‘s nachts omdat ze hem miste. Dat zorgde voor veel stress.”

Iedereen in de gevangenis

Zijn oom beweerde net als zijn ex-partner dat hij niet op de hoogte was van het drugsprobleem van de beschuldigde. “Ik kan maar één ding zeggen, dat hij een heel kalme jongen is. Ik heb nooit gehoord dat hij zou roepen of slaan naar zijn kinderen. Hij heeft ook altijd respect gehad voor oudere mensen.”

Aan een Tsjetsjeense kennis zou de beschuldigde verteld hebben dat hij 13 jaar in een Russische gevangenis zat. Takaev zelf ontkent dat verhaal wel. “Het is heel moeilijk te verstaan, maar tijdens de eerste oorlog moest elke Tsjetsjeen naar de gevangenis. Dat kon zomaar”, reageerde zijn oom.

Vrachtwagenchauffeur

Op zijn werk stond Ramzes Takaev bekend als een vriendelijke man, die met niemand problemen had. “Meneer Takaev was een heel harde werker. Hij werkte eigenlijk zelfs te veel”, vertelde de opleidingsverantwoordelijke.

De Tsjetsjeense Izegemnaar verloor uiteindelijk zijn job als vrachtwagenchauffeur omdat hij de rij- en rusttijden niet respecteerde. “Ik maakte elke maand een lijst met inbreuken en meneer Takaev was nummer 1. Ik heb het hem op alle mogelijke manieren proberen uit te leggen, maar ik denk dat hij dat moeilijke systeem gewoon niet begreep.”

Drugsverslaving

Eerder werd ook nog stilgestaan bij het verleden van het slachtoffer. “Hij stond bij ons gekend als een notoir druggebruiker en ook dealer. De rode draad door het leven van Pascal is zijn veelvuldige druggebruik”, vatte inspecteur Alison Depreitere samen. Zijn drugsverslaving leidde tot een hele reeks veroordelingen, waardoor hij zeven keer in de gevangenis belandde. Van 2008 tot 2012 zat Bauwens zelfs onafgebroken in de cel.

Bij meerdere veroordelingen kreeg Pascal Bauwens probatievoorwaarden opgelegd. Daardoor werd hij van eind 1996 tot 2001 opgevolgd door justitieassistent Peter De Wit. “In het begin was dat redelijk woelig. De situatie was bij opstart redelijk onstabiel. Pascal wilde zijn vrijheid als jonge gast. Vooral tijdens het uitgaansleven kwam daar drugsgebruik bij kijken.” De getuige herinnerde zich dat het slachtoffer steeds de afspraken nakwam, maar toch in het drugsmilieu bleef hangen. “Maar hij is nooit onder invloed op mijn bureel geweest. Wat ook positief was, is dat hij altijd aan het werk gebleven is.”

Heroïneverslaving

Ondanks de begeleiding en de inspanningen van zijn ouders geraakte Bauwens uiteindelijk ook verslaafd aan heroïne. “Ik ben nog niet zoveel mensen tegengekomen die goed uit een heroïneverslaving gekomen zijn. Dat is inderdaad sluipend gif”, reageerde de getuige op een vraag van de burgerlijke partijen.

Ten slotte getuigde ook een vriend van vader Bauwens dat Pascal zijn problemen wel degelijk wilde aanpakken. “Ik heb hem geholpen om bij de rechtbank een dossier in te dienen voor een collectieve schuldenregeling. Hij werkte echt goed mee en wilde vooruit.”

Donderdagochtend starten de pleidooien over de schuldvragen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier