Assisen ‘Duivelskoppel’: aanklager eist levenslang en dertig jaar

© BELGA
© BELGA
Laurens Kindt

Op het assisenproces tegen Jean-Claude Lacote (54) en Hilde Van Acker (57), die schuldig verklaard zijn aan de moord op de Brit Marcus Mitchell (44) in De Haan in 1996, heeft openbaar aanklager Yves Segaert-Vanden Bussche zijn requisitoir over de straf gehouden. Hij eiste levenslang voor Jean-Claude Lacote en dertig jaar cel voor Hilde Van Acker.

De procureur wees aan het begin van zijn uiteenzetting nog eens op de feiten, die dinsdagavond bewezen verklaard zijn. “Kijk naar de brutaliteit waarmee de feiten zijn gepleegd, de doodsangst die Marcus Mitchell moet hebben doorstaan, de ijzingwekkende koelbloedigheid waarmee de feiten gepleegd zijn. Dergelijke zware feiten vereisen een ernstige bestraffing, ook al zijn ze al van 25 jaar geleden”, stelde Yves Segaert-Vanden Bussche. “Verzachtende omstandigheden moet men verdienen. Het is een gunstmaatregel die op geen enkele manier kan afgedwongen worden. Ze hebben hier het onderzoek op alle mogelijke manieren proberen stokken in de wielen te steken, om finaal aan het oordeel van de rechters te ontsnappen. Ook nu wilden ze zich eruit bluffen door de speurders in diskrediet te brengen. Ze hebben er alles aan gedaan om uit de handen van het gerecht te blijven”, klonk het.

Agressieve narcist

Hij wees op het totale gebrek aan oprechte spijt. “Dat is hun ware aard. Ze zijn niet van zin om ooit ook maar enige verantwoordelijkheid voor de feiten op te nemen. Hebt u hier ook maar één teken van spijt gezien?”, vroeg hij. “Liegen en bedriegen liepen als een rode draad doorheen hun leven. Van Acker had nochtans een goede start genomen, tot ze Lacote leerde kennen. Vanaf dan veranderde ze in iemand die baadde in een leven van luxe en spanning en brak ze met haar eigen familie. Haar eigen zus smeekte haar nog om te breken met Jean-Claude Lacote, maar haar keuze was definitief. Terugkeren naar een normaal leven – werken voor je geld, een gezin – zag ze niet zitten. Van Jean-Claude Lacote weten we amper iets. We moeten het stellen met het verslag van een psychiater die hem begin de jaren negentig onderzocht in Frankrijk. Een narcist. Agressief. Praatziek. Vertelt de meest ongelooflijke verhalen alsof het scenario’s van Bondfilms zijn”, klonk het.

Hilde Van Acker en Jean-Claude Lacote. (Belga)© BELGA
Hilde Van Acker en Jean-Claude Lacote. (Belga)© BELGA

De procureur somde hun strafbald op. “Al in 1984 liep Jean-Claude Lacote een veroordeling op in Duitsland wegens drugsfeiten. In 1986 nog eens. Daarna vestigde hij zich in Luxemburg. In 1990 wordt hij veroordeeld wegens oplichting in Namen. In 1993 krijgt hij in Frankrijk vijf jaar cel wegens oplichting. In 1996 krijgt hij nog eens twee jaar met uitstel. In 1995 worden ze beiden opgesloten in Londen wegens oplichting. In 1997 en 1998 plegen ze oplichtingen in Luxemburg en Zwitserland. In 1999 krijgt hij twee jaar cel voor oplichting in Tongeren. In 2012 worden ze ook nog eens veroordeeld in Rijsel wegens oplichting. In 2012 krijgt hij in Brussel nog eens drie jaar cel wegens witwassen. Dat is wat men noemt een never ending story ”, klonk het.

Levenslang

De procureur vroeg de jury ervoor te zorgen dat Jean-Claude Lacote en Hilde Van Acker geen schade meer zouden kunnen toebrengen aan de maatschappij. “Tegenover zoveel onmenselijkheid, wreedheid, cynisme, gevoelloosheid en gevaar kan maar één straf staan: de zwaarste. Ik zie geen verzachtende omstandigheden voor Jean-Claude Lacote. Hilde Van Acker had wel een blanco strafregister op het moment van de feiten. Ook haar medische toestand wil ik in rekening brengen, net als het feit dat zij in feite slechts een handlanger was, dat ze uitvoerde wat Lacote haar opdroeg. Ik vraag voor Jean-Claude Lacote levenslange opsluiting en voor Hilde Van Acker dertig jaar opsluiting”, zei hij.

Straks krijgen de advocaten van de verdediging het woord.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.