Assisen doodslag Willy Deweert: onderzoeksrechter gelooft beschuldigde Tommy Jonckheere
Op het assisenproces over de doodslag op Willy Deweert (55) heeft onderzoeksrechter Christine Pottiez haar getuigenis afgelegd. De onderzoeksrechter hecht duidelijk geloof aan de versie van de beschuldigde Tommy Jonckheere (32). Ze was dan ook niet verwonderd toen het parket de zaak in eerste instantie voor opzettelijke slagen en verwondingen voor de correctionele rechtbank bracht.
Op 6 oktober 2018 werd de onderzoeksrechter gevorderd voor een dodelijke steekpartij in de Jules Peurquaetstraat in Oostende. In zijn eerste verhoor bij de politie ontkende Tommy Jonckheere echter dat hij iets met de dood van Willy Deweert te maken had. “Aanvankelijk geeft hij de volgende dag bij mij een gelijklopende verklaring als bij de politie. Hij weet dus van niks”, aldus Christine Pottiez. Dat veranderde toen ze hem confronteerde met het ongeschonden T-shirt dat het slachtoffer droeg. Willy’s bebloed T-shirt met steekspoor was in de hoek van de kamer aangetroffen. “Op dat moment gaat Tommy over tot bekentenissen en zegt dat hij heeft gestoken.”
Verdediging
Aan de onderzoeksrechter legde de beschuldigde uit dat een discussie geëscaleerd was. Jonckheere beweerde ook dat Willy hem eerst aanviel. “Het was niet om te doden dat ik gestoken heb, maar uit verdediging”, verklaarde hij toen. Ook tijdens de reconstructie vertelde de Oostendenaar hetzelfde verhaal als tijdens zijn proces. “Hij heeft op die wedersamenstelling goed meegewerkt en vlot getoond hoe alles gebeurd is.”
Onder invloed
Die bewuste nacht wandelden beide betrokkenen nog naar een appartement dat het slachtoffer eventueel kon huren. Op de camerabeelden was te zien dat ze niet bijster nuchter waren. “We zien de valpartij van Willy en we zien hen serieus waggelen. We zien ook dat de hond op een bepaald moment tussenkomt en hen gaat bijten.” Volgens Pottiez is het dan ook geloofwaardig dat Jonckheere zich niet alles exact kon herinneren. “Hij was echt wel onder invloed van medicatie en drugs. Volgens mij wist hij het echt niet meer.”
Marginale buurt
Procureur-generaal Serge Malefason had eerder bij de beschuldigde al gepolst naar de precieze positie van het mes dat hij gebruikte. Ook een jurylid wilde weten of dat de vaste plaats van de messen was. “Ik denk dat in die wanorde en vuiligheid niets een plaats had. Je zal dat wel zien op de foto’s”, reageerde de onderzoeksrechter. De bewuste buurt in Oostende werd ronduit als marginaal omschreven. “Ik heb al veel gezien in mijn leven, maar dat appartement was verschrikkelijk. Huisjesmelkerij eigenlijk.”
“Tragisch en dramatisch”
Volgens de onderzoeksrechter was het ook geloofwaardig hoe Tommy Jonckheere meermaals zijn spijt uitdrukte. “Wat er gebeurd is, was tragisch en dramatisch. Ik heb dikwijls stilgestaan bij de feiten. Mijn gedachten gaan uit naar het slachtoffer en de nabestaanden van Willy”, zei hij bijvoorbeeld tijdens het eindverhoor. Meester Kris Vincke, advocaat van de beschuldigde, vroeg expliciet of de getuige verrast was door de aanvankelijke beslissing van het OM om Jonckheere te vervolgen voor opzettelijke slagen en verwondingen met de ongewilde dood tot gevolg. “Nee, dat verwonderde mij niet”, reageerde de onderzoeksrechter zonder aarzelen.
Maandag komen de speurders toelichting geven bij het verloop van het onderzoek.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier