Assisen: ‘Doodbrave’ huisvader leidde bijna twee jaar lang dubbelleven na moord op maîtresse

Beschuldigde John Vandoolaeghe. (gf)
Beschuldigde John Vandoolaeghe. (gf)
Laurens Kindt

Ruim anderhalf jaar lang braken speurders hun hoofd over de identiteit van een verkoold lichaam dat eind 2016 aangetroffen werd in Geluwe. Toen duidelijk werd dat het om de Vietnamese studente Xuan Thi Nguyen ging en ze hier op uitnodiging van haar Belgische vriend John Vandoolaeghe was, eindigde het dubbelleven van die laatste abrupt. Twee weken voor hij zou trouwen met zijn Belgische partner, werd hij in de boeien geslagen. Het assisenhof beslist komende week over zijn lot.

Het dossier dat vanaf vrijdag 8 januari voorligt voor de jury van het West-Vlaamse assisenhof had intrinsiek alles in zich om uit te draaien op een mooi liefdesverhaal en niet op het gruwelijke moorddossier dat het geworden is. Beschuldigde John Vandoolaeghe, internationaal rondreizend monteur met een eigen huis in Zonnebeke, en Xuan Thi Nguyen, dochter van een familie rijsttelers uit Vietnam, leerden elkaar in maart 2016 kennen in Japan. Hij leerde er de Japanners hoe ze de machines van zijn firma Valvan Baling Systems uit Menen moesten herstellen, zij studeerde er Bio-Technology en combineerde drie jobs om dat te betalen.

Ze leerden elkaar kennen via een datingapp, wisselden gsm-nummers uit en werden verliefd. Zij noemde hem little John naar de ietwat slome, goedaardige krachtpatser uit Robin Hood -, hij noemde haar Tocdo , een koosnaampje. Ze sliepen samen en voerden een intensieve chatconversatie via de app Viber met tot wel honderden, soms pikante, berichten per dag.

Teddybaby

Maar little John had één big secret . Thuis, in Zonnebeke, wachtte zijn partner S. op hem. John Vandoolaeghe en S. waren al zeven jaar samen en woonden sinds 2014 in Johns huis in de Zonnebeekse Nonnebossen. S. was op dat moment zwanger. Dat belette hem echter niet om voor Xuan de schijn hoog te houden. “Laten we een teddybaby maken”, schreef hij haar. Toch kreeg Xuan argwaan, nadat ze tijdens een sessie videobellen een foto van John en S. in een innige pose aan de muur had zien hangen. “Gewoon een vriendin hoor”, wist little John haar te sussen.

Maar toen Xuan even later zijn openbare profiel op Facebook vond en er ook daar foto’s op stonden van diezelfde vrouw, werd ze kwaad. Ze dreigde de relatie op te blazen, maar John Vandoolaeghe wist haar te kalmeren en haar zelfs te overhalen om naar België te komen. Een vliegtuigticket betalen, deed hij niet maar hij bezorgde haar wel een vervalste kopie van zijn identiteitskaart, op naam van ene John Rosiers , een uitnodigingsbrief en een boeking in een hotel in Gent om haar visumaanvraag te vervolledigen. “Nu ben ik nog maar 75 procent verliefd, maar als je in België bent zal dat 105 procent zijn”, schreef hij haar in de chat.

Beschuldigde John Vandoolaeghe. (gf)
Beschuldigde John Vandoolaeghe. (gf)

White spirit

Hoewel ze twijfels had over het hele verhaal, vertrok Xuan Thi Nguyen toch naar België. Een fatale beslissing. Op 21 november pikte John Vandoolaeghe haar op aan het station in Kortrijk. Toen hij haar zei dat hij een vrouw en ondertussen ook een kind had – zoontje L. was toen vier weken oud – kregen de twee ruzie. Tijdens de autorit vielen wederzijdse klappen, waarop John Vandoolaeghe zijn Citroën C5 parkeerde op een rustig plekje in Ledegem.

Daar verstikte hij zijn vriendin met zijn blote handen, tot ze geen teken van leven meer gaf. Exact 22 minuten nadat ze haar droomprins eindelijk terugzag, was Xuan Thi Nguyen al dood. Na de moord plakte John Vandoolaeghe grijze ducttape op haar mond en zette koers naar Zonnebeke. Thuis pikte hij een bidon white-spirit, een plastic vuilbak, aanmaakblokjes en lucifers op en reed naar een doodlopende vertakking van de Beselarestraat in Geluwe. Daar liet hij het lichaam van Nguyen in de vuilbak glijden, gooide er propjes van een Metro-krantje in, overgoot alles met white-spirit en stichtte vuur. Toen het goed brandde, reed hij naar huis, waste zijn auto en kroop in bed bij S.

Nakend huwelijk

Een dikke maand later ontdekte een jager het lichaam en verwittigde de politie. Die stond voor een compleet raadsel. Alle mogelijke sporen naar verdwenen Aziatische jongedames liepen dood. Pas toen de ambassade van Vietnam in augustus 2018 de verdwijning van Xuan Thi Nguyen meldde, kwam er schot in de zaak. Een vriendin van de vermiste wist de politie het nummer te geven van John Rosiers . Dat bleek toe te behoren aan Valvan Baling Systems. John Rosiers bleek niet te bestaan, maar zijn foto leek wel heel goed op die van John Vandoolaeghe, werknemer van de firma. Toen de politie het nummer begon te traceren, bleek het inderdaad toe te behoren aan Vandoolaeghe. Uit verder onderzoek bleek dat hij in 2016 tot twee keer toe een dienstreis had gemaakt naar Japan. Bingo.

Een 3D-robotfoto van het slachtoffer, dat later de Vietnamese Xuan Thi Nguyen bleek te zijn. (gf)
Een 3D-robotfoto van het slachtoffer, dat later de Vietnamese Xuan Thi Nguyen bleek te zijn. (gf)

Op 8 november, om kwart voor zes ‘s ochtends, klapt de val dicht. Agenten rijden de Citroen C5 van Vandoolaeghe klem kort nadat hij naar zijn werk is vertrokken. Even later bellen ze aan bij een nietsvermoedende S. voor een huiszoeking. De vrouw reageert vol ongeloof, maar in een holle ruimte onder het bad vinden de speurders al snel de gsm en tablet van Xuan Thi Nguyen. John Vandoolaeghe heeft dan al bekend. “We zouden binnen twee weken trouwen. Hoe moet ik ooit nog iemand vertrouwen? Wat moet ik mijn kind later over zijn vader vertellen?”, huilt S.

Veel te goed

In de zes keren dat beschuldigde John Vandoolaeghe sinds de feiten verhoord is, bleef hij onduidelijk over wat zijn plan eigenlijk was en of er überhaupt een plan was. “Ze werd boos toen ze vernam dat ik een vrouw en kind had. Ik heb haar geslagen, maar schrok toen ze dood was. Pas dan heb ik beslist om het lichaam te laten verdwijnen”, verklaarde John Vandoolaeghe eerst. “Ik heb de moord zorgvuldig gepland om mijn familie te beschermen. Ik was bang dat Xuan S. zou inlichten en ik mijn zoontje zou verliezen”, klonk het later. “Ik wou Xuan alleen naar Europa halen om haar te helpen hier een leven uit te bouwen. Van een relatie met haar was geen sprake”, hield hij een andere keer voor. Meerdere keren veranderde hij van versie of reed hij zichzelf klem. “Ik kan er eigenlijk weinig zinnigs over zeggen”, besloot hij tijdens het eindverhoor bij de onderzoeksrechter.

Van één ding is hij wel zeker. “Ik zie S. nog altijd even graag als in het begin van onze relatie. Ik begrijp niet dat ze een relatie van negen jaar zomaar wegsmijt. Eigenlijk mocht ik Xuan nooit geholpen hebben. Ik ben veel te goed en zit nu in de bak”, verklaarde hij aan de gerechtspsychiaters die hem onderzochten. Vandaag, vrijdag, brengt openbaar aanklager Johan Lescrauwaet zijn akte van beschuldiging. Maandag zal John Vandoolaeghe dan verhoord worden. Het is afwachten welke versie van de feiten hij aan de jury zal voorleggen.

HET PROCES IN EEN NOTENDOP

Beschuldigde: John Vandoolaeghe (31) uit Zonnebeke.

Slachtoffer: Zijn Vietnamese minnares Thi Xuan Nguyen (28).

Kwalificatie: Moord. Vandoolaeghe sloeg zijn vriendin dood in Ledegem en verbrandde het lichaam in Geluwe.

Advocaten: Hans Beerlandt en Julie De Samber voor de beschuldigde, Christine Onraet en Magali Verfaillie voor de familie van het slachtoffer en Benedikte Van Der Perre en Koen Stubbe voor de voormalige partner van de beschuldigde en hun zoontje.

Openbaar aanklager: Johan Lescrauwaet.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.