Assisen: “Dader is emotioneel heel kille man” (psychiaters)

Laurens Kindt

Op het assisenproces tegen John Vandoolaeghe (31) uit Zonnebeke, die beschuldigd wordt van de moord op zijn Vietnamese minnares Nguyen Thi Xuan (28), heeft het college van psychiaters getuigd. “De beschuldigde is op emotioneel vlak een heel kille man. Heel zijn leven is huichelarij”, stelden ze.

Voor het college zijn opwachting maakte, kwam branddeskundige en brandweerman Tony Opbrouck uit Loppem nog getuigen. Hij kreeg van de onderzoeksrechter een nogal lugubere opdracht. “Ik heb op zijn vraag een brandtest uitgevoerd op de binnenkoer van de gebouwen van de federale politie in Kortrijk. Ik heb een geëuthanaseerd varken in een afvalemmer geplaatst en in brand gestoken met anderhalve liter white spirit. We wilden zien in welke mate de afvalemmer zijn vorm zou verliezen door het brandproces en of de ligging van het varken overeenkwam met de ligging van het slachtoffer. De politie wilde ook weten of de brandstichter zelf geen brandwonden zou opgelopen hebben door zo te handelen, maar dat is niet zo. White spirit ontbrandt veel langzamer dan bijvoorbeeld benzine”, verduidelijkte de branddeskundige. Zijn conclusie? “Het dier is na de brand op zijn rug terechtgekomen, net zoals het slachtoffer en de afvalemmer was op ongeveer dezelfde manier ontbrand zoals degene die gebruikt is bij de feiten”, klonk het. “De beschuldigde spreekt hier over ‘crematie’, maar voor crematie heb je temperaturen nodig boven de 800 graden. Met een buitenbrand kan je dergelijke temperaturen niet bereiken”, verduidelijkte de deskundige op vraag van de voorzitter.

Geen empathie

Na deze weinig smakelijke passage namen psychiaters Paul Lodewyck, Hans Hellebuyck en Philippe Van Peteghem samen met psycholoog Jurgen Nys plaats in de getuigenstoelen. “De drie psychiaters hebben hem elk één keer gezien, we hebben het dossier gelezen en ik heb ook de reconstructie bijgewoond”, nam psychiater Hans Hellebuyck uit Middelkerke het woord. “Veel emoties waren daar niet bij, maar dat is niet noodzakelijk negatief want die zijn toch vaak theatraal. Toen we hem spraken in de gevangenis vertelde hij ons dat hij het niet gepland had, in tegenstelling tot zijn verklaring bij de familie. Zijn levensloop tot aan de feiten was niet echt afwijkend. Over zijn relatie met S. deed hij wel opmerkelijke uitspraken. Dat Sofie de relatie met hem verbrak na zijn arrestatie, kon hij niet begrijpen. Dat illustreert toch wel zijn gebrek aan empathie. Empathie kan je niet aanleren, je hebt dat of je hebt dat niet. Dat hij eerst de schuld op S. stak, zoals hij hier vrijdag verteld heeft, is illustratief daarvoor. Dat hij dat nadien bijstelt, zegt niets over wat hij er zelf over denkt. Dat is het gevolg van een gesprek met een advocaat. Ook tijdens de gesprekken met ons stak hij de schuld deels op S. Zij gaf zoveel geld uit dat hij naar het buitenland moest om te werken”, klonk het.

Mantra

Dokter Hellebuyck ging verder. “Wat duidelijk werd tijdens ons onderzoek is dat hij zeer goed kan liegen en manipuleren. De kans dat hij ooit in de toekomst een ernstig agressief pleegt, is echter niet zo heel erg hoog. Let wel: voor uitzonderlijke feiten als deze bestaan er geen tests. Maar met deze feiten heeft hij wel bewezen dat hij dergelijke feiten kán plegen en dat hij een ernstig gebrek aan empathie heeft. Aan de politie heeft hij ook verklaard dat hij het allemaal goed gepland en doordacht heeft. Wat ook verontrust, is dat hij na de feiten nog overspelige relaties heeft onderhouden terwijl het net een dergelijke relatie is die hem in zulk een moeilijk parket heeft gebracht”, zei de gerechtspsychiater. Tijdens het gesprek draaide de verdachte nogal rond de pot. “Als het over de feiten ging, werd hij onduidelijker. Ik denk ook dat hij geen twee keer hetzelfde verteld heeft. Dat men een black-out heeft, dat ‘het licht uitgegaan is’, dat is een tactiek van de verdediging om de schuld van zich af te schuiven”, herhaalde Hans Hellebuyck een mantra die hij al vaak in het assisenhof bracht.

Geen schaamte

Of de beschuldigde wel beseft waarvoor hij zich moet verantwoorden, wou de voorzitter weten. “Ja, verstandelijk begrijpt hij dat maar van schuld of schaamte daarover vind ik geen spoor terug in zijn verhoren. Hij zit vooral in met zijn eigen lot. Hij zegt ook dat hij niet akkoord is met onze conclusies, dat hij wel degelijk schuldig is en een straf verdient maar dat hij toch moeilijk voor de rest van zijn leven een schuldgevoel kan hebben. Die laatste uitspraak illustreert helemaal zijn houding. Hij heeft die feiten ook helemaal niet moeten verwerken. Emotioneel deed hem dat niets, dat is eigenlijk een heel kille man. Heel zijn leven is huichelarij, hij leidde in feite een dubbelleven. Na de feiten functioneerde hij perfect op zijn werk en thuis. Niemand heeft iets gemerkt aan hem en hij bleef contacten zoeken met andere vrouwen om er seks mee te hebben”, klonk het. “Hij is zeker normaal begaafd. Je moet het maar doen, want dit was bijna de perfecte moord”, zei Hans Hellebuyck. Psycholoog Jurgen Nys voegde eraan toe dat de beschuldigde zich tijdens een klinisch interview in januari 2019 – twee maanden na zijn arrestatie – kwaad maakte over zijn toestand in de gevangenis. “Ik ben niet geholpen door me in een hokje te steken. Dat doe je zelfs niet met dieren”, zou de beschuldigde toen gezegd hebben tegen de psycholoog.

Asperger

Advocaat Hans Beerlandt, raadsman van de beschuldigde, had nog een aantal vragen voor het college. “Klopt het dat hij mogelijk lijdt aan ASS (Asperger, een autismespectrumstoornis)?”, wou hij weten. “Goh”, zuchtte neuropsychiater Philippe Van Peteghem. “Dat is zo’n modeverschijnsel. We hebben dat allemaal wel een beetje. Maar het zal er alleszins niet voor zorgen dat we op zo’n planmatige manier te werk gaan om een slachtoffer van aan de andere kant van de wereld naar hier te halen om haar hier te vermoorden. Als er dus al sprake is van ASS, dan is er alvast geen causaal verband”, kreeg de advocaat het deksel op de neus. “Klopt het dat hij moeite heeft om zijn impulsen te controleren?”, probeerde hij nog. “Dat je je woede koelt op voorwerpen tijdens een hevige huiselijke ruzie heeft er meestal mee te maken dat je je niet voldoende kan uiten. Maar hij heeft volgens ons wel voldoende middelen om te beletten dat het tot echt geweld komt”, antwoordde Van Peteghem.

Morgen komen de moraliteitsgetuigen aan bod. Als eerste van de dag staat S. op de agenda, zij is de ex-partner van de beschuldigde en moeder van hun zoontje L.

Morgen komen de moraliteitsgetuigen aan bod. Als eerste van de dag staat S. op de agenda, zij is de ex-partner van de beschuldigde en moeder van hun zoontje L.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.