Assisen: aanklager eist 28 jaar cel

Laurens Kindt

Op het assisenproces tegen John Vandoolaeghe (31) uit Zonnebeke, die donderdagavond schuldig verklaard werd aan de moord op zijn Vietnamese minnares Nguyen Thi Xuan (28), heeft openbaar aanklager Johan Lescrauwaet zijn requisitoir gehouden over de straf. “Ik vraag 28 jaar voor deze hallucinante feiten”, zei de aanklager.

“Op moord staat eigenlijk levenslang en dus zou ik nu al kunnen stoppen met mijn uiteenzetting”, zei de procureur bij het begin van zijn korte requisitoir. “Maar ik ben niet naïef: er bestaat zoiets als verzachtende omstandigheden. De verdediging zal ongetwijfeld vragen om daar rekening mee te houden. Maar laat u niet misleiden. Vergeet niet met welke ernstige feiten we hier geconfronteerd zijn geweest. Hij heeft slagen toegebracht aan een jong, onschuldig meisje met zwaar stomp geweld. Hij heeft haar vervolgens 43 seconden lang gesmoord, wat een gruwelijke dood is. Daarna heeft hij het lijk gedumpt en in brand gestoken. Dat zijn hallucinante feiten. Dat hij er later nog op geschopt en op getrapt heeft, is dat werkelijk niet te bevatten. Vergeet ook niet met welke cynische moordenaar we hier te maken hebben. Xuan moest van de aardbol verdwijnen. En dat is met sprekend gemak gebeurd. Een job die hij heeft uitgevoerd alsof hij ergens de elektriciteit moest aanleggen”, sprak aanklager Lescrauwaet.

Cynisme

“Dat cynisme blijkt ook uit het bericht dat hij voordien nog naar de vader van Xuan had gestuurd. ‘Hallo, ik ga je dochter goed opvangen hier in België’, stuurde hij. Maar dat is allerminst gebeurd, de vader heeft zijn dochter nooit meer gezien. Ook het feit dat hij jarenlang een dubbelleven heeft kunnen leiden, de feiten verborgen heeft kunnen houden voor zijn partner S. en voor iedereen in zijn omgeving. Het is zijn seksdrang die hem in de miserie heeft gebracht. Altijd maar nieuwe partners zoeken die hem kunnen geven wat hij meent thuis niet te kunnen krijgen. De psychiaters hebben er ook voor gewaarschuwd. Aan hen heeft hij zelfs verklaard dat hij niet snapt dat S. de relatie met hem verbroken heeft. Ik denk dat de persoonlijkheid van de dader niet veel ruimte laat voor verzachtende omstandigheden. Ja, er zijn er veel die hem een teddybeer noemen. Maar dat is hij niet echt. Dat is zever. Niemand kende zijn dubbelleven. Niemand had ooit door dat hij tot zulke feiten in staat was. Een man met twee gezichten. Hij heeft totaal geen empathie. Op de dag van zijn arrestatie vroeg hij aan de politie of het lang zou duren. Dat zegt alles”, vond de procureur.

Er is ook een gebrek aan empathie ten aanzien van het slachtoffer, vond de procureur. “Hij zegt van zichzelf dat hij te goed is, dat hij Xuan nooit had moeten helpen. Dat hij stank voor dank heeft gekregen en dat hij nu de pineut is die in de cel zit. Kun je je dat voorstellen? Hij heeft dat meisje geslagen, gesmoord, in brand gestoken en er daarna nog op getrapt. Ik vraag hier een strenge straf. Niet uit wraak, maar om het leed aan de samenleving enigszins te vergoeden. Een dader moet uit zijn straf ook leren. Hij moet stoppen. Ik zie hier wel gevaar. Wat als hij ooit vrij komt en weer op zoek gaat naar een partner? Wat als S. alles ontdekt had? Was er dan ook een plongske gesprongen? Hij heeft spijt, zegt hij, maar ik denk dat het hem alleen spijt dat het allemaal uitgekomen is”, klonk het. De enige verzachtende omstandigheid die de procureur zag, was het blanco strafblad van John Vandoolaeghe. “Daarom vorder ik een gevangenisstraf van 28 jaar”, besloot Johan Lescrauwaet.

Nu krijgt de verdediging het woord.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.