ASSISEN – 17 jaar opsluiting voor vadermoord met zestien messteken

© (Foto Belga)

Cédric Vandecasteele (33) is door het West-Vlaamse hof van assisen veroordeeld tot zeventien jaar opsluiting voor oudermoord.

Cédric Vandecasteele belde op 25 juli 2019 rond de middag zelf naar de hulpdiensten om te melden dat hij zijn vader had neergestoken. Even daarvoor had de beschuldigde ook zijn moeder al verwittigd. Het slachtoffer werd met zestien messteken in de borstkas van het leven beroofd. Zijn zoon was na de feiten zodanig buiten zinnen dat hij in een kunstmatige coma gebracht moest worden.

Het onderzoek wees uit dat Cédric Vandecasteele al een tijdje kampte met een drugsprobleem. De beschuldigde kickte in 2015 af van cannabis en de cocaïne, maar herviel toch in cannabisgebruik. Ghislain Vandecasteele hielp zijn zoon met de verbouwingen aan zijn woning, maar door de voorspelde hitte zouden ze die bewuste dag niet werken. Net voor de onaangekondigde komst van zijn vader had hij ook twee gram cocaïne gebruikt. Door de cocaïne zou de beschuldigde psychotisch geworden zijn. Van de feiten kon hij zich niets meer herinneren.

Donderdagavond werd Vandecasteele door de jury al schuldig bevonden aan oudermoord. De verdediging had nochtans de vrijspraak gevraagd op basis van artikel 71. Volgens meester Johan Platteau bevond zijn cliënt zich in een psychose, waardoor hij niet wist wat hij deed. De volksjury oordeelde echter dat de hoge dosis cocaïne hoogstens een ontremmende factor was, maar zijn oordeelsvermogen niet uitschakelde.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.